Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

(8)
3 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka jagodowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1  opakowanie
Galaretka malinowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka brzoskwiniowy smak WINIARY
400  g
Śmietana 30%
400  g
Serek homogenizowany
8  łyżek
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.84 g
Węglowodany
8.5 g
Tłuszcze
9.83 g
Wartość energetyczna
154.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepyszny, lekki i kolorowy sernik na zimno – zrobisz go w prosty sposób z galaretek o różnych smakach, śmietany oraz serka homogenizowanego. To ciasto bez pieczenia jest idealne na ciepłe, letnie dni jako deser lub podwieczorek. Poznaj przepis na kolorowy sernik na zimno i wypróbuj go czym prędzej!

Jak zrobić kolorowy sernik na zimno? Potrzebować będziesz galaretek WINIARY w 5 różnych smakach: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową, agrestową oraz malinową – z każdej po jednym opakowaniu. Do tego dużą (400 gramów) śmietanę 30%, 400 gramów waniliowego serka homogenizowanego i 8 łyżek cukru pudru.

Rozpuść galaretki w osobnych szklankach z gorącą wodą i zaczekaj, aż ostygną. Do serka dodaj 4 łyżki cukru pudru i podziel masę na pół. Pozostałe 4 łyżki cukru pudru dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę. Ją też podziel na pół.

Do pierwszej połowy serka wlej galaretkę brzoskwiniową. Do drugiej – jagodową. Do połowy śmietany przelej (wystudzoną!) galaretkę truskawkową, a do drugiej – agrestową. Każdą część osobno zmiksuj, by pozostała jednolitą masą.

Weź tortownicę i wlej do niej kolejno masy: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową i agrestową. Pozostałą galaretkę malinową wylej na samą górę. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by kolorowy sernik na zimno stężał i był gotowy do serwowania. W przekroju ciasto będzie miało kolorowe „piętra” i prezentowało się doskonale.

Przygotowanie

210 min
  • Krok 1

    5 min
    Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 2

    5 min
    Do serka homogenizowanego dodaj 4 łyżki cukru pudru, wymieszaj i podziel na dwie równe części.
  • Krok 3

    5 min
    Śmietanę ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i podziel na dwie równe części.
  • Krok 4

    5 min
    Do pierwszej części serka homogenizowanego przelej wystudzoną galaretkę brzoskwiniową, a do drugiej części jagodową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.
  • Krok 5

    5 min
    Do pierwszej części ubitej śmietany przelej wystudzoną galaretkę truskawkową, a do drugiej agrestową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.
  • Krok 6

    5 min
    Uzyskane masy wlewaj do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa.
  • Krok 7

    180 min
    Na wierzch wylej ostatnią galaretkę malinową i odstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 1 z 7

Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 2 z 7

Do serka homogenizowanego dodaj 4 łyżki cukru pudru, wymieszaj i podziel na dwie równe części.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 3 z 7

Śmietanę ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i podziel na dwie równe części.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 4 z 7

Do pierwszej części serka homogenizowanego przelej wystudzoną galaretkę brzoskwiniową, a do drugiej części jagodową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 5 z 7

Do pierwszej części ubitej śmietany przelej wystudzoną galaretkę truskawkową, a do drugiej agrestową. Każdą z nich zmiksuj na jednolitą masę.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 6 z 7

Uzyskane masy wlewaj do formy w kolejności: brzoskwiniowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa.

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Krok 7 z 7

Na wierzch wylej ostatnią galaretkę malinową i odstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Joanna

Kiedy możemy liczyć na przepis na sernik na zimno z pieczeniem?

A Agnieszka

Mój ojciec ma dzisiaj urodziny. I będzie bez ciasta właściwie przez ten przepis! Chciałam mu na urodziny zrobić mu ten sernik . Jak zmiksowałam galaretkę z serkiem homogenizowanym , to było to rzadkie jak woda. Nie dało się nawet tego wylać na formę bo od razu się wylewało. Tak samo że śmietanka. Oczywiście wszystko poszło na zmarnowanie. Nie wiem co za babsztyl ten przepis umieścił , dla mnie ten przepis jest skandaliczny.

Winiary
Expert

Agnieszko, czy rozmieszałaś galaretki w mniejszej ilości wody niż jest na opakowaniu? Jeśli ilość płynu będzie taka jak w przepisie galaretki powinny się ściąć w lodówce. Na blaszkę wylewamy płynną masę, ale po kolei, gdy wcześniejsza warstwa będzie już sztywna.

W Weronika

Można zrobić na biszkoptach?

Winiary
Expert

Weronika, oczywiście, że tak. Biszkopty to super pomysł na spód do takiego sernika 😊

M Marzena

Witam ile cm ma tortownica bo chce zrobić to ciasteczko ?

Winiary
Expert

Marzeno, 28 cm będzie ok. Pozdrawiamy!

M Marzena

Witam ile centymetrów ma tortownica ? Bo chcę zrobić w sobotę z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie

Winiary
Expert

Marzeno, 28 cm będzie ok. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • 4 lipca
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Grill
  • Halloween
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wielkanoc
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    13 godz 55 min Średni
  • Ciasto cytrynowe

    Ciasto cytrynowe

    2 godz Łatwy
  • Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

    Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

    2 godz 45 min Łatwy
  • Sałatka z buraków z marchewką i kapustą

    Sałatka z buraków z marchewką i kapustą

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu