
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zobacz też klasyczny przepis na gazpacho. A jeśli wolisz zupy w kolorze zielonym, sprawdź inne nasze przepisy:
Zupa krem z bobu z grillowanym ananasem i serem pleśniowym
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zielone minestrone
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Lekka zielona zupa z jarmużem
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną …i wiele innych!
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
240 minKrok 4
5 min
Krok 1 z 4
Warzywa myjemy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, ogórki obieramy i jeśli trzeba, usuwamy pestki. Łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna.

Krok 2 z 4
Warzywa kroimy w większą kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, obrany ząbek czosnku, miksujemy na gładki krem (lub krócej, aby pozostały w zupie wyczuwalne kawałki warzyw).

Krok 3 z 4
Dobrze doprawiamy solą morską i sokiem z cytryny, odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

Krok 4 z 4
Gazpacho podajemy w niedużych miseczkach, skropione oliwą z oliwek, oprószone pieprzem, udekorowane listkami bazylii (możemy też dodać kawałki warzyw, na przykład papryki lub selera naciowego).
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0