
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Sekretem hiszpańskiego gazpacho wywodzącego się z Andaluzji, są dojrzałe, soczyste pomidory. Do tej zupy nie powinno dodawać się wody, zatem od jakości pomidorów zależy smak i aromat gazpacho. Warto wybrać te dojrzałe, najwyższej jakości. Gazpacho to lekka orzeźwiająca zupa, której się nie gotuje, więc może być przygotowana właściwie w kilka minut. Potrzeba jednak trochę czasu na chłodzenie gazpacho w lodówce, bo powinno być podane mocno schłodzone. Aby skrócić ten czas, warzywa na zupę można przechowywać w lodówce, dodać do niej trochę kruszonego lodu lub zrobić orzeźwiającą granitę.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
3 minKrok 4
8 minKrok 5
60 minKrok 6
3 min
Krok 1 z 6
Warzywa myję. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, usuwam twarde części, gniazda nasienne przecieram przez sitko (w gazpacho nie powinno być pestek pomidora), resztę kroję w kostkę.

Krok 2 z 6
Paprykę kroję na pół, usuwam pestki, kroję w kostkę. Ogórka obieram, kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję na ćwiartki.

Krok 3 z 6
Do małych miseczek przekładam po małej garści papryki i ogórka.

Krok 4 z 6
Resztę warzyw miksuję na gładką masę z pieczywem i dodatkiem oliwy i octu winnego, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5 z 6
Schładzam w lodówce przez godzinę.

Krok 6 z 6
Podaję z kawałkami warzyw i serem feta, dekoruję świeżą miętą.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0