Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gazpacho z jajkiem

0
1 godz 24 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Mięsiste pomidory
3 
Ogórek gruntowy
2 
Mniejsza papryka żółta
1 
Mała czerwona cebula
1  ząbek
4  plastrów
Pszenny chleb lub bagietka
3 
Jajko
0.33  szklanka
Oliwa
2  łyżek
Ocet jabłkowy lub winny
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Szczypiorek
trochę
Grzanki z chleba

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.22 g
Węglowodany
30.54 g
Tłuszcze
18.54 g
Wartość energetyczna
333.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

84 min
Krok 1
3 min
Warzywa umyć. Ogórki obrać i wraz z pomidorami i paprykami pokroić w kosteczkę. Odłożyć trochę do dekoracji.
Krok 2
2 min
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 3
1 min
Tak przygotowane warzywa przełożyć do jednej miski i posolić.
Krok 4
60 min
Dodać połamany na kawałki chleb. Całość wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.
Krok 5
6 min
Jaka ugotować na twardo.
Krok 6
3 min
Kiedy warzywa puszczą sok, odcedzić je na sicie. Ważne! Soku nie należy wylewać – przyda się do zupy.
Krok 7
5 min
Odciśnięte warzywa zmiksować z octem. Następnie dolać sok. Zmiksować po raz kolejny. 8. Na ostatnim etapie miksowania dodać oliwę. Blendować aż gazpacho uzyska aksamitną konsystencję.
Krok 8
3 min
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.
Krok 9
1 min
Hiszpański chłodnik podawać udekorowany pokrojonymi warzywami oraz kawałkami jajka, można także dodać posiekany szczypiorek i chrupiącą chlebową grzankę.
Gazpacho z jajkiem

Krok 1 z 9

Warzywa umyć. Ogórki obrać i wraz z pomidorami i paprykami pokroić w kosteczkę. Odłożyć trochę do dekoracji.

Gazpacho z jajkiem

Krok 2 z 9

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Gazpacho z jajkiem

Krok 3 z 9

Tak przygotowane warzywa przełożyć do jednej miski i posolić.

Gazpacho z jajkiem

Krok 4 z 9

Dodać połamany na kawałki chleb. Całość wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.

Gazpacho z jajkiem

Krok 5 z 9

Jaka ugotować na twardo.

Gazpacho z jajkiem

Krok 6 z 9

Kiedy warzywa puszczą sok, odcedzić je na sicie. Ważne! Soku nie należy wylewać – przyda się do zupy.

Gazpacho z jajkiem

Krok 7 z 9

Odciśnięte warzywa zmiksować z octem. Następnie dolać sok. Zmiksować po raz kolejny. 8. Na ostatnim etapie miksowania dodać oliwę. Blendować aż gazpacho uzyska aksamitną konsystencję.

Gazpacho z jajkiem

Krok 8 z 9

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.

Gazpacho z jajkiem

Krok 9 z 9

Hiszpański chłodnik podawać udekorowany pokrojonymi warzywami oraz kawałkami jajka, można także dodać posiekany szczypiorek i chrupiącą chlebową grzankę.

Lato w mieście wcale nie musi być nudne, wystarczy tylko nieco uruchomić wyobraźnię i wybrać się w podróż niskobudżetową, a przy okazji bardzo smakowitą! Mowa oczywiście o podróży kulinarnej, naszej ulubionej! Lecimy na południe Europy. Lądujemy w słonecznej Hiszpanii.

Temperatury sięgają 40 stopni – nie udawajcie zaskoczonych, mamy przecież środek lata 🙂 Wystawiamy buzię do słońca i szukamy prostego i skutecznego pomysłu na orzeźwienie. W poszukiwaniu inspiracji udajemy się na lokalny targ. Stoiska uginają się od nadmiaru kolorowych warzyw. Do wiklinowego kosza pakujemy czerwone pomidory, zielone ogórki i żółte papryki. Dorzucamy główkę czosnku i cebulę. “Gazpacho?”, zaczepia nas uśmiechnięty staruszek, spoglądając na zawartość naszego kosza. “¡Sí, señor! I to nie byle jakie, gdyż przyrządzimy dziś gazpacho z jajkiem”.

Nim opuścimy targ kupujemy jeszcze kilka sztuk jaj od szczęśliwych kur i butelkę najlepszej jakości oliwy. W drodze powrotnej zatrzymujemy się w lokalnej piekarni po bochenek chleba. Proste składniki – to w nich tkwi cały sekret hiszpańskiej zupy, dlatego tak ważne jest, aby były najwyższej jakości! W przypadku gazpacho chleb nie musi być bardzo świeży, istotne, aby pochodził z naszej ulubionej piekarni – wówczas zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest także sam proces miksowania i dodawania poszczególnych składników. Szczegóły w przepisie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika