Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

(4)
57 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
400  g
Mięso mielone wieprzowe
1 
Cebula (posiekana)
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Jajko
0.33  szklanka
Mleko
0.33  szklanka
Bułka tarta
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.1 g
Wartość energetyczna
342.1 kcal
Tłuszcze
15.2 g
Białko
25.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mięsne klopsiki w sosie bolońskim to klasyczne włoskie danie, które pojawia się w wielu słynnych serialach, w filmach oraz na autentycznych włoskich stołach. Potrawę możesz zaadaptować i dowolnie modyfikować, zmieniając np. sos lub rodzaj klopsików (na warzywne, specjalnie dla wegetarian). Klopsiki w sosie pomidorowym nadają się również jako sycący dodatek do spaghetti. Gotowe danie posyp natką pietruszki i skrop lekko oliwą. Wypróbuj!


Pulpety w sosie bolońskim - historia dania

Sos boloński to jeden z najpopularniejszych sosów podawanych z pulpetami i makaronami. Jaka jest jego historia? Otóż nazwa tego sosu pochodzi z Bolonii. Jest to miasto, które leży na północy Włoch. Pierwsze dania zawierały jedynie makaron z mięsem. Włosi nie używali jeszcze pomidorów. Pierwszy zapisany przepis na sos boloński można znaleźć w książce z 1891 roku. Jednak przygotowanie go różni się od sosu, który znamy dziś. Przepis opierał się na mięsie cielęcym, boczku oraz marchwi, maśle i cebuli. Czasem dodawano do niego suszone grzyby czy trufle. Na koniec obowiązkowym elementem była także śmietana. Dopiero 100 lat później do sosu bolońskiego trafiły także pomidory. Dziś znamy przeróżne wersje tego dania, takie jak chociażby klopsiki w sosie bolońskim, które można podawać zarówno z makaronem, jak i z kaszą, ryżem czy ziemniakami. To pyszne danie można zjeść także z chlebem.


Klopsiki w sosie bolońskim - jak je przygotować, by smakowały wyśmienicie?

Sposobów na przygotowanie sosu bolońskiego z klopsikami jest wiele. Skorzystaj z naszego przepisu i wybierz sos boloński WINIARY. Przygotowanie pysznego sosu z pulpetami nie zajmie Ci długo. Na początek podsmaż na oliwie z oliwek posiekaną cebulę. Ostudź cebulę i zabierz się do przygotowania mięsa. Włóż je do miski, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą oraz mleko i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszaj, by dobrze połączyć wszystkie składniki z mięsem. Z przygotowanej masy uformuj małe kulki, a następnie przełóż je na patelnię pokrytą olejem. Usmaż dokładnie, a później wlej do nich sos boloński WINIARY. Gotuj przez kilka minut, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane danie możesz podawać zarówno bez dodatków, jak i z kaszą, makaronem, ziemniakami czy chlebem. Prostota tego dania oraz wyśmienity smak sprawiają, że nada się idealnie zarówno na święta, urodziny i inne specjalne okazje, jak i na co dzień. Przygotuj pyszne pulpety w sosie bolońskim i rozsmakuj się w nich całą rodziną. Gwarantujemy, że gdy tylko spróbujesz, nie będziesz mógł się oderwać. Smacznego!

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    30 min
    Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek. Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)
  • Krok 2

    5 min
    Wymieszaj dobrze mięso mielone z wystudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)
  • Krok 3

    10 min
    Uformuj małe kulki i smaż na oleju na średnim ogniu. Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)
  • Krok 4

    10 min
    Dodaj Sos boloński Winiary i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)
  • Krok 5

    2 min
    Podawaj z natką pietruszki na wierzchu. Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)
Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Krok 1 z 5

Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek.

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Krok 2 z 5

Wymieszaj dobrze mięso mielone z wystudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem.

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Krok 3 z 5

Uformuj małe kulki i smaż na oleju na średnim ogniu.

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Krok 4 z 5

Dodaj Sos boloński Winiary i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Krok 5 z 5

Podawaj z natką pietruszki na wierzchu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.25
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
33
00
00
11
00

Opinie

5

Maria

Super przepis
Anonim (niezweryfikowany) 11/18/2023-06:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:18 CET
Miło nam czytać takie opinie. Cieszymy się, że polubiłaś nasz przepis. 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    1 godz 12 min Łatwy
  • Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    28 min Łatwy
  • Klopsiki rybne w galarecie

    Klopsiki rybne w galarecie

    1 godz 46 min Łatwy
  • Klopsiki szwedzkie

    Klopsiki szwedzkie

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu