Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kolorowy sernik na zimno

0
210 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1 paczka
Galaretka jagodowy smak WINIARY
1 paczka
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1 paczka
Galaretka malinowy smak WINIARY
1 paczka
Galaretka brzoskwiniowy smak WINIARY
400 g
Śmietana 30%
400 g
Serek homogenizowany
8 łyżek
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
13.47 g
Wartość energetyczna
135.04 kcal
Węglowodany
5.77 g
Białko
3.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

210 min
Krok 1
5 min
Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Krok 2
5 min
Do serka homogenizowanego dodaj 4 łyżki cukru pudru, wymieszaj i podziel na dwie równe części.
Krok 3
5 min
Śmietanę ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i podziel na dwie równe części.
Krok 4
5 min
Do pierwszej części serka homogenizowanego przelej wystudzoną galaretkę brzoskwiniową, a do drugiej części jagodową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 5
5 min
Do pierwszej części ubitej śmietany przelej wystudzoną galaretkę truskawkową, a do drugiej agrestową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 6
5 min
Uzyskane masy wlewaj do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa.
Krok 7
180 min
Na wierzch wylej ostatnią galaretkę malinową i odstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Kolorowy sernik na zimno

Krok 1 z 7

Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Kolorowy sernik na zimno

Krok 2 z 7

Do serka homogenizowanego dodaj 4 łyżki cukru pudru, wymieszaj i podziel na dwie równe części.

Kolorowy sernik na zimno

Krok 3 z 7

Śmietanę ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i podziel na dwie równe części.

Kolorowy sernik na zimno

Krok 4 z 7

Do pierwszej części serka homogenizowanego przelej wystudzoną galaretkę brzoskwiniową, a do drugiej części jagodową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.

Kolorowy sernik na zimno

Krok 5 z 7

Do pierwszej części ubitej śmietany przelej wystudzoną galaretkę truskawkową, a do drugiej agrestową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.

Kolorowy sernik na zimno

Krok 6 z 7

Uzyskane masy wlewaj do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa.

Kolorowy sernik na zimno

Krok 7 z 7

Na wierzch wylej ostatnią galaretkę malinową i odstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia.

Przepyszny, lekki i kolorowy sernik na zimno – zrobisz go w prosty sposób z galaretek o różnych smakach, śmietany oraz serka homogenizowanego. To ciasto bez pieczenia jest idealne na ciepłe, letnie dni jako deser lub podwieczorek. Poznaj przepis na kolorowy sernik na zimno i wypróbuj go czym prędzej!

Jak zrobić kolorowy sernik na zimno? Potrzebować będziesz galaretek WINIARY w 5 różnych smakach: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową, agrestową oraz malinową – z każdej po jednym opakowaniu. Do tego dużą (400 gramów) śmietanę 30%, 400 gramów waniliowego serka homogenizowanego i 8 łyżek cukru pudru.

Rozpuść galaretki w osobnych szklankach z gorącą wodą i zaczekaj, aż ostygną. Do serka dodaj 4 łyżki cukru pudru i podziel masę na pół. Pozostałe 4 łyżki cukru pudru dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę. Ją też podziel na pół.

Do pierwszej połowy serka wlej galaretkę brzoskwiniową. Do drugiej – jagodową. Do połowy śmietany przelej (wystudzoną!) galaretkę truskawkową, a do drugiej – agrestową. Każdą część osobno zmiksuj, by pozostała jednolitą masą.

Weź tortownicę i wlej do niej kolejno masy: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową i agrestową. Pozostałą galaretkę malinową wylej na samą górę. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by kolorowy sernik na zimno stężał i był gotowy do serwowania. W przekroju ciasto będzie miało kolorowe „piętra” i prezentowało się doskonale.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika