Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Papryka (pomarańczowa, żółta i czerwona)
3  ząbków
Czosnek
4 
Średniej wielkości ogórek
1 
Mała czerwona cebula
1  opakowanie
Zupa ogonowa Nasza Specjalność WINIARY
100  ml
Białe wino
5  łyżek
Oliwa
0.5 
Bagietka lub inne pieczywo na grzanki
5  liści
Mięta
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.05 g
Węglowodany
27.77 g
Tłuszcze
23.68 g
Wartość energetyczna
381.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś wariacja na temat hiszpańskiego chłodnika gazpacho! Według tradycyjnej receptury przyrządza się go zazwyczaj na bazie ogórków i pomidorów. W tym sezonie chciałabym zaproponować małe urozmaicenie w postaci pieczonej papryki, która nada chłodnikowi charakteru.

Chłodnik przyrządzony na bazie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność Winiary stanie się bardziej esencjonalny. Proponuję zrezygnować z dodatku chleba w zupie, lecz zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. W okresie letnim, kiedy apetyt jest nieco łatwiejszy do poskromienia, tego typu zupa sprawdzi się doskonale w porze obiadowej.

Ze względu na dodatek wina, zupy nie poleca się kobietom w ciąży oraz dzieciom.

Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji gazpacho.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
  • Krok 2

    20 min
    Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    2 min
    Upieczoną paprykę obrać ze skórki.
  • Krok 6

    5 min
    W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.
  • Krok 7

    5 min
    Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.
  • Krok 8

    5 min
    Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.
  • Krok 9

    1 min
    Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 2 z 9

Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 3 z 9

W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 4 z 9

Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 5 z 9

Upieczoną paprykę obrać ze skórki.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 6 z 9

W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 7 z 9

Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 8 z 9

Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 9 z 9

Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem paprykowa

    Zupa krem paprykowa

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy
  • Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

    Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

    14 godz 11 min Średni
  • Zupa grzybowa krem z Zupą Grzybową Nasza Specjalność WINIARY

    Zupa grzybowa krem z Zupą Grzybową Nasza Specjalność WINIARY

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu