Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupy owocowe latem najpyszniej smakują podane w charakterze chłodników. Czy to znaczy, że zimą nie można sobie pozwolić na oderwanie się od zimowej rzeczywistości? Oczywiście można 😊. Uwierzcie mi, zimą gorąca zupa owocowa smakuje tak pysznie, jak owocowy chłodnik latem.
Zupa jagodowa z kolorowym makaronem będzie miłym letnim wspomnieniem. Trzeba tylko pamiętać, że owoce bardzo szybko się gotują, a rozgotowane nie smakują najlepiej.
Do przygotowania zupy jagodowej wykorzystałam trójkolorowy makaron świderki. Oczywiście będzie też pasował w innym kształcie, na przykład muszelki czy makaron imitujący ziarenka ryżu, chociaż nie mam pewności, czy dostaniecie takie kształty w innym kolorze, niż typowo „makaronowy”.
Zupa jagodowa z kolorowym makaronem w moim domu została podana na ciepło. Jeśli nie możecie się przekonać do ciepłych zup owocowych, poczekajcie, aż przestygnie do temperatury pokojowej.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
16 min
Krok 1
8 min
W garnku zagotowujemy 0,75l wody. Do wrzącej wody wrzucamy jagody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy 3 minuty (czas liczymy od momentu ponownego zagotowania wody).
Krok 2
4 min
W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
Krok 3
1 min
Dodajemy do zupy kilka kropel ekstraktu z wanilii. W razie konieczności dosładzamy.
Krok 4
3 min
Zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z kolorowym makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Krok 1
z
4
W garnku zagotowujemy 0,75l wody. Do wrzącej wody wrzucamy jagody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy 3 minuty (czas liczymy od momentu ponownego zagotowania wody).
Krok 2
z
4
W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
Krok 3
z
4
Dodajemy do zupy kilka kropel ekstraktu z wanilii. W razie konieczności dosładzamy.
Krok 4
z
4
Zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z kolorowym makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Monika
szkoda drogie panie, że tak w komercję poszłyście... fajna to była strona, ale już żegnam.
A tak wiele lat z Wami byłam...
Winiary
Expert
Przykro nam, że rezygnujesz - tym bardziej, że na stronie Winiary znajduje się mnóstwo ciekawych, inspirujących przepisów Zakochanych w Zupach, z których aż żal nie korzystać. Pozdrawiamy!
Komentarze 1