Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
21min
Łatwy
700
g
Groszek zielony
2
Szalotki
4
liści
Kafir
1
kawałek
Imbir
1
Limonka
1
puszka
Mleko kokosowe
1.5
łyżek
500
ml
Woda
1
łyżeczka
Olej kokosowy
1
szczypta
Chili
trochę
Kolendra świeża
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
13.07 g
Węglowodany
35.47 g
Tłuszcze
11.01 g
Wartość energetyczna
246.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
21 min
Krok 1
3 min
Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju kokosowym.
Krok 2
2 min
Świeżą kolendrę posiekać.
Krok 3
2 min
W dużym garnku umieścić groszek, liście kafiru, starty na tarce imbir. Dodać szalotki i zalać bulionem.
Krok 4
8 min
Całość gotować przez kilka minut aż groszek zmięknie i aromaty się połączą.
Krok 5
2 min
Do zupy dolać mleko kokosowe, sok z limonki. Dosypać posiekaną kolendrę (zostawiając odrobinę do dekoracji) oraz szczyptę chilli.
Krok 6
3 min
Całość zmiksować na gładki krem.
Krok 7
1 min
Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kolendrą.
Zupa krem z zielonego groszku w orientalnej odsłonie! Groszek – jako składnik bazowy – w połączeniu z nieco egzotycznymi przyprawami nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Jego słodycz przełamuje sok z limonki, a charakteru nadają imbir i szczypta chilli. Mleko kokosowe sprawia, że zupa krem staje się aksamitna! Dorzućcie jeszcze garść świeżej kolendry, nie pożałujecie!
Jedni uwielbiają kolendrę, inni uważają ją za niejadalną. Jeśli należysz do pierwszej grupy, koniecznie sprawdź nasze przepisy na zupy z kolendrą!
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Krem z marchwi i fenkułu
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Marokańska zupa harira
Zupa tex-mex
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Jedni uwielbiają kolendrę, inni uważają ją za niejadalną. Jeśli należysz do pierwszej grupy, koniecznie sprawdź nasze przepisy na zupy z kolendrą!
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Krem z marchwi i fenkułu
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Marokańska zupa harira
Zupa tex-mex
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Komentarze 0