Zupa jagodowa z kolorowym makaronem
16min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.2 g
Węglowodany
52.35 g
Tłuszcze
14.96 g
Wartość energetyczna
365.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
16 min
Krok 1
8 min
W garnku zagotowujemy 0,75l wody. Do wrzącej wody wrzucamy jagody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy 3 minuty (czas liczymy od momentu ponownego zagotowania wody).
Krok 2
4 min
W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
Krok 3
1 min
Dodajemy do zupy kilka kropel ekstraktu z wanilii. W razie konieczności dosładzamy.
Krok 4
3 min
Zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z kolorowym makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Zupy owocowe latem najpyszniej smakują podane w charakterze chłodników. Czy to znaczy, że zimą nie można sobie pozwolić na oderwanie się od zimowej rzeczywistości? Oczywiście można 😊. Uwierzcie mi, zimą gorąca zupa owocowa smakuje tak pysznie, jak owocowy chłodnik latem.
Zupa jagodowa z kolorowym makaronem będzie miłym letnim wspomnieniem. Trzeba tylko pamiętać, że owoce bardzo szybko się gotują, a rozgotowane nie smakują najlepiej.
Do przygotowania zupy jagodowej wykorzystałam trójkolorowy makaron świderki. Oczywiście będzie też pasował w innym kształcie, na przykład muszelki czy makaron imitujący ziarenka ryżu, chociaż nie mam pewności, czy dostaniecie takie kształty w innym kolorze, niż typowo „makaronowy”.
Zupa jagodowa z kolorowym makaronem w moim domu została podana na ciepło. Jeśli nie możecie się przekonać do ciepłych zup owocowych, poczekajcie, aż przestygnie do temperatury pokojowej.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)
Zupa jagodowa z kolorowym makaronem będzie miłym letnim wspomnieniem. Trzeba tylko pamiętać, że owoce bardzo szybko się gotują, a rozgotowane nie smakują najlepiej.
Do przygotowania zupy jagodowej wykorzystałam trójkolorowy makaron świderki. Oczywiście będzie też pasował w innym kształcie, na przykład muszelki czy makaron imitujący ziarenka ryżu, chociaż nie mam pewności, czy dostaniecie takie kształty w innym kolorze, niż typowo „makaronowy”.
Zupa jagodowa z kolorowym makaronem w moim domu została podana na ciepło. Jeśli nie możecie się przekonać do ciepłych zup owocowych, poczekajcie, aż przestygnie do temperatury pokojowej.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)
Komentarze 0