Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
1 godz 6 min
Łatwy
4
plastrów
Chleb razowy (lub innego ulubionego pieczywa)
0.5
łyżeczka
Słodka papryka
4
ząbków
trochę
Olej do skropienia grzanek
450
g
Groszek (świeży lub mrożony)
3
Szalotki
3
łyżek
600
ml
Woda
14
Listki pokrzywy
3
łyżek
Płynna śmietana do zup
1
łyżeczka
Tabasco
1
pęczek
Koperek
1
szczypta
Sól do smaku
trochę
Olej z czosnkiem
.
Wartości odżywcze
Białko
20.93 g
Węglowodany
74.89 g
Tłuszcze
19.96 g
Wartość energetyczna
555.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
66 min
Krok 1 - Grzanki czosnkowe
5 min
Kromki chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Krok 2
5 min
Posypujemy papryką i nacieramy wyciśniętymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie mieszamy tak, aby papryka i czosnek w miarę równomiernie rozprowadziły się po grzankach. Można też delikatnie spryskać je oliwą.
Krok 3
10 min
Grzanki przesypujemy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy aż grzanki się przyrumienią (około 10 minut).
Krok 4 - Krem z groszku i pokrzywy
5 min
Szalotki obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
Krok 5
5 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy szalotki pod przykryciem około 5 minut.
Krok 6
15 min
Gotową szalotkę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy groszek i nastawiamy na średni gaz. Od momentu zagotowania się zupy trzymamy na gazie 5 minut.
Krok 7
3 min
W tym czasie liście pokrzywy dokładnie myjemy i kroimy na paski.
Krok 8
5 min
Po 5 minutach gotowania się zupy dodajemy pokrzywę. Gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 9
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną soli i dodajemy tabasco.
Krok 10
8 min
Gotową zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko i zabielamy śmietanką.
Krok 11
3 min
Podajemy z grzankami czosnkowymi i świeżym koperkiem.
Czego brakuje nam po długim okresie jesienno-zimowym? Oczywiście zieleni i witamin. Sposób na to, to soczyście zielona zupa krem z groszku i pokrzywy. Rok temu robiłam pierwsze kulinarne podejście do pokrzyw i ugotowałam zupę z pokrzywy. Wcześniej raczej omijałam ją szerokim łukiem, bo kojarzyła mi się jedynie z chwastem rosnącym tuż za płotem. Jak się okazuje całkiem niesłusznie, bo posiada właściwości lecznicze i prozdrowotne. To prawdziwa skarbnica witamin.
Teoria i wiedza swoją drogą, ale jak przekonać rodzinę do czegoś, co nie kojarzy się im ani smacznie, ani przyjemnie? To znana metoda na jarzynowych niejadków, czyli zupa krem. Postanowiłam więc ugotować naszą ulubioną zupę z zielonego groszku i dodać do niej liście pokrzywy. W miseczce widać maleńkie zielone kropeczki – to właśnie zmiksowane listki pokrzywy – a całość jest pyszna.
(z podanych składników można przygotować około 2 porcje zupy) Nie wyobrażam sobie kremowej zupy bez chrupiącego dodatku i dlatego przygotowałam aromatyczne grzaneczki z czosnkiem i słodką papryką. Zupa krem z groszku świetnie komponuje się też z groszkiem ptysiowym ziołowymi grzaneczkami chipsami warzywnymi.
Wielbicielom zup o kremowej konsystencji polecam też:
Zupę jarzynową przecieraną z grzaneczkami
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Kremową zupę warzywną z soczewicy i grochu
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym
Teoria i wiedza swoją drogą, ale jak przekonać rodzinę do czegoś, co nie kojarzy się im ani smacznie, ani przyjemnie? To znana metoda na jarzynowych niejadków, czyli zupa krem. Postanowiłam więc ugotować naszą ulubioną zupę z zielonego groszku i dodać do niej liście pokrzywy. W miseczce widać maleńkie zielone kropeczki – to właśnie zmiksowane listki pokrzywy – a całość jest pyszna.
(z podanych składników można przygotować około 2 porcje zupy) Nie wyobrażam sobie kremowej zupy bez chrupiącego dodatku i dlatego przygotowałam aromatyczne grzaneczki z czosnkiem i słodką papryką. Zupa krem z groszku świetnie komponuje się też z groszkiem ptysiowym ziołowymi grzaneczkami chipsami warzywnymi.
Wielbicielom zup o kremowej konsystencji polecam też:
Zupę jarzynową przecieraną z grzaneczkami
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Kremową zupę warzywną z soczewicy i grochu
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym
Komentarze 0