Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gazpacho z granitą miętową
Gazpacho z granitą miętową
Gazpacho z granitą miętową
Gazpacho z granitą miętową
Gazpacho z granitą miętową
Gazpacho z granitą miętową
Dodaj do CookBook

Gazpacho z granitą miętową

(0)
1 godz 57 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  gałązek
Świeża mięta
1.5  szklanek
Woda
1  kg
Pomidor lima
150  g
Papryka
1 
Ogórek szklarniowy
2  ząbków
Czosnek
trochę
Olej roslinny
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Ocet winny z czerwonego wina
2 
Szalotka
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.8 g
Wartość energetyczna
124.3 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
3.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Stragany uginają się od pysznych i dojrzałych pomidorów. Teraz jest idealna pora na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego lub na ususzenie pomidorów, które później możemy wykorzystać do wielu zup, jak choćby do zupy z kurek z suszonymi pomidorami.. Kilka dni temu wybrałam się na pobliski ryneczek i kupiłam ogromną siatkę podłużnych pomidorków lima.

Samo gazpacho przygotowuje się szybko, ale trzeba pamiętać o dobrym schłodzeniu. Najlepiej wstawić je na około 2 godziny do lodówki. Do mojego chłodnika przygotowałam też orzeźwiającą granitę miętową. Jeśli nie wykorzystacie całej do zupy to z pewnością przyda się do lekkich letnich napojów.

Granitę dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem, bo pomimo, że gazpacho też jest zimne to zbyt długo trzymana granita w dodatniej temperaturze dosyć szybko się rozpuści.

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Przygotowanie

117 min
  • Krok 1 - granita miętowa

    30 min
    Listki mięty myjemy i osuszamy. Wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzucamy do niej listki mięty i zaparzamy pod przykryciem około 30 minut.
  • Krok 2

    2 min
    Po tym czasie przelewamy przez sitko do plastikowej miseczki lub do woreczków do lodu. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.
  • Krok 3

    2 min
    Bezpośrednio przed podaniem wyjmujemy i przekładamy do blendera. Dokładnie kruszymy.
  • Krok 4 - gazpacho

    5 min
    Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
  • Krok 5

    4 min
    Z papryki usuwamy gniazda nasienne i razem z ząbkami czosnku wkładamy do rękawa do pieczenia ( część zostawiamy do dekoracji). Skrapiamy olejem roślinnym.
  • Krok 6

    50 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 7

    8 min
    Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
  • Krok 8

    4 min
    Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę również kroimy w kosteczkę.
  • Krok 9

    5 min
    Z upieczonej i wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dodajemy do reszty warzyw razem z ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ocet winny i oliwę i doprawiamy do smaku.
  • Krok 10

    1 min
    Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Krok 11

    4 min
    Paprykę, która nam została kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 12

    1 min
    Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek. Dekorujemy pokrojoną, świeżą papryką i podajemy z granitą miętową.
  • Krok 13

    1 min
    Zupę można dodatkowo skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Gazpacho z granitą miętową

Krok 1 - granita miętowa z 13

Listki mięty myjemy i osuszamy. Wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzucamy do niej listki mięty i zaparzamy pod przykryciem około 30 minut.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 2 z 13

Po tym czasie przelewamy przez sitko do plastikowej miseczki lub do woreczków do lodu. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 3 z 13

Bezpośrednio przed podaniem wyjmujemy i przekładamy do blendera. Dokładnie kruszymy.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 4 - gazpacho z 13

Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 5 z 13

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i razem z ząbkami czosnku wkładamy do rękawa do pieczenia ( część zostawiamy do dekoracji). Skrapiamy olejem roślinnym.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 6 z 13

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 7 z 13

Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 8 z 13

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę również kroimy w kosteczkę.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 9 z 13

Z upieczonej i wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dodajemy do reszty warzyw razem z ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ocet winny i oliwę i doprawiamy do smaku.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 10 z 13

Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 11 z 13

Paprykę, która nam została kroimy w drobną kostkę.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 12 z 13

Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek. Dekorujemy pokrojoną, świeżą papryką i podajemy z granitą miętową.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 13 z 13

Zupę można dodatkowo skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia hiszpańska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gazpacho

    Gazpacho

    20 min Łatwy
  • Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    4 godz 20 min Łatwy
  • Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

    Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

    1 godz 30 min Średni
  • Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

    Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu