Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

(7)
3 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest ilka86

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Śmietana 30%
400  g
Serek homogenizowany
8  łyżek
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.84 g
Węglowodany
8.5 g
Tłuszcze
9.83 g
Wartość energetyczna
154.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepyszny, lekki i kolorowy sernik na zimno – zrobisz go w prosty sposób z galaretek o różnych smakach, śmietany oraz serka homogenizowanego. To ciasto bez pieczenia jest idealne na ciepłe, letnie dni jako deser lub podwieczorek. Poznaj przepis na kolorowy sernik na zimno i wypróbuj go czym prędzej!

Jak zrobić kolorowy sernik na zimno? Potrzebować będziesz galaretek WINIARY w 5 różnych smakach: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową, agrestową oraz malinową – z każdej po jednym opakowaniu. Do tego dużą (400 gramów) śmietanę 30%, 400 gramów waniliowego serka homogenizowanego i 8 łyżek cukru pudru.

Rozpuść galaretki w osobnych szklankach z gorącą wodą i zaczekaj, aż ostygną. Do serka dodaj 4 łyżki cukru pudru i podziel masę na pół. Pozostałe 4 łyżki cukru pudru dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę. Ją też podziel na pół.

Do pierwszej połowy serka wlej galaretkę brzoskwiniową. Do drugiej – jagodową. Do połowy śmietany przelej (wystudzoną!) galaretkę truskawkową, a do drugiej – agrestową. Każdą część osobno zmiksuj, by pozostała jednolitą masą.

Weź tortownicę i wlej do niej kolejno masy: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową i agrestową. Pozostałą galaretkę malinową wylej na samą górę. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by kolorowy sernik na zimno stężał i był gotowy do serwowania. W przekroju ciasto będzie miało kolorowe „piętra” i prezentowało się doskonale.
Gotujmy

Przygotowanie

210 min
Krok 1
5 min
Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Krok 2
5 min
Do serka homogenizowanego dodaj 4 łyżki cukru pudru, wymieszaj i podziel na dwie równe części.
Krok 3
5 min
Śmietanę ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i podziel na dwie równe części.
Krok 4
5 min
Do pierwszej części serka homogenizowanego przelej wystudzoną galaretkę brzoskwiniową, a do drugiej części jagodową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 5
5 min
Do pierwszej części ubitej śmietany przelej wystudzoną galaretkę truskawkową, a do drugiej agrestową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 6
5 min
Uzyskane masy wlewaj do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa.
Krok 7
180 min
Na wierzch wylej ostatnią galaretkę malinową i odstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 1 z 7

Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 2 z 7

Do serka homogenizowanego dodaj 4 łyżki cukru pudru, wymieszaj i podziel na dwie równe części.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 3 z 7

Śmietanę ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i podziel na dwie równe części.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 4 z 7

Do pierwszej części serka homogenizowanego przelej wystudzoną galaretkę brzoskwiniową, a do drugiej części jagodową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 5 z 7

Do pierwszej części ubitej śmietany przelej wystudzoną galaretkę truskawkową, a do drugiej agrestową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 6 z 7

Uzyskane masy wlewaj do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 7 z 7

Na wierzch wylej ostatnią galaretkę malinową i odstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Agnieszka
.

Mój ojciec ma dzisiaj urodziny. I będzie bez ciasta właściwie przez ten przepis! Chciałam mu na urodziny zrobić mu ten sernik . Jak zmiksowałam galaretkę z serkiem homogenizowanym , to było to rzadkie jak woda. Nie dało się nawet tego wylać na formę bo od razu się wylewało. Tak samo że śmietanka. Oczywiście wszystko poszło na zmarnowanie. Nie wiem co za babsztyl ten przepis umieścił , dla mnie ten przepis jest skandaliczny.

W Weronika
.

Można zrobić na biszkoptach?

M Marzena
.

Witam ile cm ma tortownica bo chce zrobić to ciasteczko ?

Winiary
.
Expert

Marzeno, 28 cm będzie ok. Pozdrawiamy!

M Marzena
.

Witam ile centymetrów ma tortownica ? Bo chcę zrobić w sobotę z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie

Winiary
.
Expert

Marzeno, 28 cm będzie ok. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy