Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

(0)
1 godz 34 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Pomidory dojrzałe
1 
Ogórek zielony
1 
Mała młoda cebula
1 
Papryka czerwona
2  łyżek
Ocet winny
4  łyżeczek
Oliwa z oliwek
trochę
Kromki białego pieczywa bez skórki
trochę
Sos worcestershire
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Świeża mięta
1  opakowanie
Ser feta w kostkach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.34 g
Węglowodany
27.73 g
Tłuszcze
6.1 g
Wartość energetyczna
178.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

94 min
Krok 1
10 min
Warzywa myję. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, usuwam twarde części, gniazda nasienne przecieram przez sitko (w gazpacho nie powinno być pestek pomidora), resztę kroję w kostkę.
Krok 2
10 min
Paprykę kroję na pół, usuwam pestki, kroję w kostkę. Ogórka obieram, kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję na ćwiartki.
Krok 3
3 min
Do małych miseczek przekładam po małej garści papryki i ogórka.
Krok 4
8 min
Resztę warzyw miksuję na gładką masę z pieczywem i dodatkiem oliwy i octu winnego, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
60 min
Schładzam w lodówce przez godzinę.
Krok 6
3 min
Podaję z kawałkami warzyw i serem feta, dekoruję świeżą miętą.
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 1 z 6

Warzywa myję. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, usuwam twarde części, gniazda nasienne przecieram przez sitko (w gazpacho nie powinno być pestek pomidora), resztę kroję w kostkę.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 2 z 6

Paprykę kroję na pół, usuwam pestki, kroję w kostkę. Ogórka obieram, kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję na ćwiartki.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 3 z 6

Do małych miseczek przekładam po małej garści papryki i ogórka.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 4 z 6

Resztę warzyw miksuję na gładką masę z pieczywem i dodatkiem oliwy i octu winnego, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 5 z 6

Schładzam w lodówce przez godzinę.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 6 z 6

Podaję z kawałkami warzyw i serem feta, dekoruję świeżą miętą.

Z gorącej Hiszpanii właśnie wróciła moja chrzestna. Pierwsze, co mi powiedziała po powrocie przez telefon, to że za moją namową, już w pierwszy dzień zamówiła w restauracji prawdziwe andaluzyjskie gazpacho i było naprawdę świetne. Aromatyczne, podane z różnymi drobno pokrojonymi warzywami, zjedzone ze smakiem w gwarnej, ale bardzo klimatycznej małej restauracji. Czy moje gazpacho może się równać z tym hiszpańskim? Podane w dobrym towarzystwie, w przydomowym ogródku, w gorące czerwcowe popołudnie, dlaczego nie?

Sekretem hiszpańskiego gazpacho wywodzącego się z Andaluzji, są dojrzałe, soczyste pomidory. Do tej zupy nie powinno dodawać się wody, zatem od jakości pomidorów zależy smak i aromat gazpacho. Warto wybrać te dojrzałe, najwyższej jakości. Gazpacho to lekka orzeźwiająca zupa, której się nie gotuje, więc może być przygotowana właściwie w kilka minut. Potrzeba jednak trochę czasu na chłodzenie gazpacho w lodówce, bo powinno być podane mocno schłodzone. Aby skrócić ten czas, warzywa na zupę można przechowywać w lodówce, dodać do niej trochę kruszonego lodu lub zrobić orzeźwiającą granitę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha