Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Klopsiki w zalewie octowej
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
28g / 21%
Węglowodany
22.5g / 17%
Tłuszcze
34.8g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Klopsiki w zalewie octowej

+

Klopsiki w zalewie octowej

Wróć

Klopsiki w zalewie octowej

(1)
48 godz 48 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Szynka mielona
1  szklanka
Ocet
4  szklanek
Woda
3  łyżek
Cukier
2  łyżeczek
Sól
6 
Liść laurowy
6  kulek
Ziele angielskie całe
6  kulek
Pieprz czarny
2 
Cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.03 g
Węglowodany
22.45 g
Tłuszcze
34.77 g
Wartość energetyczna
530.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klopsiki w zalewie octowej idealnie nadają się na mięsną przekąskę. Możesz je serwować pojedynczo, jednak równie dobrze komponują się z ogórkami kiszonymi lub pokrojonymi pomidorami. Zobacz, jak zrobić to minimalistyczne danie i zaskocz najbliższych nowym przepisem, wykorzystując mięso mielone. To minimalistyczny, lecz sycący posiłek, który zaspokoi nawet duży głód. Poradzi sobie z nim nawet kuchenny nowicjusz. Smacznego!

Przepis na klopsiki w zalewie octowej
Przygotowanie pysznego dania, jakim są klopsiki w occie, zaczynamy od ulepienia kulek z mięsa mielonego. Można zmielić je samemu, a następnie dodać jajko, namoczoną bułkę i cebuli. Dobrze jest je również przyprawić, aby było wyraziste. Możemy do tego użyć ziół prowansalskich, soli, pieprzu i kolendry. Dzięki temu klopsiki nabiorą jeszcze bardziej intensywnego smaku. Kulki wrzucamy do gotującej się wody i odcedzamy, kiedy wszystkie wypłyną na powierzchnię. Następnie do garnka wrzucamy wszystko, co jest potrzebne, aby powstała zalewa octowa do klopsików. Dodajemy również cebulę pokrojoną w półplasterki. Kiedy wszystko się zagotuje, wyłączamy palnik i umieszczamy klopsiki w słoikach. Zalewamy je przygotowanym płynem i zakręcamy. Odstawiamy je na co najmniej dwa dni do lodówki. Można je jeść już następnej doby, jednak zazwyczaj zaleca się poczekać trochę dłużej.

Zalewa do klopsików w occie - jak przygotować?
Aby powstała zalewa do klopsików w occie, nie trzeba przykładać wielu starań ani mieć wymyślnych składników. Do wody z octem wystarczy dodać przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, pieprz, sól i cukier. Gotuje się ją mniej niż 10 minut, a po tym czasie jest gotowa do zalewania. Można wykorzystywać ją nie tylko do klopsików.

Klopsy w occie - wskazówki i porady
Starsze przepisy mówią, że aby pulpety w zalewie octowej całkowicie przeszły smakiem, muszą postać przynajmniej tydzień w zamkniętych słoikach. W dzisiejszych czasach kucharze otwierają je już po 2-3 dniach, gdyż już wtedy smak jest intensywny. Niektórzy smażą klopsiki, zamiast je gotować. Na pewno pozwoli to mięsu bardziej przejść smakiem, jednak gotowane pulpety są delikatniejsze i bardziej finezyjne. Przekąska, jaką są klopsy w occie, to typowo polska przystawka. Ma ona niezwykły aromat i bogactwo smaku. Trzeba czekać kilka dni na ich zamarynowanie, jednak wszystko jest tego warte. Będą pasować i na obiad, i na kolację. Można podać je z ziemniakami lub ryżem, a także włożyć do tortilli i zrobić z nich wrapy. Idealnym dodatkiem do nich jest dip, w którym umoczone klopsiki nabiorą całkowicie nowego smaku.

Przygotowanie

2928 min
  • Krok 1

    10 min
    Z mięsa mielonego lepimy kulki średniej wielkości.
  • Krok 2

    3 min
    W garnku zagotowujemy wodę następnie wrzucamy klopsiki.
  • Krok 3

    20 min
    Gotujemy do momentu, aż wszystkie wypłyną na wierzch, odcedzamy.
  • Krok 4

    10 min
    Do garnka wrzucamy wszystkie składniki na zalewę octową. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki i też wrzucamy. Zagotowujemy i wyłączamy.
  • Krok 5

    5 min
    Klopsiki wkładamy do słoików. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą.
  • Krok 6

    2880 min
    Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 2 dni do lodówki.
Klopsiki w zalewie octowej

Krok 1 z 6

Z mięsa mielonego lepimy kulki średniej wielkości.

Klopsiki w zalewie octowej

Krok 2 z 6

W garnku zagotowujemy wodę następnie wrzucamy klopsiki.

Klopsiki w zalewie octowej

Krok 3 z 6

Gotujemy do momentu, aż wszystkie wypłyną na wierzch, odcedzamy.

Klopsiki w zalewie octowej

Krok 4 z 6

Do garnka wrzucamy wszystkie składniki na zalewę octową. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki i też wrzucamy. Zagotowujemy i wyłączamy.

Klopsiki w zalewie octowej

Krok 5 z 6

Klopsiki wkładamy do słoików. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą.

Klopsiki w zalewie octowej

Krok 6 z 6

Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 2 dni do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dynia marynowana

    Dynia marynowana

    37 min Łatwy
  • Surówka z białej kapusty w zalewie octowej

    Surówka z białej kapusty w zalewie octowej

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zimowa sałatka z papryką i pieczarkami

    Zimowa sałatka z papryką i pieczarkami

    3 godz 55 min Średni
  • Sałatka z dyni na zime

    Sałatka z dyni na zime

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu