Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Stragany uginają się od pysznych i dojrzałych pomidorów. Teraz jest idealna pora na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego lub na ususzenie pomidorów, które później możemy wykorzystać do wielu zup, jak choćby do zupy z kurek z suszonymi pomidorami.. Kilka dni temu wybrałam się na pobliski ryneczek i kupiłam ogromną siatkę podłużnych pomidorków lima.
Samo gazpacho przygotowuje się szybko, ale trzeba pamiętać o dobrym schłodzeniu. Najlepiej wstawić je na około 2 godziny do lodówki. Do mojego chłodnika przygotowałam też orzeźwiającą granitę miętową. Jeśli nie wykorzystacie całej do zupy to z pewnością przyda się do lekkich letnich napojów.
Granitę dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem, bo pomimo, że gazpacho też jest zimne to zbyt długo trzymana granita w dodatniej temperaturze dosyć szybko się rozpuści.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Listki mięty myjemy i osuszamy. Wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzucamy do niej listki mięty i zaparzamy pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie przelewamy przez sitko do plastikowej miseczki lub do woreczków do lodu. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.
Bezpośrednio przed podaniem wyjmujemy i przekładamy do blendera. Dokładnie kruszymy.
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i razem z ząbkami czosnku wkładamy do rękawa do pieczenia ( część zostawiamy do dekoracji). Skrapiamy olejem roślinnym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę również kroimy w kosteczkę.
Z upieczonej i wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dodajemy do reszty warzyw razem z ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ocet winny i oliwę i doprawiamy do smaku.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Paprykę, która nam została kroimy w drobną kostkę.
Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek. Dekorujemy pokrojoną, świeżą papryką i podajemy z granitą miętową.
Zupę można dodatkowo skropić odrobiną oliwy z oliwek.