Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

(0)
2 godz 37 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Udka z kurczaka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
3 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1 
Kalarepa
4 
Ziemniaki małe (około 300 g)
160  g
Kalafior
2  łyżeczek
Koperek posiekany
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
1  łyżka
Śmietana 12%
2  łyżek
Sok lub koncentrat z buraka
4  łyżek
Sok marchwiowy
3.5  szklanek
Mąka tortowa
50  g
Masło
1 
Żółtko
0.75  szklanka
Woda gorąca
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.98 g
Węglowodany
16.42 g
Tłuszcze
15.03 g
Wartość energetyczna
245.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa dla dzieci to prawdziwe wyzwanie kulinarne. Tak, tak, mam tutaj na myśli mojego synka, który zajada się surową papryką, marchewką, kalarepką, ale ugotowanych czy upieczonych nie chce jeść. Moim kołem ratunkowym jest zupa jarzynowa przecierana. Taką zupę gotuje moja mama, ale serwuje ją z chrupiącymi grzaneczkami. Przepis na przecieraną zupę jarzynową mojej mamy znajdziecie tutaj: klik W tej zupie nie widać warzyw ani pozostałych składników i moje dzieci ją uwielbiają.

Zastanawiałam się jak ją urozmaicić i… przygotowałam uszka z mięsnym farszem przypominające pierogi z mięsem, za którymi mój synek przepada, aby danie nie było nudne do ciasta pierogowego dodałam sok marchewkowy i buraczany. Wyszły pięknie kolorowe uszka. Ilość soku warzywnego jest wystarczająca, aby zabarwić ciasto i jednocześnie nie zmienić smaku potrawy.

Powiem tyle: moje dzieci były zachwycone taką wersją jarzynowej i nie mogły się doczekać obiadu.

Nie ukrywam, że sporo jest pracy przy lepieniu uszek, ale można je przygotować wcześniej i na zapas i zamrozić porcjując od razu.

Jeśli szukacie pomysłów na inne zupy dla dzieci to polecam:
Zupę Ufoludkową

Przygotowanie

157 min
  • Krok 1 - Zupa jarzynowa

    70 min
    Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.
  • Krok 2

    3 min
    Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).
  • Krok 3

    3 min
    Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.
  • Krok 4

    25 min
    Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.
  • Krok 5

    5 min
    Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 6

    3 min
    Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.
  • Krok 7 - Uszka do zupy

    8 min
    Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • Krok 8

    5 min
    Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.
  • Krok 9

    3 min
    Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).
  • Krok 10

    10 min
    Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.
  • Krok 11

    10 min
    Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.
  • Krok 12

    12 min
    Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 1 - Zupa jarzynowa z 12

Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 2 z 12

Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 3 z 12

Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 4 z 12

Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 5 z 12

Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 6 z 12

Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 7 - Uszka do zupy z 12

Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 8 z 12

Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 9 z 12

Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 10 z 12

Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 11 z 12

Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.

Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Krok 12 z 12

Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

    Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

    2 godz 45 min Trudny
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu