Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gazpacho

Gazpacho

(5)
20min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1  kg
Pomidory
1 
Ogórek
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Bazylia świeża
2  łyżek
Sok z cytryny
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Cebula
5 
Pomidorki koktajlowe
1 
Papryka czerwona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.69 g
Węglowodany
15.51 g
Tłuszcze
4.71 g
Wartość energetyczna
109.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gazpacho to andaluzyjska, pomidorowa wersja tradycyjnego polskiego chłodnika. Zupa jest lekka, ale sycąca. Orzeźwi Cię w duszny i gorący dzień. Wspaniale smakuje z ziołami, grzankami lub kawałkami chleba. Przepis od WINIARY sprawi, że zakochasz się w tej zupie i nie będziesz mieć jej dość! Co więcej, przygotowując gazpacho z produktów sezonowych, zaoszczędzisz — zupa jest nie tylko szybka, ale i tania w przygotowaniu. To łatwy przepis na szybki lunch w pracy, którego nie trzeba odgrzewać. Jak wspomniano, zupa gazpacho jest niezwykle prosta i niedroga w przygotowaniu. Doskwiera Ci głód i musisz szybko zjeść pełnowartościowy posiłek? Już w dwadzieścia minut możesz cieszyć się talerzem smacznej i uzależniającej zupy!

Jak przygotować gazpacho? Przeczytaj nasz przepis na gazpacho po hiszpańsku poniżej lub sprawdź listę "krok po kroku". Gazpacho przygotujesz w zaledwie dwadzieścia minut! Potrzebne Ci będą warzywa — ogórek, papryka i podstawa zupy, czyli kilogram pomidorów. Do tego nieco przypraw, bulion warzywny WINIARY i gotowe! To takie proste.

Jak to zrobić? Do przygotowania gazpacho potrzebny ci będzie blender kielichowy (lub garnek i blender ręczny), nieco warzyw, bulion i świeża, aromatyczna bazylia. Zanim zaczniesz przygotowywać zupę właściwą, ugotuj bulion. Warto, aby schłodził się przed blendowaniem. Dzięki użyciu bulionu warzywnego, gazpacho mogą jeść również weganie!

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie warzyw. Obierz pomidory i ogórka. Pomidory będzie ci łatwiej obrać, jeśli wcześniej sparzysz je wrzątkiem. Pozwoli to skórce pomidora w szybki i prosty sposób odchodzić od miąższu, a ty nie spędzisz zbyt dużo czasu na obieraniu. Następnie pokrój warzywa w kostkę i włóż do blendera. Dodaj pęczek świeżej bazylii. Gdy warzywa i bazylia są już w kielichu blendera, zalej je 100 ml bulionu warzywnego Winiary. Blenduj Wszystko, aż do osiągnięcia konsystencji aksamitnego kremu. Następnie należy schłodzić zupę w lodówce przez kilka godzin. Gazpacho powinno się jeść na chłodno, podane z posiekaną bazylią, czerwoną cebulką i pomidorkami. Podając talerz zupy, możesz zrobić kleks z jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek. Warto również doprawić zupę, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Obok talerza zawsze powinna znaleźć się pajdka chleba lub grzanki. Podajemy je osobno, tak aby w trakcie podania chleb nie rozmiękł.

Gazpacho gotowe! Teraz wystarczy tylko nałożyć porcję i poczuć się jak w hiszpańskiej Andaluzji.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Pomidory i ogórek obierz ze skórki.
  • Krok 2

    5 min
    Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i włóż do blendera razem z bazylią.
  • Krok 3

    5 min
    Warzywa zalej 100 ml bulionu i zblenduj na gładki krem.
  • Krok 4

    5 min
    Tak przygotowane Gazpacho schłodź kilka godzin w lodówce. Podawaj z posiekaną bazylią, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek i pieprzem.
Gazpacho

Krok 1 z 4

Pomidory i ogórek obierz ze skórki.

Gazpacho

Krok 2 z 4

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i włóż do blendera razem z bazylią.

Gazpacho

Krok 3 z 4

Warzywa zalej 100 ml bulionu i zblenduj na gładki krem.

Gazpacho

Krok 4 z 4

Tak przygotowane Gazpacho schłodź kilka godzin w lodówce. Podawaj z posiekaną bazylią, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • 4 lipca
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia hiszpańska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

    Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

    1 godz 30 min Średni
  • Sandwicz wegetariański z grillowanymi warzywami

    Sandwicz wegetariański z grillowanymi warzywami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami

    Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami

    42 min Łatwy
  • Polędwiczki wieprzowe z duszonymi warzywami w sosie pomidorowym

    Polędwiczki wieprzowe z duszonymi warzywami w sosie pomidorowym

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu