Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Papryka (pomarańczowa, żółta i czerwona)
3  ząbków
Czosnek
4 
Średniej wielkości ogórek
1 
Mała czerwona cebula
1  opakowanie
Zupa ogonowa Nasza Specjalność WINIARY
100  ml
Białe wino
5  łyżek
Oliwa
0.5 
Bagietka lub inne pieczywo na grzanki
5  liści
Mięta
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.05 g
Węglowodany
27.77 g
Tłuszcze
23.68 g
Wartość energetyczna
381.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś wariacja na temat hiszpańskiego chłodnika gazpacho! Według tradycyjnej receptury przyrządza się go zazwyczaj na bazie ogórków i pomidorów. W tym sezonie chciałabym zaproponować małe urozmaicenie w postaci pieczonej papryki, która nada chłodnikowi charakteru.

Chłodnik przyrządzony na bazie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność Winiary stanie się bardziej esencjonalny. Proponuję zrezygnować z dodatku chleba w zupie, lecz zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. W okresie letnim, kiedy apetyt jest nieco łatwiejszy do poskromienia, tego typu zupa sprawdzi się doskonale w porze obiadowej.

Ze względu na dodatek wina, zupy nie poleca się kobietom w ciąży oraz dzieciom.

Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji gazpacho.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
  • Krok 2

    20 min
    Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    2 min
    Upieczoną paprykę obrać ze skórki.
  • Krok 6

    5 min
    W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.
  • Krok 7

    5 min
    Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.
  • Krok 8

    5 min
    Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.
  • Krok 9

    1 min
    Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 2 z 9

Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 3 z 9

W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 4 z 9

Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 5 z 9

Upieczoną paprykę obrać ze skórki.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 6 z 9

W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 7 z 9

Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 8 z 9

Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 9 z 9

Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem paprykowa

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy
  • Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

    14 godz 11 min Średni
  • Zupa grzybowa krem z Zupą Grzybową Nasza Specjalność WINIARY

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu