Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

0
20min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Makaron, np. bucatini lub linguine
1 
Twarda gruszka
1  łodyga
Seler naciowy
trochę
Rukola
60  g
Ser pleśniowy
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Świeża bazylia lub natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.62 g
Węglowodany
90.64 g
Tłuszcze
23.98 g
Wartość energetyczna
657.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Gruszkę pokrój w kostkę. Seler naciowy posiekaj. Na oliwie obsmaż seler naciowy z gruszką. Kiedy gruszka się lekko zarumieni, dodaj zawartość opakowania wymieszaną z wodą. Gotuj razem ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj połowę posiekanej rukoli i dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 2
8 min
W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Krok 3
2 min
Podawaj posypane pokruszonym serem pleśniowym, ziołami i rukolą.
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Krok 1 z 3

Gruszkę pokrój w kostkę. Seler naciowy posiekaj. Na oliwie obsmaż seler naciowy z gruszką. Kiedy gruszka się lekko zarumieni, dodaj zawartość opakowania wymieszaną z wodą. Gotuj razem ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj połowę posiekanej rukoli i dopraw całość solą i pieprzem.

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Krok 2 z 3

W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Krok 3 z 3

Podawaj posypane pokruszonym serem pleśniowym, ziołami i rukolą.

Połączenie gruszki, rukoli i sera pleśniowego jest doskonałe nie tylko na pizzy (polecamy!), ale także z makaronem. Słodycz i soczystość gruszki ciekawie kontrastuje ze słonym serem pleśniowym i ostrością rukoli. Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym to świetne danie dla tych, którzy kochają nietypowe, oryginalne kombinacje smaków. Brzmi wykwintnie, ale jego przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut. Do dania w wersji dla dorosłych doskonale będzie pasować schłodzone białe wino. Dzieci poczęstuj lemoniadą. Mamma mia, jakie to dobre!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika