Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni
1 godz 34 min
Łatwy
1
kg
Pomidory dojrzałe
1
Ogórek zielony
1
Mała młoda cebula
1
Papryka czerwona
2
łyżek
Ocet winny
4
łyżeczek
Oliwa z oliwek
trochę
Kromki białego pieczywa bez skórki
trochę
Sos worcestershire
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
pieprz czarny ziarnisty
trochę
Świeże zioła (np. kolendra, mięta)
1
opakowanie
Ser feta w kostkach
.
Wartości odżywcze
Białko
5.33 g
Węglowodany
27.65 g
Tłuszcze
6.09 g
Wartość energetyczna
178.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
94 min
Krok 1
10 min
Warzywa myję. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, usuwam twarde części, gniazda nasienne przecieram przez sitko (w gazpacho nie powinno być pestek pomidora), resztę kroję w kostkę.
Krok 2
10 min
Paprykę kroję na pół, usuwam pestki, kroję w kostkę. Ogórka obieram, kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję na ćwiartki.
Krok 3
3 min
Do małych miseczek przekładam po małej garści papryki i ogórka.
Krok 4
8 min
Resztę warzyw miksuję na gładką masę z pieczywem i dodatkiem oliwy i octu winnego, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
60 min
Schładzam w lodówce przez godzinę.
Krok 6
3 min
Podaję z kawałkami warzyw i serem feta, dekoruję świeżą miętą.
Z gorącej Hiszpanii właśnie wróciła moja chrzestna. Pierwsze, co mi powiedziała po powrocie przez telefon, to że za moją namową, już w pierwszy dzień zamówiła w restauracji prawdziwe andaluzyjskie gazpacho i było naprawdę świetne. Aromatyczne, podane z różnymi drobno pokrojonymi warzywami, zjedzone ze smakiem w gwarnej, ale bardzo klimatycznej małej restauracji. Czy moje gazpacho może się równać z tym hiszpańskim? Podane w dobrym towarzystwie, w przydomowym ogródku, w gorące czerwcowe popołudnie, dlaczego nie?
Sekretem hiszpańskiego gazpacho wywodzącego się z Andaluzji, są dojrzałe, soczyste pomidory. Do tej zupy nie powinno dodawać się wody, zatem od jakości pomidorów zależy smak i aromat gazpacho. Warto wybrać te dojrzałe, najwyższej jakości. Gazpacho to lekka orzeźwiająca zupa, której się nie gotuje, więc może być przygotowana właściwie w kilka minut. Potrzeba jednak trochę czasu na chłodzenie gazpacho w lodówce, bo powinno być podane mocno schłodzone. Aby skrócić ten czas, warzywa na zupę można przechowywać w lodówce, dodać do niej trochę kruszonego lodu lub zrobić orzeźwiającą granitę.
Sekretem hiszpańskiego gazpacho wywodzącego się z Andaluzji, są dojrzałe, soczyste pomidory. Do tej zupy nie powinno dodawać się wody, zatem od jakości pomidorów zależy smak i aromat gazpacho. Warto wybrać te dojrzałe, najwyższej jakości. Gazpacho to lekka orzeźwiająca zupa, której się nie gotuje, więc może być przygotowana właściwie w kilka minut. Potrzeba jednak trochę czasu na chłodzenie gazpacho w lodówce, bo powinno być podane mocno schłodzone. Aby skrócić ten czas, warzywa na zupę można przechowywać w lodówce, dodać do niej trochę kruszonego lodu lub zrobić orzeźwiającą granitę.
Komentarze 0