Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

0
58min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
Mrożony zielony groszek
2 
Por
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Cebula
trochę
Sok z 1/2 cytryny
1  opakowanie
Śmietana 12%
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Kwiaty jadalne
1  l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.95 g
Węglowodany
59.75 g
Tłuszcze
11.91 g
Wartość energetyczna
354.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
8 min
Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części.
Krok 2
40 min
Pokrojone warzywa zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy bulion.
Krok 3
5 min
Pory dokładnie myjemy, kroimy (również część liści), a następnie rumienimy delikatnie na oliwie.
Krok 4
5 min
Kiedy bulion jest już gotowy, wyjmujemy marchewki, seler i cebulę, dodajemy pory oraz groszek. Gotujemy jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie. Dolewamy sok z cytryny.
Krok 5
3 min
Miksujemy całość na gładką zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Krem z zielonego groszku podajemy udekorowany jadalnymi kwiatami.
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

Krok 1 z 5

Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części.

Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

Krok 2 z 5

Pokrojone warzywa zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy bulion.

Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

Krok 3 z 5

Pory dokładnie myjemy, kroimy (również część liści), a następnie rumienimy delikatnie na oliwie.

Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

Krok 4 z 5

Kiedy bulion jest już gotowy, wyjmujemy marchewki, seler i cebulę, dodajemy pory oraz groszek. Gotujemy jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie. Dolewamy sok z cytryny.

Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

Krok 5 z 5

Miksujemy całość na gładką zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Krem z zielonego groszku podajemy udekorowany jadalnymi kwiatami.

Wiosenna łąka na talerzu! Zupa krem z zielonego groszku udekorowana jadalnymi kwiatami to niezawodny sposób na to, aby uratować nawet najbardziej pochmurny dzień. Sposobem podania ujmiecie nie tylko głodomorów, ale również estetów. Słodki groszek w połączeniu z wyrazistym porem to kompozycja, której do pełni smaku nie potrzeba już wiele. Krem z zielonego groszku doprawcie obficie pieprzem (najlepiej cytrynowym), zabielcie kleksem śmietany, posypcie kwiatami. Zielono mi!

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Zobacz Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika