Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami
Dodaj do CookBook

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

(0)
2 godz 37 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Udka z kurczaka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
3 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1 
Kalarepa
4 
Ziemniaki małe (około 300 g)
160  g
Kalafior
2  łyżeczek
Koperek posiekany
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
1  łyżka
Śmietana 12%
2  łyżek
Sok lub koncentrat z buraka
4  łyżek
Sok marchwiowy
3.5  szklanek
Mąka tortowa
50  g
Masło
1 
Żółtko
0.75  szklanka
Woda gorąca
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.4 g
Wartość energetyczna
245.1 kcal
Tłuszcze
15 g
Białko
12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa dla dzieci to prawdziwe wyzwanie kulinarne. Tak, tak, mam tutaj na myśli mojego synka, który zajada się surową papryką, marchewką, kalarepką, ale ugotowanych czy upieczonych nie chce jeść. Moim kołem ratunkowym jest zupa jarzynowa przecierana. Taką zupę gotuje moja mama, ale serwuje ją z chrupiącymi grzaneczkami. Przepis na przecieraną zupę jarzynową mojej mamy znajdziecie tutaj: klik W tej zupie nie widać warzyw ani pozostałych składników i moje dzieci ją uwielbiają.

Zastanawiałam się jak ją urozmaicić i… przygotowałam uszka z mięsnym farszem przypominające pierogi z mięsem, za którymi mój synek przepada, aby danie nie było nudne do ciasta pierogowego dodałam sok marchewkowy i buraczany. Wyszły pięknie kolorowe uszka. Ilość soku warzywnego jest wystarczająca, aby zabarwić ciasto i jednocześnie nie zmienić smaku potrawy.

Powiem tyle: moje dzieci były zachwycone taką wersją jarzynowej i nie mogły się doczekać obiadu.

Nie ukrywam, że sporo jest pracy przy lepieniu uszek, ale można je przygotować wcześniej i na zapas i zamrozić porcjując od razu.

Jeśli szukacie pomysłów na inne zupy dla dzieci to polecam:
Zupę Ufoludkową

Przygotowanie

157 min
  • Krok 1 - Zupa jarzynowa

    70 min
    Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.
  • Krok 2

    3 min
    Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).
  • Krok 3

    3 min
    Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.
  • Krok 4

    25 min
    Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.
  • Krok 5

    5 min
    Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 6

    3 min
    Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.
  • Krok 7 - Uszka do zupy

    8 min
    Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • Krok 8

    5 min
    Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.
  • Krok 9

    3 min
    Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).
  • Krok 10

    10 min
    Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.
  • Krok 11

    10 min
    Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.
  • Krok 12

    12 min
    Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 1 - Zupa jarzynowa z 12

Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 2 z 12

Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 3 z 12

Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 4 z 12

Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 5 z 12

Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 6 z 12

Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 7 - Uszka do zupy z 12

Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 8 z 12

Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 9 z 12

Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 10 z 12

Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 11 z 12

Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 12 z 12

Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu