Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Stragany uginają się od pysznych i dojrzałych pomidorów. Teraz jest idealna pora na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego lub na ususzenie pomidorów, które później możemy wykorzystać do wielu zup, jak choćby do zupy z kurek z suszonymi pomidorami.. Kilka dni temu wybrałam się na pobliski ryneczek i kupiłam ogromną siatkę podłużnych pomidorków lima.
Samo gazpacho przygotowuje się szybko, ale trzeba pamiętać o dobrym schłodzeniu. Najlepiej wstawić je na około 2 godziny do lodówki. Do mojego chłodnika przygotowałam też orzeźwiającą granitę miętową. Jeśli nie wykorzystacie całej do zupy to z pewnością przyda się do lekkich letnich napojów.
Granitę dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem, bo pomimo, że gazpacho też jest zimne to zbyt długo trzymana granita w dodatniej temperaturze dosyć szybko się rozpuści.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku