Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

(0)
21min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  g
Groszek zielony
2 
Szalotki
4  liści
Kafir
1  kawałek
Imbir
1 
Limonka
1  puszka
Mleko kokosowe
500  ml
Woda
1  łyżeczka
Olej kokosowy
1  szczypta
Chili
trochę
Kolendra świeża
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.07 g
Węglowodany
35.47 g
Tłuszcze
11.01 g
Wartość energetyczna
246.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
3 min
Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju kokosowym.
Krok 2
2 min
Świeżą kolendrę posiekać.
Krok 3
2 min
W dużym garnku umieścić groszek, liście kafiru, starty na tarce imbir. Dodać szalotki i zalać bulionem.
Krok 4
8 min
Całość gotować przez kilka minut aż groszek zmięknie i aromaty się połączą.
Krok 5
2 min
Do zupy dolać mleko kokosowe, sok z limonki. Dosypać posiekaną kolendrę (zostawiając odrobinę do dekoracji) oraz szczyptę chilli.
Krok 6
3 min
Całość zmiksować na gładki krem.
Krok 7
1 min
Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kolendrą.
Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Krok 1 z 7

Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju kokosowym.

Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Krok 2 z 7

Świeżą kolendrę posiekać.

Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Krok 3 z 7

W dużym garnku umieścić groszek, liście kafiru, starty na tarce imbir. Dodać szalotki i zalać bulionem.

Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Krok 4 z 7

Całość gotować przez kilka minut aż groszek zmięknie i aromaty się połączą.

Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Krok 5 z 7

Do zupy dolać mleko kokosowe, sok z limonki. Dosypać posiekaną kolendrę (zostawiając odrobinę do dekoracji) oraz szczyptę chilli.

Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Krok 6 z 7

Całość zmiksować na gładki krem.

Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Krok 7 z 7

Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kolendrą.

Zupa krem z zielonego groszku w orientalnej odsłonie! Groszek – jako składnik bazowy – w połączeniu z nieco egzotycznymi przyprawami nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Jego słodycz przełamuje sok z limonki, a charakteru nadają imbir i szczypta chilli. Mleko kokosowe sprawia, że zupa krem staje się aksamitna! Dorzućcie jeszcze garść świeżej kolendry, nie pożałujecie!

Jedni uwielbiają kolendrę, inni uważają ją za niejadalną. Jeśli należysz do pierwszej grupy, koniecznie sprawdź nasze przepisy na zupy z kolendrą!

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krem z marchwi i fenkułu

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Marokańska zupa harira

Zupa tex-mex

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha