Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

(0)
16min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Jagody mrożone
0.75  l
Woda
4  łyżek
Cukier trzcinowy do smaku
5  kropli
Ekstrakt waniliowy
0.75  szklanka
Słodka śmietanka
150  g
Kolorowy makaron
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.2 g
Węglowodany
52.35 g
Tłuszcze
14.96 g
Wartość energetyczna
365.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupy owocowe latem najpyszniej smakują podane w charakterze chłodników. Czy to znaczy, że zimą nie można sobie pozwolić na oderwanie się od zimowej rzeczywistości? Oczywiście można 😊. Uwierzcie mi, zimą gorąca zupa owocowa smakuje tak pysznie, jak owocowy chłodnik latem.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem będzie miłym letnim wspomnieniem. Trzeba tylko pamiętać, że owoce bardzo szybko się gotują, a rozgotowane nie smakują najlepiej.

Do przygotowania zupy jagodowej wykorzystałam trójkolorowy makaron świderki. Oczywiście będzie też pasował w innym kształcie, na przykład muszelki czy makaron imitujący ziarenka ryżu, chociaż nie mam pewności, czy dostaniecie takie kształty w innym kolorze, niż typowo „makaronowy”.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem w moim domu została podana na ciepło. Jeśli nie możecie się przekonać do ciepłych zup owocowych, poczekajcie, aż przestygnie do temperatury pokojowej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

16 min
  • Krok 1

    8 min
    W garnku zagotowujemy 0,75l wody. Do wrzącej wody wrzucamy jagody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy 3 minuty (czas liczymy od momentu ponownego zagotowania wody).
  • Krok 2

    4 min
    W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
  • Krok 3

    1 min
    Dodajemy do zupy kilka kropel ekstraktu z wanilii. W razie konieczności dosładzamy.
  • Krok 4

    3 min
    Zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z kolorowym makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Krok 1 z 4

W garnku zagotowujemy 0,75l wody. Do wrzącej wody wrzucamy jagody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy 3 minuty (czas liczymy od momentu ponownego zagotowania wody).

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Krok 2 z 4

W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Krok 3 z 4

Dodajemy do zupy kilka kropel ekstraktu z wanilii. W razie konieczności dosładzamy.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Krok 4 z 4

Zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z kolorowym makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Monika

szkoda drogie panie, że tak w komercję poszłyście... fajna to była strona, ale już żegnam. A tak wiele lat z Wami byłam...

Winiary
Expert

Przykro nam, że rezygnujesz - tym bardziej, że na stronie Winiary znajduje się mnóstwo ciekawych, inspirujących przepisów Zakochanych w Zupach, z których aż żal nie korzystać. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Makaron
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    25 min Łatwy
  • Zupa owocowa z lanymi kluskami

    30 min Łatwy
  • Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

    38 min Łatwy
  • Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu