Kolorowy sernik na zimno
3 godz 30 min
Łatwy
1
paczka
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1
opakowanie
Galaretka jagodowy smak WINIARY
1
opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1
opakowanie
Galaretka malinowy smak WINIARY
1
opakowanie
Galaretka brzoskwiniowy smak WINIARY
400
g
Śmietana 30%
400
g
Serek homogenizowany
8
łyżek
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
3.18 g
Węglowodany
9.76 g
Tłuszcze
9.48 g
Wartość energetyczna
135.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
210 min
Krok 1
5 min
Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Krok 2
5 min
Do serka homogenizowanego dodaj 4 łyżki cukru pudru, wymieszaj i podziel na dwie równe części.
Krok 3
5 min
Śmietanę ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i podziel na dwie równe części.
Krok 4
5 min
Do pierwszej części serka homogenizowanego przelej wystudzoną galaretkę brzoskwiniową, a do drugiej części jagodową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 5
5 min
Do pierwszej części ubitej śmietany przelej wystudzoną galaretkę truskawkową, a do drugiej agrestową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 6
5 min
Uzyskane masy wlewaj do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa.
Krok 7
180 min
Na wierzch wylej ostatnią galaretkę malinową i odstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Przepyszny, lekki i kolorowy sernik na zimno – zrobisz go w prosty sposób z galaretek o różnych smakach, śmietany oraz serka homogenizowanego. To ciasto bez pieczenia jest idealne na ciepłe, letnie dni jako deser lub podwieczorek. Poznaj przepis na kolorowy sernik na zimno i wypróbuj go czym prędzej!
Jak zrobić kolorowy sernik na zimno? Potrzebować będziesz galaretek WINIARY w 5 różnych smakach: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową, agrestową oraz malinową – z każdej po jednym opakowaniu. Do tego dużą (400 gramów) śmietanę 30%, 400 gramów waniliowego serka homogenizowanego i 8 łyżek cukru pudru.
Rozpuść galaretki w osobnych szklankach z gorącą wodą i zaczekaj, aż ostygną. Do serka dodaj 4 łyżki cukru pudru i podziel masę na pół. Pozostałe 4 łyżki cukru pudru dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę. Ją też podziel na pół.
Do pierwszej połowy serka wlej galaretkę brzoskwiniową. Do drugiej – jagodową. Do połowy śmietany przelej (wystudzoną!) galaretkę truskawkową, a do drugiej – agrestową. Każdą część osobno zmiksuj, by pozostała jednolitą masą.
Weź tortownicę i wlej do niej kolejno masy: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową i agrestową. Pozostałą galaretkę malinową wylej na samą górę. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by kolorowy sernik na zimno stężał i był gotowy do serwowania. W przekroju ciasto będzie miało kolorowe „piętra” i prezentowało się doskonale.
Jak zrobić kolorowy sernik na zimno? Potrzebować będziesz galaretek WINIARY w 5 różnych smakach: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową, agrestową oraz malinową – z każdej po jednym opakowaniu. Do tego dużą (400 gramów) śmietanę 30%, 400 gramów waniliowego serka homogenizowanego i 8 łyżek cukru pudru.
Rozpuść galaretki w osobnych szklankach z gorącą wodą i zaczekaj, aż ostygną. Do serka dodaj 4 łyżki cukru pudru i podziel masę na pół. Pozostałe 4 łyżki cukru pudru dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę. Ją też podziel na pół.
Do pierwszej połowy serka wlej galaretkę brzoskwiniową. Do drugiej – jagodową. Do połowy śmietany przelej (wystudzoną!) galaretkę truskawkową, a do drugiej – agrestową. Każdą część osobno zmiksuj, by pozostała jednolitą masą.
Weź tortownicę i wlej do niej kolejno masy: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową i agrestową. Pozostałą galaretkę malinową wylej na samą górę. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by kolorowy sernik na zimno stężał i był gotowy do serwowania. W przekroju ciasto będzie miało kolorowe „piętra” i prezentowało się doskonale.
Komentarze 0