Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni
39min
Łatwy
3
Duże pory (biała i jasnozielona część)
1
Cebula
4
łyżek
1
l
Woda
3
Ziemniaki
40
g
1/4 kostki masła
1
szczypta
Pieprz biały
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Kurkuma
4
Kiełbaski drobiowe lub białe
10
dag
Żółty ser (u mnie w kostce, może być tarty)
2
łyżek
Posiekana natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
27.36 g
Węglowodany
28.81 g
Tłuszcze
19.83 g
Wartość energetyczna
401.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
39 min
Krok 1
5 min
Por kroję w talarki lub półtalarki, cebulę w kostkę.
Krok 2
5 min
Masło roztapiam w rondelku, podduszam na maśle por z cebulą kilka minut (kilka talarków pora zostawiam do dekoracji).
Krok 3
3 min
W tym czasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki.
Krok 4
15 min
Do garnka z gotującym się bulionem dodaję ziemniaki, podduszony na maśle por z cebulką, gotuję 15 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania dodaję do zupy szczyptę kurkumy, doprawiam zupę solą morską i białym pieprzem.
Krok 6
5 min
Tuż przed podaniem zupy z pora podgrzewam w garnuszku z wodą kiełbaski, gotuję 2 minuty, kroję na mniejsze kawałki.
Krok 7
3 min
Kiełbaski wkładam do miseczek, nalewam zupę porową, posypuję startym żółtym serem i natką pietruszki, dekoruję krążkami pora.
Jesienna zupa z pora z kiełbaskami jest bardzo sycąca i rozgrzewa na długo. Por duszony na maśle dodaje jej niezwykłego aromatu i smaku. Moją zupę z pora podałam z kiełbaskami drobiowymi, które uwielbiają moje dzieci. Do zupy porowej polecam jednak przede wszystkim białe kiełbaski, bo dla mnie por i biała kiełbasa to idealna para.
Wszystkim wielbicielom zup z pora polecam także:
zupa z pora z grillowanymi oscypkami
Wszystkim wielbicielom zup z pora polecam także:
zupa z pora z grillowanymi oscypkami
Komentarze 0