Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Dodaj do CookBook

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

(8)
42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Bulion warzywny lub drobiowy WINIARY
400  g
Mięso mielone z indyka lub kurczaka
1  łyżka
Oliwa z oliwek
2  szklanek
Woda
0.25  szklanka
Śmietana 30%
1 
Cebula (posiekana)
1 
Jajko
0.33  szklanka
Mleko
0.33  szklanka
Bułka tarta
trochę
Posiekany koperek
trochę
Sól i pieprz
1  łyżka
Mąka
2  łyżek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.6 g
Wartość energetyczna
313 kcal
Tłuszcze
18.5 g
Białko
24.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klopsiki to nic innego jak maleńkie, okrągłe kulki zrobione z mielonego mięsa, podsmażone, a następnie ugotowane w wywarze. Wyglądem przypominają nieco pulpety, rodem z kuchni włoskiej. Ze względu na znaczne podobieństwo tych dwóch mięsnych potraw, nazwę klopsiki i pulpety często stosuje się wymiennie. Są to jednak dwa różne dania i choć wyglądają niemal identycznie, różnią się sposobem przygotowywania, a także składnikami używanymi do ich przyrządzenia. Tak naprawdę nie wiemy do końca, kto wymyślił klopsiki. Jedno jest jednak pewne, Ich popularność wzrosła, kiedy to pojawiła się ręczna maszynka do mielenia mięsa. To znacznie ułatwiło przygotowywanie potraw z różnych rodzajów mięsa mielonego, w tym także klopsików.

Klopsiki cieszą się niesłabnącą popularnością w Polsce, ale także w innych krajach. Szwedzi mają swoje köttbullar, Anglicy faggot, Niemcy frikadeller, a we Włoszech zajadają się pulpetami. Każde z tych dań przypomina nieco nasze rodzime klopsiki, podobnie się je również serwuje. Tą niezwykle prostą w przygotowaniu potrawę podaje się na co dzień, najczęściej jako pożywne danie obiadowe. Do jej przyrządzenia używa się rozmaitych gatunków mięs, ale najsmaczniejsze są klopsiki z mięsa indyka. Przygotowania takich klopsików nie powstydziłyby się na pewno nasze babcie. Tradycyjne klopsiki z indyka w sosie koperkowym przypominają o smakach dzieciństwa! Śmietanowo-koperkowy sos idealnie pasuje do kuleczek z mięsa mielonego, a danie jest tak proste, że poradzi sobie z nim także nastolatek, który w kuchni przyrządza głównie kanapki. Zaserwuj swoim bliskim smaki dzieciństwa w postaci tych przepysznych, miękkich i soczystych klopsików z indyka w sosie koperkowym. Do dania świetnie będzie pasować mizeria i ziemniaki w mundurkach lub purée.

Aby przygotować to przepyszne danie potrzebne będzie mięso mielone z indyka, cebula, jajko, mleko, bułka tarta, śmietana 30%, drobno posiekany koperek, a także sól i pieprz do smaku. Potrzebujemy również Bulion warzywny lub drobiowy w słoiku WINIARY. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, możemy zabrać się do pracy. Cebulę należy podsmażyć, przestudzić i dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Tak przygotowaną mięsną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie formujemy z niej niewielkie, kształtne kulki i smażymy na patelni. Kiedy klopsiki się zarumienią, podlewamy je wodą, dodajemy bulion i całość gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy danie solą i pieprzem. Łyżkę mąki mieszamy z dwoma łyżkami wody i dodajemy do sosu celem jego zagęszczenia. Tak przygotowane klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie koperkowym smakują wybornie. Smacznego!

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    25 min
    Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformuj małe kulki i smaż je na oleju na średnim ogniu. Pulpety z indyka w sosie koperkowym
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj wodę, bulion warzywny lub drobiowy i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Pulpety z indyka w sosie koperkowym
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj śmietanę, koperek i dopraw sos solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu. Pulpety z indyka w sosie koperkowym
  • Krok 4

    2 min
    Podawaj z koperkiem na wierzchu. Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 1 z 4

Składniki: Mięso mielone z indyka, Oliwa, Sól, Bułka tarta, Jajko, Mleko 2%, Cebula

Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformuj małe kulki i smaż je na oleju na średnim ogniu.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 2 z 4

Dodaj wodę, bulion warzywny lub drobiowy i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 3 z 4

Dodaj śmietanę, koperek i dopraw sos solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Krok 4 z 4

Podawaj z koperkiem na wierzchu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.3333333333333
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
33
22
11
00
00

Opinie

3

Co to za gramatura?

Co to za jednostki miary 0,35 szklanki?po co utrudniać skoro można używać zwykłych ml litrów czy też gramów
Jatoja (niezweryfikowany) 08/06/2024-12:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2024-05:37 CEST
To będzie 1/3 szklanki, czyli ok. 80 ml mleka i ok. 50 g bułki tartej.
5

Ile to jest 0.35 szklanki???

Prosze podawac gramature w normalnych miarach litr gram oz tona ile to jest 0.35 szklanki?
Bob (niezweryfikowany) 07/20/2024-09:29 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2024-05:40 CEST
Już wyjaśniamy - to będzie ok. 80 ml mleka i ok. 50 g bułki tartej :)
5

Klaudia

Nie za dużo tej bułki i mleka???
Anonim (niezweryfikowany) 09/28/2023-02:03 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2024-05:39 CEST
Klaudio, dodajemy ok. 80 ml mleka i ok. 50 g bułki tartej. Dla pewności możesz dodać trochę mniej tych składników i na bieżąco sprawdzać konsystencję.
5

Emil

Nasz ulubiony przepis
Anonim (niezweryfikowany) 08/28/2023-04:52 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/06/2023-01:28 CEST
Emil, bardzo miło nam czytać takie opinie. Dziękujemy!
4

Małgorzata

Ten przepis jest do niczego. Klopsiki wychodzą twarde jak kule armatnie.
Anonim (niezweryfikowany) 08/07/2023-02:24 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/08/2023-03:54 CEST
Małgorzato, może za krótko wyrabiałaś mięso? Klopsiki nie powinny wyjść twarde. Następnym razem, jeśli mięso jest zbyt suche możesz np. dodać trochę więcej mleka. Mamy nadzieję, że kolejna próba będzie udana, bo to jedno z tych dań, które sprawdza się na co dzień i od święta. Pozdrawiamy! 😊
4

Max

Pyszne
Anonim (niezweryfikowany) 10/01/2022-11:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/19/2022-04:07 CEST
Max, bardzo się cieszymy! Zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    47 min Łatwy
  • Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    1 godz 12 min Łatwy
  • Klopsy z kaszy jaglanej (pulpety)

    Klopsy z kaszy jaglanej (pulpety)

    50 min Łatwy
  • Pulpety z sosem bolognese

    Pulpety z sosem bolognese

    1 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu