Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Najbardziej znane potrawy amerykańskie 

Kuchnia amerykańska charakteryzuje się ogromną różnorodnością, ponieważ tutejsi mieszkańcy stanową mieszankę kulturową ludzi z całego świata. Jej cechą charakterystyczną jest łączenie w jedno rozmaitych stylów oraz sposobów przyrządzania potraw. W przeróżnych daniach można zobaczyć wyraźne wpływy nie tylko kuchni francuskiej, meksykańskiej czy afrykańskiej, lecz także azjatyckiej, włoskiej, a nawet żydowskiej. Wiele potraw uważanych na świecie za typowo amerykańskie tak naprawdę ma swoje korzenie na innych kontynentach, np. popularne w USA hamburgery są zmodyfikowanym daniem niemieckim. 

Z kuchnią amerykańską najczęściej kojarzą nam się potrawy typu fast food (hot-dogi, burgery, pizza) oraz naleśniki z syropem klonowym, chleb bananowy, pieczone skrzydełka czy macaroni and cheese (makaron zapiekany z sosem serowym). Do najpopularniejszych deserów niewątpliwie należy soczysta szarlotka na kruchym cieście oraz brownie – intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem owoców. 

Pyszne dania na 4 lipca 

Amerykanie kochają pieczone skrzydełka, dlatego też często są one przez nich przygotowywane zarówno na co dzień, jak i od święta. Smażone na głębokim tłuszczu w cieniutkiej panierce z masła i chili mają chrupiącą skórkę okrywającą mięciutkie, soczyste mięso. Klasyczne buffalo wings podaje się na gorąco, z dodatkiem selera naciowego i dipu z sera pleśniowego. Do typowo amerykańskich potraw należą też grillowane mięsa, a zwłaszcza wołowe steki, doprawione jedynie masłem czosnkowym oraz gruboziarnistą solą. Idealnymi dodatkami do tej wyjątkowo smacznej porcji mięsa są grubo krojone frytki, sos BBQ oraz kolba kukurydzy. 

Desery do uroczystego obiadu 

Zarówno na 4 lipca, jak i w inne święta w amerykańskich kuchniach często pieczone jest apple pie – rodzaj tarty z nadzieniem jabłkowym, serwowany na gorąco, z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Zaś wielbiciele intensywnych smaków kakaowych przygotowują na tę okazje brownie – wyjątkowe ciasto upieczone na bazie gorzkiej czekolady i kakao. Często dodawane są do niego siekane orzechy nadające wypiekowy chrupkości i intensywniejszego aromatu. Pysznie smakuje także brownie z dodatkiem wydrylowanych wiśni lub kawałków jabłek, oprószonych mielonym cynamonem.