Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
58min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
16.95 g
Węglowodany
59.75 g
Tłuszcze
11.91 g
Wartość energetyczna
354.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
58 min
Krok 1
8 min
Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części.
Krok 2
40 min
Pokrojone warzywa zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy bulion.
Krok 3
5 min
Pory dokładnie myjemy, kroimy (również część liści), a następnie rumienimy delikatnie na oliwie.
Krok 4
5 min
Kiedy bulion jest już gotowy, wyjmujemy marchewki, seler i cebulę, dodajemy pory oraz groszek. Gotujemy jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie. Dolewamy sok z cytryny.
Krok 5
3 min
Miksujemy całość na gładką zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Krem z zielonego groszku podajemy udekorowany jadalnymi kwiatami.
Wiosenna łąka na talerzu! Zupa krem z zielonego groszku udekorowana jadalnymi kwiatami to niezawodny sposób na to, aby uratować nawet najbardziej pochmurny dzień. Sposobem podania ujmiecie nie tylko głodomorów, ale również estetów. Słodki groszek w połączeniu z wyrazistym porem to kompozycja, której do pełni smaku nie potrzeba już wiele. Krem z zielonego groszku doprawcie obficie pieprzem (najlepiej cytrynowym), zabielcie kleksem śmietany, posypcie kwiatami. Zielono mi!
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie
Komentarze 0