Makaron i klopsiki pomidorowe w sosie
55min
Łatwy
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
Żółtko
0.33 łyżeczka
Sól
1
Pierś z kurczaka
0.5
Papryczka chili
1
Cebula
2 ząbków
Czosnek
3 łyżek
1 łyżka
Koperek
1 trochę
Sól
1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka
1
Jajko
1 łyżka
Bułka tarta
2 łyżek
Kasza manna
1 trochę
Mąka kukurydziana, pełnoziarnista, żółta
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.33 szklanka
Śmietanka 30%
1 trochę
Sól
3 łyżek
Koperek
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
20 min
makaron pomidorowy:<br/>Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtko, sól, koncentrat pomidorowy i zagniatam ciasto rękoma. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję na cienki blat. Składam ciasto na trzy i odcinam paski o szerokości 0,5 cm. Makaron wrzucam do gotującej się wody i gotuję al dente. Uważać, żeby nie rozgotować go. Odcedzam na sitku.<br/><br/>
Krok 2
10 min
Pulpety pomidorowe:<br/>Pierś, obraną cebulę i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję koncentrat pomidorowy, koper posiekany, sól, pieprz, chili pokrojone, paprykę wędzoną, bułkę tartą i kaszkę oraz jajko. Mięso mieszam dokładnie i formuję małe kulki. Pulpety obtaczam w mące kukurydzianej. W garnku gotuję litr wody osolonej i gotuję pulpety na bardzo małym ogniu około 10 minut.<br/><br/>
Krok 3
10 min
sos:<br/>Mąkę rozrabiam ze śmietaną i bulionem tak, żeby nie było grudek. Dodaję koperek i gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.<br/>
Krok 4
2 min
Makaron podaję z pulpetami i sosem oraz koncentratem.
Lekki pomidorowy obiad, który zrobiłam, wykorzystując pomidorową koncentrat z przyprawami Winiary. Bardzo gęsty, dobrze doprawiony, idealnie nadaje się nie tylko do zup, ale też do mięs, domowego makaronu. Dzięki niemu uzyskamy ładny kolor naszych wstążek, w smaku pomidorowy. Dodałam go też do pulpetów i ładnie je zabarwił i nadał smaku.
Komentarze 0