Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gazpacho z jajkiem
Gazpacho z jajkiem
Gazpacho z jajkiem
Gazpacho z jajkiem
Gazpacho z jajkiem
Gazpacho z jajkiem
Gazpacho z jajkiem
Gazpacho z jajkiem

Gazpacho z jajkiem

(0)
1 godz 24 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4.5 
Mięsiste pomidory
2 
Ogórek gruntowy
1.5 
Mniejsza papryka żółta
0.75 
Mała czerwona cebula
0.75  ząbek
Czosnek
3  plastrów
Pszenny chleb lub bagietka
2.5 
Jajko
0.25  szklanka
Oliwa
1.5  łyżek
Ocet jabłkowy lub winny
1  szczypta
Sól i pieprz
0.75  pęczek
Szczypiorek
trochę
Grzanki z chleba
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.58 g
Węglowodany
29.66 g
Tłuszcze
18.9 g
Wartość energetyczna
336.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lato w mieście wcale nie musi być nudne, wystarczy tylko nieco uruchomić wyobraźnię i wybrać się w podróż niskobudżetową, a przy okazji bardzo smakowitą! Mowa oczywiście o podróży kulinarnej, naszej ulubionej! Lecimy na południe Europy. Lądujemy w słonecznej Hiszpanii.

Temperatury sięgają 40 stopni – nie udawajcie zaskoczonych, mamy przecież środek lata 🙂 Wystawiamy buzię do słońca i szukamy prostego i skutecznego pomysłu na orzeźwienie. W poszukiwaniu inspiracji udajemy się na lokalny targ. Stoiska uginają się od nadmiaru kolorowych warzyw. Do wiklinowego kosza pakujemy czerwone pomidory, zielone ogórki i żółte papryki. Dorzucamy główkę czosnku i cebulę. “Gazpacho?”, zaczepia nas uśmiechnięty staruszek, spoglądając na zawartość naszego kosza. “¡Sí, señor! I to nie byle jakie, gdyż przyrządzimy dziś gazpacho z jajkiem”.

Nim opuścimy targ kupujemy jeszcze kilka sztuk jaj od szczęśliwych kur i butelkę najlepszej jakości oliwy. W drodze powrotnej zatrzymujemy się w lokalnej piekarni po bochenek chleba. Proste składniki – to w nich tkwi cały sekret hiszpańskiej zupy, dlatego tak ważne jest, aby były najwyższej jakości! W przypadku gazpacho chleb nie musi być bardzo świeży, istotne, aby pochodził z naszej ulubionej piekarni – wówczas zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest także sam proces miksowania i dodawania poszczególnych składników. Szczegóły w przepisie.

Przygotowanie

84 min
  • Krok 1

    3 min
    Warzywa umyć. Ogórki obrać i wraz z pomidorami i paprykami pokroić w kosteczkę. Odłożyć trochę do dekoracji.
  • Krok 2

    2 min
    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Krok 3

    1 min
    Tak przygotowane warzywa przełożyć do jednej miski i posolić.
  • Krok 4

    60 min
    Dodać połamany na kawałki chleb. Całość wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.
  • Krok 5

    6 min
    Jajka ugotować na twardo.
  • Krok 6

    3 min
    Kiedy warzywa puszczą sok, odcedzić je na sicie. Ważne! Soku nie należy wylewać – przyda się do zupy.
  • Krok 7

    5 min
    Odciśnięte warzywa zmiksować z octem. Następnie dolać sok. Zmiksować po raz kolejny. 8. Na ostatnim etapie miksowania dodać oliwę. Blendować aż gazpacho uzyska aksamitną konsystencję.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.
  • Krok 9

    1 min
    Hiszpański chłodnik podawać udekorowany pokrojonymi warzywami oraz kawałkami jajka, można także dodać posiekany szczypiorek i chrupiącą chlebową grzankę.
Gazpacho z jajkiem

Krok 1 z 9

Warzywa umyć. Ogórki obrać i wraz z pomidorami i paprykami pokroić w kosteczkę. Odłożyć trochę do dekoracji.

Gazpacho z jajkiem

Krok 2 z 9

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Gazpacho z jajkiem

Krok 3 z 9

Tak przygotowane warzywa przełożyć do jednej miski i posolić.

Gazpacho z jajkiem

Krok 4 z 9

Dodać połamany na kawałki chleb. Całość wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.

Gazpacho z jajkiem

Krok 5 z 9

Jajka ugotować na twardo.

Gazpacho z jajkiem

Krok 6 z 9

Kiedy warzywa puszczą sok, odcedzić je na sicie. Ważne! Soku nie należy wylewać – przyda się do zupy.

Gazpacho z jajkiem

Krok 7 z 9

Odciśnięte warzywa zmiksować z octem. Następnie dolać sok. Zmiksować po raz kolejny. 8. Na ostatnim etapie miksowania dodać oliwę. Blendować aż gazpacho uzyska aksamitną konsystencję.

Gazpacho z jajkiem

Krok 8 z 9

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.

Gazpacho z jajkiem

Krok 9 z 9

Hiszpański chłodnik podawać udekorowany pokrojonymi warzywami oraz kawałkami jajka, można także dodać posiekany szczypiorek i chrupiącą chlebową grzankę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia hiszpańska
  • Na zimno
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Zupa serowa z makaronem

    Zupa serowa z makaronem

    45 min Łatwy
  • Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

    Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu