Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Połączenie gruszki, rukoli i sera pleśniowego jest doskonałe nie tylko na pizzy (polecamy!), ale także z makaronem. Słodycz i soczystość gruszki ciekawie kontrastuje ze słonym serem pleśniowym i ostrością rukoli. Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym to świetne danie dla tych, którzy kochają nietypowe, oryginalne kombinacje smaków. Brzmi wykwintnie, ale jego przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut. Do dania w wersji dla dorosłych doskonale będzie pasować schłodzone białe wino. Dzieci poczęstuj lemoniadą. Mamma mia, jakie to dobre!
Jeśli chcesz, możesz też przygotować to danie w wegańskiej wersji. Wystarczy, że zamienisz ser pleśniowy na inny ulubiony ser roślinny.
Gruszkę pokrój w kostkę. Seler naciowy posiekaj. Na oliwie obsmaż seler naciowy z gruszką. Kiedy gruszka się lekko zarumieni, dodaj zawartość opakowania wymieszaną z wodą. Gotuj razem ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj połowę posiekanej rukoli i dopraw całość solą i pieprzem.
W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Podawaj posypane pokruszonym serem pleśniowym, ziołami i rukolą.