Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

(0)
1 godz 34 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pomidory dojrzałe
1 
Ogórek zielony
1 
Mała młoda cebula
1 
Papryka czerwona
2  łyżek
Ocet winny
4  łyżeczek
Oliwa z oliwek
trochę
Kromki białego pieczywa bez skórki
trochę
Sos worcestershire
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Świeża mięta
1  opakowanie
Ser feta w kostkach
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.34 g
Węglowodany
27.73 g
Tłuszcze
6.1 g
Wartość energetyczna
178.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Z gorącej Hiszpanii właśnie wróciła moja chrzestna. Pierwsze, co mi powiedziała po powrocie przez telefon, to że za moją namową, już w pierwszy dzień zamówiła w restauracji prawdziwe andaluzyjskie gazpacho i było naprawdę świetne. Aromatyczne, podane z różnymi drobno pokrojonymi warzywami, zjedzone ze smakiem w gwarnej, ale bardzo klimatycznej małej restauracji. Czy moje gazpacho może się równać z tym hiszpańskim? Podane w dobrym towarzystwie, w przydomowym ogródku, w gorące czerwcowe popołudnie, dlaczego nie?

Sekretem hiszpańskiego gazpacho wywodzącego się z Andaluzji, są dojrzałe, soczyste pomidory. Do tej zupy nie powinno dodawać się wody, zatem od jakości pomidorów zależy smak i aromat gazpacho. Warto wybrać te dojrzałe, najwyższej jakości. Gazpacho to lekka orzeźwiająca zupa, której się nie gotuje, więc może być przygotowana właściwie w kilka minut. Potrzeba jednak trochę czasu na chłodzenie gazpacho w lodówce, bo powinno być podane mocno schłodzone. Aby skrócić ten czas, warzywa na zupę można przechowywać w lodówce, dodać do niej trochę kruszonego lodu lub zrobić orzeźwiającą granitę.

Przygotowanie

94 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa myję. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, usuwam twarde części, gniazda nasienne przecieram przez sitko (w gazpacho nie powinno być pestek pomidora), resztę kroję w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Paprykę kroję na pół, usuwam pestki, kroję w kostkę. Ogórka obieram, kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję na ćwiartki.
  • Krok 3

    3 min
    Do małych miseczek przekładam po małej garści papryki i ogórka.
  • Krok 4

    8 min
    Resztę warzyw miksuję na gładką masę z pieczywem i dodatkiem oliwy i octu winnego, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 5

    60 min
    Schładzam w lodówce przez godzinę.
  • Krok 6

    3 min
    Podaję z kawałkami warzyw i serem feta, dekoruję świeżą miętą.
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 1 z 6

Warzywa myję. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, usuwam twarde części, gniazda nasienne przecieram przez sitko (w gazpacho nie powinno być pestek pomidora), resztę kroję w kostkę.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 2 z 6

Paprykę kroję na pół, usuwam pestki, kroję w kostkę. Ogórka obieram, kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję na ćwiartki.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 3 z 6

Do małych miseczek przekładam po małej garści papryki i ogórka.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 4 z 6

Resztę warzyw miksuję na gładką masę z pieczywem i dodatkiem oliwy i octu winnego, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 5 z 6

Schładzam w lodówce przez godzinę.

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Krok 6 z 6

Podaję z kawałkami warzyw i serem feta, dekoruję świeżą miętą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia hiszpańska
  • Lunch
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski

    21 min Łatwy
  • Kurczak z warzywami na makaronie ryżowym

    Kurczak z warzywami na makaronie ryżowym

    35 min Łatwy
  • Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

    Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

    30 min Łatwy
  • Sałatka grecka z kurczakiem

    Sałatka grecka z kurczakiem

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu