Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gazpacho z granitą miętową

0
1 godz 57 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6  gałązek
Świeża mięta
1.5  szklanek
Woda
1  kg
Pomidor lima
150  g
Papryka
1 
Ogórek szklarniowy
2  ząbków
trochę
Olej roslinny
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Ocet winny z czerwonego wina
2 
Szalotka
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.17 g
Węglowodany
14.79 g
Tłuszcze
6.86 g
Wartość energetyczna
124.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

117 min
Krok 1 - granita miętowa
30 min
Listki mięty myjemy i osuszamy. Wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzucamy do niej listki mięty i zaparzamy pod przykryciem około 30 minut.
Krok 2
2 min
Po tym czasie przelewamy przez sitko do plastikowej miseczki lub do woreczków do lodu. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.
Krok 3
2 min
Bezpośrednio przed podaniem wyjmujemy i przekładamy do blendera. Dokładnie kruszymy.
Krok 4 - gazpacho
5 min
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
Krok 5
4 min
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i razem z ząbkami czosnku wkładamy do rękawa do pieczenia ( część zostawiamy do dekoracji). Skrapiamy olejem roślinnym.
Krok 6
50 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Krok 7
8 min
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
Krok 8
4 min
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę również kroimy w kosteczkę.
Krok 9
5 min
Z upieczonej i wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dodajemy do reszty warzyw razem z ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ocet winny i oliwę i doprawiamy do smaku.
Krok 10
1 min
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 11
4 min
Paprykę, która nam została kroimy w drobną kostkę.
Krok 12
1 min
Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek. Dekorujemy pokrojoną, świeżą papryką i podajemy z granitą miętową.
Krok 13
1 min
Zupę można dodatkowo skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Gazpacho z granitą miętową

Krok 1 - granita miętowa z 13

Listki mięty myjemy i osuszamy. Wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzucamy do niej listki mięty i zaparzamy pod przykryciem około 30 minut.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 2 z 13

Po tym czasie przelewamy przez sitko do plastikowej miseczki lub do woreczków do lodu. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 3 z 13

Bezpośrednio przed podaniem wyjmujemy i przekładamy do blendera. Dokładnie kruszymy.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 4 - gazpacho z 13

Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 5 z 13

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i razem z ząbkami czosnku wkładamy do rękawa do pieczenia ( część zostawiamy do dekoracji). Skrapiamy olejem roślinnym.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 6 z 13

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 7 z 13

Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 8 z 13

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę również kroimy w kosteczkę.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 9 z 13

Z upieczonej i wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dodajemy do reszty warzyw razem z ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ocet winny i oliwę i doprawiamy do smaku.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 10 z 13

Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 11 z 13

Paprykę, która nam została kroimy w drobną kostkę.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 12 z 13

Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek. Dekorujemy pokrojoną, świeżą papryką i podajemy z granitą miętową.

Gazpacho z granitą miętową

Krok 13 z 13

Zupę można dodatkowo skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Stragany uginają się od pysznych i dojrzałych pomidorów. Teraz jest idealna pora na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego lub na ususzenie pomidorów, które później możemy wykorzystać do wielu zup, jak choćby do zupy z kurek z suszonymi pomidorami.. Kilka dni temu wybrałam się na pobliski ryneczek i kupiłam ogromną siatkę podłużnych pomidorków lima.

Samo gazpacho przygotowuje się szybko, ale trzeba pamiętać o dobrym schłodzeniu. Najlepiej wstawić je na około 2 godziny do lodówki. Do mojego chłodnika przygotowałam też orzeźwiającą granitę miętową. Jeśli nie wykorzystacie całej do zupy to z pewnością przyda się do lekkich letnich napojów.

Granitę dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem, bo pomimo, że gazpacho też jest zimne to zbyt długo trzymana granita w dodatniej temperaturze dosyć szybko się rozpuści.

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika