35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
24.8g / 31%
Węglowodany
11.6g / 15%
Tłuszcze
18.5g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mięso mielone z indyka lub kurczaka
1  łyżka
Oliwa z oliwek
2  szklanek
Woda
0.25  szklanka
Śmietana 30%
1 
Cebula (posiekana)
1 
Jajko
0.33  szklanka
Mleko
0.33  szklanka
Bułka tarta
trochę
Posiekany koperek
trochę
Sól i pieprz
1  łyżka
Mąka
2  łyżek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.79 g
Węglowodany
11.58 g
Tłuszcze
18.48 g
Wartość energetyczna
313.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowania takich klopsików nie powstydziłyby się na pewno nasze babcie. Tradycyjne klopsiki z indyka w sosie koperkowym przypominają o smakach dzieciństwa! Śmietanowo-koperkowy sos idealnie pasuje do kuleczek z mięsa mielonego, a danie jest tak proste, że poradzi sobie z nim także nastolatek, który w kuchni przyrządza głównie kanapki. Zaserwuj swoim bliskim smaki dzieciństwa w postaci tych przepysznych, miękkich i soczystych klopsików z indyka w sosie koperkowym. Do dania świetnie będzie pasować mizeria i ziemniaki w mundurkach lub puree.
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
25 min
Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformuj małe kulki i smaż je na oleju na średnim ogniu. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Krok 2
10 min
Dodaj wodę, bulion warzywny i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Krok 3
5 min
Dodaj śmietanę, koperek i dopraw sos solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Krok 4
2 min
Podawaj z koperkiem na wierzchu. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Krok 1 z 4

Składniki: Mięso mielone z indyka lub kurczaka, Oliwa z oliwek, Sól i pieprz, Bułka tarta, Jajko, Mleko, Cebula (posiekana)

Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformuj małe kulki i smaż je na oleju na średnim ogniu.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Krok 2 z 4

Dodaj wodę, bulion warzywny i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Krok 3 z 4

Dodaj śmietanę, koperek i dopraw sos solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Krok 4 z 4

Podawaj z koperkiem na wierzchu.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika