Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś wariacja na temat hiszpańskiego chłodnika gazpacho! Według tradycyjnej receptury przyrządza się go zazwyczaj na bazie ogórków i pomidorów. W tym sezonie chciałabym zaproponować małe urozmaicenie w postaci pieczonej papryki, która nada chłodnikowi charakteru.
Chłodnik przyrządzony na bazie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność Winiary stanie się bardziej esencjonalny. Proponuję zrezygnować z dodatku chleba w zupie, lecz zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. W okresie letnim, kiedy apetyt jest nieco łatwiejszy do poskromienia, tego typu zupa sprawdzi się doskonale w porze obiadowej.
Ze względu na dodatek wina, zupy nie poleca się kobietom w ciąży oraz dzieciom.
Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji gazpacho.
Przygotowanie
63 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
Krok 2
20 min
Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Krok 3
10 min
W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.
Krok 4
5 min
Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.
Krok 5
2 min
Upieczoną paprykę obrać ze skórki.
Krok 6
5 min
W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.
Krok 7
5 min
Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.
Krok 8
5 min
Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.
Krok 9
1 min
Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.
Krok 1
z
9
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
Krok 2
z
9
Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Krok 3
z
9
W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.
Krok 4
z
9
Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.
Krok 5
z
9
Upieczoną paprykę obrać ze skórki.
Krok 6
z
9
W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.
Krok 7
z
9
Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.
Krok 8
z
9
Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.
Krok 9
z
9
Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0