Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gazpacho
Dodaj do CookBook

Gazpacho

(5)
20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1  kg
Pomidory
1 
Ogórek
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Bazylia świeża
2  łyżek
Sok z cytryny
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Cebula
5 
Pomidorki koktajlowe
1 
Papryka czerwona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.5 g
Wartość energetyczna
109.3 kcal
Tłuszcze
4.7 g
Białko
3.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gazpacho to andaluzyjska, pomidorowa wersja tradycyjnego polskiego chłodnika. Zupa jest lekka, ale sycąca. Orzeźwi Cię w duszny i gorący dzień. Wspaniale smakuje z ziołami, grzankami lub kawałkami chleba. Przepis od WINIARY sprawi, że zakochasz się w tej zupie i nie będziesz mieć jej dość! Co więcej, przygotowując gazpacho z produktów sezonowych, zaoszczędzisz — zupa jest nie tylko szybka, ale i tania w przygotowaniu. To łatwy przepis na szybki lunch w pracy, którego nie trzeba odgrzewać. Jak wspomniano, zupa gazpacho jest niezwykle prosta i niedroga w przygotowaniu. Doskwiera Ci głód i musisz szybko zjeść pełnowartościowy posiłek? Już w dwadzieścia minut możesz cieszyć się talerzem smacznej i uzależniającej zupy!

Jak przygotować gazpacho? Przeczytaj nasz przepis na gazpacho po hiszpańsku poniżej lub sprawdź listę "krok po kroku". Gazpacho przygotujesz w zaledwie dwadzieścia minut! Potrzebne Ci będą warzywa — ogórek, papryka i podstawa zupy, czyli kilogram pomidorów. Do tego nieco przypraw, bulion warzywny WINIARY i gotowe! To takie proste.

Jak to zrobić? Do przygotowania gazpacho potrzebny ci będzie blender kielichowy (lub garnek i blender ręczny), nieco warzyw, bulion i świeża, aromatyczna bazylia. Zanim zaczniesz przygotowywać zupę właściwą, ugotuj bulion. Warto, aby schłodził się przed blendowaniem. Dzięki użyciu bulionu warzywnego, gazpacho mogą jeść również weganie!

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie warzyw. Obierz pomidory i ogórka. Pomidory będzie ci łatwiej obrać, jeśli wcześniej sparzysz je wrzątkiem. Pozwoli to skórce pomidora w szybki i prosty sposób odchodzić od miąższu, a ty nie spędzisz zbyt dużo czasu na obieraniu. Następnie pokrój warzywa w kostkę i włóż do blendera. Dodaj pęczek świeżej bazylii. Gdy warzywa i bazylia są już w kielichu blendera, zalej je 100 ml bulionu warzywnego Winiary. Blenduj Wszystko, aż do osiągnięcia konsystencji aksamitnego kremu. Następnie należy schłodzić zupę w lodówce przez kilka godzin. Gazpacho powinno się jeść na chłodno, podane z posiekaną bazylią, czerwoną cebulką i pomidorkami. Podając talerz zupy, możesz zrobić kleks z jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek. Warto również doprawić zupę, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Obok talerza zawsze powinna znaleźć się pajdka chleba lub grzanki. Podajemy je osobno, tak aby w trakcie podania chleb nie rozmiękł.

Gazpacho gotowe! Teraz wystarczy tylko nałożyć porcję i poczuć się jak w hiszpańskiej Andaluzji.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Pomidory i ogórek obierz ze skórki.
  • Krok 2

    5 min
    Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i włóż do blendera razem z bazylią.
  • Krok 3

    5 min
    Warzywa zalej 100 ml bulionu i zblenduj na gładki krem.
  • Krok 4

    5 min
    Tak przygotowane Gazpacho schłodź kilka godzin w lodówce. Podawaj z posiekaną bazylią, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek i pieprzem.
Gazpacho

Krok 1 z 4

Pomidory i ogórek obierz ze skórki.

Gazpacho

Krok 2 z 4

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i włóż do blendera razem z bazylią.

Gazpacho

Krok 3 z 4

Warzywa zalej 100 ml bulionu i zblenduj na gładki krem.

Gazpacho

Krok 4 z 4

Tak przygotowane Gazpacho schłodź kilka godzin w lodówce. Podawaj z posiekaną bazylią, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

2.3 z 5
2.3333333333333
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
11
00
00
00
22

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • 4 lipca
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia hiszpańska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niskoenergetyczne
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    4 godz 20 min Łatwy
  • Gazpacho z granitą miętową

    Gazpacho z granitą miętową

    1 godz 57 min Średni
  • Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

    Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

    1 godz 30 min Średni
  • Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

    Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu