Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

0
16min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Jagody mrożone
0.75  l
Woda
4  łyżek
Cukier trzcinowy do smaku
5  kropli
Ekstrakt waniliowy
0.75  szklanka
Słodka śmietanka
150  g
Kolorowy makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.2 g
Węglowodany
52.35 g
Tłuszcze
14.96 g
Wartość energetyczna
365.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

16 min
Krok 1
8 min
W garnku zagotowujemy 0,75l wody. Do wrzącej wody wrzucamy jagody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy 3 minuty (czas liczymy od momentu ponownego zagotowania wody).
Krok 2
4 min
W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
Krok 3
1 min
Dodajemy do zupy kilka kropel ekstraktu z wanilii. W razie konieczności dosładzamy.
Krok 4
3 min
Zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z kolorowym makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Krok 1 z 4

W garnku zagotowujemy 0,75l wody. Do wrzącej wody wrzucamy jagody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy 3 minuty (czas liczymy od momentu ponownego zagotowania wody).

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Krok 2 z 4

W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Krok 3 z 4

Dodajemy do zupy kilka kropel ekstraktu z wanilii. W razie konieczności dosładzamy.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Krok 4 z 4

Zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z kolorowym makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Zupy owocowe latem najpyszniej smakują podane w charakterze chłodników. Czy to znaczy, że zimą nie można sobie pozwolić na oderwanie się od zimowej rzeczywistości? Oczywiście można 😊. Uwierzcie mi, zimą gorąca zupa owocowa smakuje tak pysznie, jak owocowy chłodnik latem.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem będzie miłym letnim wspomnieniem. Trzeba tylko pamiętać, że owoce bardzo szybko się gotują, a rozgotowane nie smakują najlepiej.

Do przygotowania zupy jagodowej wykorzystałam trójkolorowy makaron świderki. Oczywiście będzie też pasował w innym kształcie, na przykład muszelki czy makaron imitujący ziarenka ryżu, chociaż nie mam pewności, czy dostaniecie takie kształty w innym kolorze, niż typowo „makaronowy”.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem w moim domu została podana na ciepło. Jeśli nie możecie się przekonać do ciepłych zup owocowych, poczekajcie, aż przestygnie do temperatury pokojowej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika