Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gazpacho to andaluzyjska, pomidorowa wersja tradycyjnego polskiego chłodnika. Rzecz w tym, że chłodnik hiszpański, w przeciwieństwie do wersji polskiej, nie powstaje z botwiniki albo z buraczków, lecz z pomidorów.
Nie jest do końca jasne, skąd się wziął chłodnik pomidorowy gazpacho. Istnieją teorie, że potrawa pochodzi od Maurów zamieszkujących w średniowieczu południową część Hiszpanii. Inni badacze kulinarnych historii przypisują jednak gazpacho znacznie starszy rodowód, upatrując pierwowzoru dania jeszcze w czasach rzymskich.
Zupa jest lekka, ale sycąca. Orzeźwi Cię w duszny i gorący dzień. Wspaniale smakuje z ziołami, grzankami lub kawałkami chleba. Przepis od WINIARY sprawi, że zakochasz się w tej zupie i nie będziesz mieć jej dość! Co więcej, przygotowując gazpacho z produktów sezonowych, zaoszczędzisz - zupa jest nie tylko szybka, ale i tania w przygotowaniu. To łatwy przepis na szybki lunch w pracy, którego nie trzeba odgrzewać. Jak wspomniano, zupa gazpacho jest niezwykle prosta i niedroga w przygotowaniu. Doskwiera Ci głód i musisz szybko zjeść pełnowartościowy posiłek? Już w dwadzieścia minut możesz cieszyć się talerzem smacznej i uzależniającej zupy!
Jak przygotować gazpacho?
Przeczytaj nasz przepis na gazpacho po hiszpańsku poniżej lub sprawdź sposób działania krok po kroku. Gazpacho przygotujesz w zaledwie dwadzieścia minut! Potrzebne Ci będą warzywa - ogórek, papryka i podstawa zupy, czyli kilogram pomidorów. Do tego nieco przypraw, bulion warzywny WINIARY i gotowe! To takie proste.
Jak to zrobić? Do przygotowania gazpacho potrzebny ci będzie blender kielichowy (lub garnek i blender ręczny), nieco warzyw, bulion i świeża, aromatyczna bazylia. Zanim zaczniesz przygotowywać zupę właściwą, ugotuj bulion. Warto, aby schłodził się przed blendowaniem. Dzięki użyciu bulionu warzywnego, gazpacho mogą jeść również weganie!
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie warzyw. Obierz pomidory i ogórka. Pomidory będzie ci łatwiej obrać, jeśli wcześniej sparzysz je wrzątkiem. Pozwoli to skórce pomidora w szybki i prosty sposób odchodzić od miąższu, a Ty nie spędzisz zbyt dużo czasu na obieraniu. Następnie pokrój warzywa w kostkę i włóż do blendera. Dodaj pęczek świeżej bazylii. Gdy warzywa i bazylia są już w kielichu blendera, zalej je 100 ml bulionu warzywnego WINIARY. Blenduj wszystko aż do osiągnięcia konsystencji aksamitnego kremu. Następnie należy schłodzić zupę w lodówce przez kilka godzin. Zupa pomidorowa gazpacho powinna być jedzona na chłodno, podana z posiekaną bazylią, czerwoną cebulką i pomidorkami. Serwując talerz zupy, możesz zrobić kleks z jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek. Warto również doprawić danie, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Obok talerza zawsze powinna znaleźć się pajdka chleba lub grzanki.
Gazpacho gotowe! Teraz wystarczy tylko nałożyć porcję i poczuć się jak w hiszpańskiej Andaluzji. Jeśli gazpacho hiszpańskie ma być bardziej sycącym posiłkiem, możesz obok zupy podać także kultowe tapas, czyli talerz przekąsek na raz - takich jak oliwki, ser, pieczywo, dobrej jakości wędliny oraz papryczki.
Gazpacho zupa to dobry początek, jeśli chcesz poznać bliżej hiszpańską kuchnię. Gdy opanujesz już ten przepis zachęcamy do wypróbowania innych propozycji jak:
● Churros
Gazpacho tylko z chlebem