Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klopsiki w occie - sprawdzony przepis
Dodaj do CookBook

Klopsiki w occie - sprawdzony przepis

(1)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
500  g
Szynka mielona
250  ml
Ocet
1  l
Woda
3  łyżek
Cukier
2  łyżeczek
Sól
6 
Liść laurowy
6  kulek
Ziele angielskie całe
6  kulek
Pieprz czarny
2 
Cebula
trochę
Pieprz czarny mielony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31 g
Wartość energetyczna
4274.3 kcal
Tłuszcze
35 g
Białko
28.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klopsiki w zalewie octowej idealnie nadają się na mięsną przekąskę. Możesz je serwować pojedynczo, jednak równie dobrze komponują się z ogórkami kiszonymi lub pokrojonymi pomidorami. Zobacz, jak zrobić to minimalistyczne danie i zaskocz najbliższych nowym przepisem, wykorzystując mięso mielone. To minimalistyczny, lecz sycący posiłek, który zaspokoi nawet duży głód. Poradzi sobie z nim nawet kuchenny nowicjusz. Poznaj niezawodny przepis na klopsiki w zalewie octowej!


Klopsiki w occie przepis

Przygotowanie tego pysznego dania, jakim są , zaczynamy od ulepienia kulek z mięsa mielonego. Można zmielić je samemu, a następnie dodać jajko, namoczoną bułkę i cebuli. Dobrze jest je również przyprawić, aby było wyraziste. Możemy do tego użyć ziół prowansalskich, soli, pieprzu i kolendry. Dzięki temu klopsiki nabiorą jeszcze bardziej intensywnego smaku. Jeśli cenisz pikantne smaki, do klopsików możesz dodać również ostrą paprykę. Kulki wrzucamy do gotującej się wody i odcedzamy, kiedy wszystkie wypłyną na powierzchnię. Następnie do garnka wrzucamy wszystko, co jest potrzebne, aby powstała zalewa octowa do klopsików. Dodajemy również cebulę pokrojoną w półplasterki. Kiedy wszystko się zagotuje, wyłączamy palnik i umieszczamy klopsiki w słoikach. Zalewamy je przygotowanym płynem i zakręcamy. Odstawiamy je na co najmniej dwa dni do lodówki. Można je jeść już następnej doby, jednak zazwyczaj zaleca się poczekać trochę dłużej.


Zalewa do klopsików w occie - jak przygotować?

Aby powstała zalewa do klopsików w occie, nie trzeba przykładać wielu starań ani mieć wymyślnych składników. Do wody z octem wystarczy dodać przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, pieprz, sól i cukier. Gotuje się ją mniej niż 10 minut, a po tym czasie jest gotowa do zalewania. Można wykorzystywać ją nie tylko do klopsików.


Klopsy w occie - wskazówki i porady

Starsze przepisy mówią, że aby pulpety w zalewie octowej całkowicie przeszły smakiem, muszą postać przynajmniej tydzień w zamkniętych słoikach. W dzisiejszych czasach kucharze otwierają je już po 2-3 dniach, gdyż już wtedy smak jest intensywny. Niektórzy smażą klopsiki, zamiast je gotować. Na pewno pozwoli to mięsu bardziej przejść smakiem, jednak gotowane pulpety są delikatniejsze i bardziej finezyjne. Przekąska, jaką są klopsy w occie, to typowo polska przystawka. Ma ona niezwykły aromat i bogactwo smaku. Trzeba czekać kilka dni na ich zamarynowanie, jednak wszystko jest tego warte. Będą pasować i na obiad, i na kolację. Można podać je z ziemniakami lub ryżem, a także włożyć do tortilli i zrobić z nich wrapy. Idealnym dodatkiem do nich jest dip, w którym umoczone klopsiki nabiorą całkowicie nowego smaku.

Niektórzy wykorzystują klopsiki także jako składnik do kanapek. Taki mięsny dodatek to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych kanapek z wędliną. Jak widzisz, to uniwersalna potrwa, można ją jeść na wiele różnych sposobów. Zacznijmy jednak od podstawowego przepisu!

Przepis na pewno polubią miłośnicy dań w occie, jak marynowane grzyby czy warzywa!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Do mięsa mielonego dodaj bulion i odrobinę zmielonego pieprzu. Następnie mieszaj do połączenia składników. Z tak powstałej masy ulep kulki średniej wielkości. Zazwyczaj robi się kulki o średnicy 2-3 cm. Nie powinny być za duże, żeby później zmieściły się do słoika.
  • Krok 2

    10 min
    Do garnka z wodą i octem wrzuć wszystkie składniki na zalewę - cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki i dodaj do pozostałych składników. Pozostaw na małym ogniu, aż do zagotowania, następnie zdejmij garnek z pola grzejnego.
  • Krok 3

    10 min
    Pod koniec gotowania zalewy zacznij smażyć klopsy. Jeszcze gorące przełóż do słoika. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą octową.
  • Krok 4

    5 min
    Zakręć słoiki i po ostudzeniu odstaw na co najmniej dwa dni do lodówki.
Klopsiki w occie - sprawdzony przepis

Krok 1 z 4

Do mięsa mielonego dodaj bulion i odrobinę zmielonego pieprzu. Następnie mieszaj do połączenia składników. Z tak powstałej masy ulep kulki średniej wielkości. Zazwyczaj robi się kulki o średnicy 2-3 cm. Nie powinny być za duże, żeby później zmieściły się do słoika.

Klopsiki w occie - sprawdzony przepis

Krok 2 z 4

Do garnka z wodą i octem wrzuć wszystkie składniki na zalewę - cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki i dodaj do pozostałych składników. Pozostaw na małym ogniu, aż do zagotowania, następnie zdejmij garnek z pola grzejnego.

Klopsiki w occie - sprawdzony przepis

Krok 3 z 4

Pod koniec gotowania zalewy zacznij smażyć klopsy. Jeszcze gorące przełóż do słoika. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą octową.

Klopsiki w occie - sprawdzony przepis

Krok 4 z 4

Zakręć słoiki i po ostudzeniu odstaw na co najmniej dwa dni do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

5

Sebastian

Czy trzeba prywatyzować i jak długo można je przechowywać
Anonim (niezweryfikowany) 09/06/2023-08:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    1 godz 12 min Łatwy
  • Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

    Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

    57 min Łatwy
  • Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    28 min Łatwy
  • Klopsiki rybne w galarecie

    Klopsiki rybne w galarecie

    1 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu