Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
24.8g / 31%
Węglowodany
11.6g / 15%
Tłuszcze
18.5g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

+

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Wróć

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

(2)
42min
Kup składniki
Autorem przepisu jest Robert Harna

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
400  g
Mięso mielone z indyka lub kurczaka
1  łyżka
Oliwa z oliwek
2  szklanek
Woda
0.25  szklanka
Śmietana 30%
1 
Cebula (posiekana)
1 
Jajko
0.33  szklanka
Mleko
0.33  szklanka
Bułka tarta
trochę
Posiekany koperek
trochę
Sól i pieprz
1  łyżka
Mąka
2  łyżek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.79 g
Węglowodany
11.58 g
Tłuszcze
18.48 g
Wartość energetyczna
313.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klopsiki to nic innego jak maleńkie, okrągłe kulki zrobione z mielonego mięsa, podsmażone, a następnie ugotowane w wywarze. Wyglądem przypominają nieco pulpety, rodem z kuchni włoskiej. Ze względu na znaczne podobieństwo tych dwóch mięsnych potraw, nazwę klopsiki i pulpety często stosuje się wymiennie. Są to jednak dwa różne dania i choć wyglądają niemal identycznie, różnią się sposobem przygotowywania, a także składnikami używanymi do ich przyrządzenia. Tak naprawdę nie wiemy do końca, kto wymyślił klopsiki. Jedno jest jednak pewne, Ich popularność wzrosła, kiedy to pojawiła się ręczna maszynka do mielenia mięsa. To znacznie ułatwiło przygotowywanie potraw z różnych rodzajów mięsa mielonego, w tym także klopsików.

Klopsiki cieszą się niesłabnącą popularnością w Polsce, ale także w innych krajach. Szwedzi mają swoje köttbullar, Anglicy faggot, Niemcy frikadeller, a we Włoszech zajadają się pulpetami. Każde z tych dań przypomina nieco nasze rodzime klopsiki, podobnie się je również serwuje. Tą niezwykle prostą w przygotowaniu potrawę podaje się na co dzień, najczęściej jako pożywne danie obiadowe. Do jej przyrządzenia używa się rozmaitych gatunków mięs, ale najsmaczniejsze są klopsiki z mięsa indyka. Przygotowania takich klopsików nie powstydziłyby się na pewno nasze babcie. Tradycyjne klopsiki z indyka w sosie koperkowym przypominają o smakach dzieciństwa! Śmietanowo-koperkowy sos idealnie pasuje do kuleczek z mięsa mielonego, a danie jest tak proste, że poradzi sobie z nim także nastolatek, który w kuchni przyrządza głównie kanapki. Zaserwuj swoim bliskim smaki dzieciństwa w postaci tych przepysznych, miękkich i soczystych klopsików z indyka w sosie koperkowym. Do dania świetnie będzie pasować mizeria i ziemniaki w mundurkach lub purée.

Aby przygotować to przepyszne danie potrzebne będzie mięso mielone z indyka, cebula, jajko, mleko, bułka tarta, śmietana 30%, drobno posiekany koperek, a także sól i pieprz do smaku. Potrzebujemy również Bulion warzywny w słoiku WINIARY. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, możemy zabrać się do pracy. Cebulę należy podsmażyć, przestudzić i dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Tak przygotowaną mięsną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie formujemy z niej niewielkie, kształtne kulki i smażymy na patelni. Kiedy klopsiki się zarumienią, podlewamy je wodą, dodajemy bulion i całość gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy danie solą i pieprzem. Łyżkę mąki mieszamy z dwoma łyżkami wody i dodajemy do sosu celem jego zagęszczenia. Tak przygotowane klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie koperkowym smakują wybornie. Smacznego!

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    25 min
    Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformuj małe kulki i smaż je na oleju na średnim ogniu. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj wodę, bulion warzywny i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj śmietanę, koperek i dopraw sos solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
  • Krok 4

    2 min
    Podawaj z koperkiem na wierzchu. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Krok 1 z 4

Składniki: Mięso mielone z indyka lub kurczaka, Oliwa z oliwek, Sól i pieprz, Bułka tarta, Jajko, Mleko, Cebula (posiekana)

Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformuj małe kulki i smaż je na oleju na średnim ogniu.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Krok 2 z 4

Dodaj wodę, bulion warzywny i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Krok 3 z 4

Dodaj śmietanę, koperek i dopraw sos solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Krok 4 z 4

Podawaj z koperkiem na wierzchu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Max

Pyszne

Winiary
Expert

Max, bardzo się cieszymy! Zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klopsy z kaszy jaglanej (pulpety)

    Klopsy z kaszy jaglanej (pulpety)

    50 min Łatwy
  • Spaghetti bolognese - przepis

    Spaghetti bolognese - przepis

    38 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min
  • Wegetariańska lasagne

    Wegetariańska lasagne

    1 godz 15 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu