Gazpacho z jajkiem
1 godz 24 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.22 g
Węglowodany
30.54 g
Tłuszcze
18.54 g
Wartość energetyczna
333.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
84 min
Krok 1
3 min
Warzywa umyć. Ogórki obrać i wraz z pomidorami i paprykami pokroić w kosteczkę. Odłożyć trochę do dekoracji.
Krok 2
2 min
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 3
1 min
Tak przygotowane warzywa przełożyć do jednej miski i posolić.
Krok 4
60 min
Dodać połamany na kawałki chleb. Całość wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.
Krok 5
6 min
Jaka ugotować na twardo.
Krok 6
3 min
Kiedy warzywa puszczą sok, odcedzić je na sicie. Ważne! Soku nie należy wylewać – przyda się do zupy.
Krok 7
5 min
Odciśnięte warzywa zmiksować z octem. Następnie dolać sok. Zmiksować po raz kolejny. 8. Na ostatnim etapie miksowania dodać oliwę. Blendować aż gazpacho uzyska aksamitną konsystencję.
Krok 8
3 min
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.
Krok 9
1 min
Hiszpański chłodnik podawać udekorowany pokrojonymi warzywami oraz kawałkami jajka, można także dodać posiekany szczypiorek i chrupiącą chlebową grzankę.
Lato w mieście wcale nie musi być nudne, wystarczy tylko nieco uruchomić wyobraźnię i wybrać się w podróż niskobudżetową, a przy okazji bardzo smakowitą! Mowa oczywiście o podróży kulinarnej, naszej ulubionej! Lecimy na południe Europy. Lądujemy w słonecznej Hiszpanii.
Temperatury sięgają 40 stopni – nie udawajcie zaskoczonych, mamy przecież środek lata 🙂 Wystawiamy buzię do słońca i szukamy prostego i skutecznego pomysłu na orzeźwienie. W poszukiwaniu inspiracji udajemy się na lokalny targ. Stoiska uginają się od nadmiaru kolorowych warzyw. Do wiklinowego kosza pakujemy czerwone pomidory, zielone ogórki i żółte papryki. Dorzucamy główkę czosnku i cebulę. “Gazpacho?”, zaczepia nas uśmiechnięty staruszek, spoglądając na zawartość naszego kosza. “¡Sí, señor! I to nie byle jakie, gdyż przyrządzimy dziś gazpacho z jajkiem”.
Nim opuścimy targ kupujemy jeszcze kilka sztuk jaj od szczęśliwych kur i butelkę najlepszej jakości oliwy. W drodze powrotnej zatrzymujemy się w lokalnej piekarni po bochenek chleba. Proste składniki – to w nich tkwi cały sekret hiszpańskiej zupy, dlatego tak ważne jest, aby były najwyższej jakości! W przypadku gazpacho chleb nie musi być bardzo świeży, istotne, aby pochodził z naszej ulubionej piekarni – wówczas zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest także sam proces miksowania i dodawania poszczególnych składników. Szczegóły w przepisie.
Temperatury sięgają 40 stopni – nie udawajcie zaskoczonych, mamy przecież środek lata 🙂 Wystawiamy buzię do słońca i szukamy prostego i skutecznego pomysłu na orzeźwienie. W poszukiwaniu inspiracji udajemy się na lokalny targ. Stoiska uginają się od nadmiaru kolorowych warzyw. Do wiklinowego kosza pakujemy czerwone pomidory, zielone ogórki i żółte papryki. Dorzucamy główkę czosnku i cebulę. “Gazpacho?”, zaczepia nas uśmiechnięty staruszek, spoglądając na zawartość naszego kosza. “¡Sí, señor! I to nie byle jakie, gdyż przyrządzimy dziś gazpacho z jajkiem”.
Nim opuścimy targ kupujemy jeszcze kilka sztuk jaj od szczęśliwych kur i butelkę najlepszej jakości oliwy. W drodze powrotnej zatrzymujemy się w lokalnej piekarni po bochenek chleba. Proste składniki – to w nich tkwi cały sekret hiszpańskiej zupy, dlatego tak ważne jest, aby były najwyższej jakości! W przypadku gazpacho chleb nie musi być bardzo świeży, istotne, aby pochodził z naszej ulubionej piekarni – wówczas zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest także sam proces miksowania i dodawania poszczególnych składników. Szczegóły w przepisie.
Komentarze 0