
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Gazpacho z granitą miętową

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Samo gazpacho przygotowuje się szybko, ale trzeba pamiętać o dobrym schłodzeniu. Najlepiej wstawić je na około 2 godziny do lodówki. Do mojego chłodnika przygotowałam też orzeźwiającą granitę miętową. Jeśli nie wykorzystacie całej do zupy to z pewnością przyda się do lekkich letnich napojów.
Granitę dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem, bo pomimo, że gazpacho też jest zimne to zbyt długo trzymana granita w dodatniej temperaturze dosyć szybko się rozpuści.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przygotowanie
Krok 1 - granita miętowa
30 minKrok 2
2 minKrok 3
2 minKrok 4 - gazpacho
5 minKrok 5
4 minKrok 6
50 minKrok 7
8 minKrok 8
4 minKrok 9
5 minKrok 10
1 minKrok 11
4 minKrok 12
1 minKrok 13
1 min
Krok 1 - granita miętowa z 13
Listki mięty myjemy i osuszamy. Wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzucamy do niej listki mięty i zaparzamy pod przykryciem około 30 minut.

Krok 2 z 13
Po tym czasie przelewamy przez sitko do plastikowej miseczki lub do woreczków do lodu. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.

Krok 3 z 13
Bezpośrednio przed podaniem wyjmujemy i przekładamy do blendera. Dokładnie kruszymy.

Krok 4 - gazpacho z 13
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.

Krok 5 z 13
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i razem z ząbkami czosnku wkładamy do rękawa do pieczenia ( część zostawiamy do dekoracji). Skrapiamy olejem roślinnym.

Krok 6 z 13
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Krok 7 z 13
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.

Krok 8 z 13
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę również kroimy w kosteczkę.

Krok 9 z 13
Z upieczonej i wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dodajemy do reszty warzyw razem z ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ocet winny i oliwę i doprawiamy do smaku.

Krok 10 z 13
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Krok 11 z 13
Paprykę, która nam została kroimy w drobną kostkę.

Krok 12 z 13
Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek. Dekorujemy pokrojoną, świeżą papryką i podajemy z granitą miętową.

Krok 13 z 13
Zupę można dodatkowo skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0