Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jesienne klopsiki

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

350 g
Szynka mielona
5 łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 szczypta
Pieprz czarny
1 ząbek
Czosnek
1 szczypta
Sól
2 łyżek
Olej
0.5 
Papryka czerwona
0.5 puszka
Zielony groszek
2 
Cebula szalotka
2 
Marchewka
200 g
Pieczarki
1 łyżka
Masło
1 łyżka
Śmietana 18%
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.75 g
Białko
18.38 g
Tłuszcze
25.72 g
Wartość energetyczna
386.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułka tartą i przyprawami, a następnie formujemy małe kulki.
Krok 2
10 min
Klopsiki smażymy na oleju z obu stron, po czym zdejmujemy z patelni.
Krok 3
10 min
Szalotkę kroimy w drobne piórka, pieczarki w połówki, a marchewkę i paprykę w kosteczkę.
Krok 4
8 min
Cebulkę smażymy, aż się lekko zrumieni, dodajemy marchewkę, 3/4 szklanki wody oraz kostkę mięsną i dusimy pod przykryciem 5 min.
Krok 5
5 min
Następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, groszek, a także wcześniej usmażone klopsiki.
Krok 6
2 min
Na koniec dodajemy pieprz, masło i śmietankę. Wszystkie składniki dusimy jeszcze 2 min, aby smaki się połączyły. Podajemy z kaszą lub makaronem razowym.
Jesienne klopsiki

Krok 1 z 6

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułka tartą i przyprawami, a następnie formujemy małe kulki.

Jesienne klopsiki

Krok 2 z 6

Klopsiki smażymy na oleju z obu stron, po czym zdejmujemy z patelni.

Jesienne klopsiki

Krok 3 z 6

Szalotkę kroimy w drobne piórka, pieczarki w połówki, a marchewkę i paprykę w kosteczkę.

Jesienne klopsiki

Krok 4 z 6

Cebulkę smażymy, aż się lekko zrumieni, dodajemy marchewkę, 3/4 szklanki wody oraz kostkę mięsną i dusimy pod przykryciem 5 min.

Jesienne klopsiki

Krok 5 z 6

Następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, groszek, a także wcześniej usmażone klopsiki.

Jesienne klopsiki

Krok 6 z 6

Na koniec dodajemy pieprz, masło i śmietankę. Wszystkie składniki dusimy jeszcze 2 min, aby smaki się połączyły. Podajemy z kaszą lub makaronem razowym.

Okrągłe klopsiki to doskonałe zastępstwo zwykłych i nudnych kotletów mielonych. Wystarczy uformować małe kulki i przysmażyć z obu stron. Doskonałym dodatkiem są warzywa: papryka, groszek, cebula, marchewka i pieczarki uduszone w wywarze z Kostki mięsnej Winiary. Całość podajemy z kaszą na przykład gryczaną lub makaronem razowym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika