Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni

0
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Duże pory (biała i jasnozielona część)
1 
Cebula
4  łyżek
1  l
Woda
3 
Ziemniaki
40  g
1/4 kostki masła
1  szczypta
Pieprz biały
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Kurkuma
4 
Kiełbaski drobiowe lub białe
10  dag
Żółty ser (u mnie w kostce, może być tarty)
2  łyżek
Posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.36 g
Węglowodany
28.81 g
Tłuszcze
19.83 g
Wartość energetyczna
401.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
5 min
Por kroję w talarki lub półtalarki, cebulę w kostkę.
Krok 2
5 min
Masło roztapiam w rondelku, podduszam na maśle por z cebulą kilka minut (kilka talarków pora zostawiam do dekoracji).
Krok 3
3 min
W tym czasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki.
Krok 4
15 min
Do garnka z gotującym się bulionem dodaję ziemniaki, podduszony na maśle por z cebulką, gotuję 15 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania dodaję do zupy szczyptę kurkumy, doprawiam zupę solą morską i białym pieprzem.
Krok 6
5 min
Tuż przed podaniem zupy z pora podgrzewam w garnuszku z wodą kiełbaski, gotuję 2 minuty, kroję na mniejsze kawałki.
Krok 7
3 min
Kiełbaski wkładam do miseczek, nalewam zupę porową, posypuję startym żółtym serem i natką pietruszki, dekoruję krążkami pora.
Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni

Krok 1 z 7

Por kroję w talarki lub półtalarki, cebulę w kostkę.

Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni

Krok 2 z 7

Masło roztapiam w rondelku, podduszam na maśle por z cebulą kilka minut (kilka talarków pora zostawiam do dekoracji).

Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni

Krok 3 z 7

W tym czasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki.

Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni

Krok 4 z 7

Do garnka z gotującym się bulionem dodaję ziemniaki, podduszony na maśle por z cebulką, gotuję 15 minut.

Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania dodaję do zupy szczyptę kurkumy, doprawiam zupę solą morską i białym pieprzem.

Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni

Krok 6 z 7

Tuż przed podaniem zupy z pora podgrzewam w garnuszku z wodą kiełbaski, gotuję 2 minuty, kroję na mniejsze kawałki.

Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni

Krok 7 z 7

Kiełbaski wkładam do miseczek, nalewam zupę porową, posypuję startym żółtym serem i natką pietruszki, dekoruję krążkami pora.

Jesienna zupa z pora z kiełbaskami jest bardzo sycąca i rozgrzewa na długo. Por duszony na maśle dodaje jej niezwykłego aromatu i smaku. Moją zupę z pora podałam z kiełbaskami drobiowymi, które uwielbiają moje dzieci. Do zupy porowej polecam jednak przede wszystkim białe kiełbaski, bo dla mnie por i biała kiełbasa to idealna para.

Wszystkim wielbicielom zup z pora polecam także:
zupa z pora z grillowanymi oscypkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika