Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa dla dzieci to prawdziwe wyzwanie kulinarne. Tak, tak, mam tutaj na myśli mojego synka, który zajada się surową papryką, marchewką, kalarepką, ale ugotowanych czy upieczonych nie chce jeść. Moim kołem ratunkowym jest zupa jarzynowa przecierana. Taką zupę gotuje moja mama, ale serwuje ją z chrupiącymi grzaneczkami. Przepis na przecieraną zupę jarzynową mojej mamy znajdziecie tutaj: klik W tej zupie nie widać warzyw ani pozostałych składników i moje dzieci ją uwielbiają.
Zastanawiałam się jak ją urozmaicić i… przygotowałam uszka z mięsnym farszem przypominające pierogi z mięsem, za którymi mój synek przepada, aby danie nie było nudne do ciasta pierogowego dodałam sok marchewkowy i buraczany. Wyszły pięknie kolorowe uszka. Ilość soku warzywnego jest wystarczająca, aby zabarwić ciasto i jednocześnie nie zmienić smaku potrawy.
Powiem tyle: moje dzieci były zachwycone taką wersją jarzynowej i nie mogły się doczekać obiadu.
Nie ukrywam, że sporo jest pracy przy lepieniu uszek, ale można je przygotować wcześniej i na zapas i zamrozić porcjując od razu.
Jeśli szukacie pomysłów na inne zupy dla dzieci to polecam:
Zupę Ufoludkową