Gazpacho
20min
Łatwy
1 kostka
1 kg
Pomidory
1
Ogórek
2 ząbków
Czosnek
1 pęczek
Bazylia świeża
2 łyżek
Sok z cytryny
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Cebula
5
Pomidorki koktajlowe
1
Papryka czerwona
.
Wartości odżywcze
Białko
3.89 g
Węglowodany
15.67 g
Tłuszcze
4.75 g
Wartość energetyczna
110.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Pomidory i ogórek obierz ze skórki.
Krok 2
5 min
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i włóż do blendera razem z bazylią.
Krok 3
5 min
Warzywa zalej 100 ml bulionu i zblenduj na gładki krem.
Krok 4
5 min
Tak przygotowane Gazpacho schłodź kilka godzin w lodówce. Podawaj z posiekaną bazylią, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek i pieprzem.
Kto z nas w trakcie upalanych, letnich miesięcy nie marzy o orzeźwiającym chłodniku? Jednym z najbardziej popularnych przepisów na taką zupę jest dobrze wszystkim znany chłodnik litewski. A inne chłodniki? Jednym ze smaczniejszych przepisów jest hiszpańskie gazpacho, czyli zupa na bazie pomidorów, papryki, ogórka, cebuli i czosnku. Brzmi ciekawie? Sprawdź nasz przepis!
Komentarze 0