
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Chłodnik przyrządzony na bazie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność Winiary stanie się bardziej esencjonalny. Proponuję zrezygnować z dodatku chleba w zupie, lecz zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. W okresie letnim, kiedy apetyt jest nieco łatwiejszy do poskromienia, tego typu zupa sprawdzi się doskonale w porze obiadowej.
Ze względu na dodatek wina, zupy nie poleca się kobietom w ciąży oraz dzieciom.
Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji gazpacho.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
20 minKrok 3
10 minKrok 4
5 minKrok 5
2 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
5 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.

Krok 2 z 9
Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.

Krok 3 z 9
W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.

Krok 4 z 9
Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.

Krok 5 z 9
Upieczoną paprykę obrać ze skórki.

Krok 6 z 9
W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.

Krok 7 z 9
Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.

Krok 8 z 9
Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.

Krok 9 z 9
Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0