Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chlebek bananowy z czekoladą
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Chlebek bananowy z czekoladą

(1)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Dojrzałe banany (w tym jeden do dekoracji chlebka)
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista, opcjonalnie mąka pszenna lub z cieciorki
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
2 
Jajko
80  g
Cukier
1.5  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
5  łyżek
Olej słonecznikowy
30  g
Orzechy laskowe
50  g
Czekolada gorzka (opcjonalnie, deserowa lub mleczna, jeśli wolisz)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.45 g
Węglowodany
98.65 g
Tłuszcze
31 g
Wartość energetyczna
693.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chlebek bananowy z czekoladą to pyszna propozycja na szybki wypiek, ale także na wykorzystanie lekko już przejrzałych bananów. Dojrzałe banany są dużo słodsze, ale przede wszystkim bardzo miękkie. Dzięki temu ciasto z nich można przygotować nawet bez miksera - przy pomocy samego widelca! Dodatkowo dojrzałe banany zawierają dużo więcej skrobi, dzięki czemu do masy można wykorzystać znacznie mniej mąki. Chlebek bananowy można wykonać na wiele sposobów i przygotować w wersji z czekoladą lub bez. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji domowników i osoby, która przygotowuje wypiek. Gotowe ciasto można na przykład polać roztopioną czekoladą z odrobiną masła albo wykorzystać ją w inny sposób i przygotować chlebek bananowy z kawałkami czekolady.

Przepis na chlebek bananowy został wymyślony W Stanach Zjednoczonych. Jedna z teorii mówi, że miał on spopularyzować stosowanie proszku do pieczenia. Inna zaś mówi o tym, że gospodynie domowe w okresie kryzysu w 1929 roku piekły chlebek, aby wykorzystać przejrzałe banany i nie musieć ich wyrzucać.

Przepis na chlebek bananowy jest prosty. To w zasadzie ciasto, które nie może nie wyjść. Aby wyrosło piękne i miało chrupiącą skórkę, przyda się proszek do pieczenia WINIARY. Oczywiście niezbędne będą także banany, najlepiej te lekko przejrzałe. Warto przygotować jednego więcej, aby ułożyć go na wierzchu masy na wypiek. Potrzebne są także jajka, olej lub rozpuszczone masło, a także cukier wanilinowy WINIARY. Warto dodać także odrobinę posiekanych lub całych orzechów laskowych. Do dekoracji idealnie sprawdzi się także rozpuszczona gorzka czekolada. Ten dodatek sprawi, że całość będzie jeszcze bardziej wyrazista i wilgotna. Aby przygotować chlebek, wystarczy po prostu wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przelać gotową masę do formy (najlepiej keksówki). Po godzinie wypiek jest gotowy. Warto jednak pozostawić go w keksówce do momentu przynajmniej lekkiego wystudzenia. Formę można także wysmarować masłem lub olejem, aby gotowy chlebek łatwiej odchodził od brzegów.

Chlebek bananowy można jeść samodzielnie albo z dżemem czy kremem orzechowo-czekoladowym. Doskonale będzie smakował także z serkiem typu ricotta oraz miodem, a także z masłem orzechowym. Wypiek lubi towarzystwo kawy, gorącego kakao, a także herbaty z dodatkiem cytryny i imbiru. Chlebkiem bananowym można także uzupełnić słodki stół na imprezach - wystarczy pokroić je na drobne kawałki i postawić obok miseczki z płynną czekoladą albo konfiturą.

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  • Krok 2

    2 min
    Keksówkę wysmaruj odrobiną masła i oprósz odrobiną mąki.
  • Krok 3

    10 min
    4 banany rozgnieć widelcem, następnie dodaj mąkę, jajka, cukier brązowy, cukier wanilinowy oraz masło, a na końcu dodaj proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj bardzo dokładnie.
  • Krok 4

    5 min
    Wylej całość do keksówki, a na wierzch połóż pokruszoną czekoladę, ziarna oraz rozkrojonego na pół banana.
  • Krok 5

    55 min
    Piecz w piekarniku (góra-dół) przez 50-55 minut.
Chlebek bananowy z czekoladą

Krok 1 z 5

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

Chlebek bananowy z czekoladą

Krok 2 z 5

Keksówkę wysmaruj odrobiną masła i oprósz odrobiną mąki.

Chlebek bananowy z czekoladą

Krok 3 z 5

4 banany rozgnieć widelcem, następnie dodaj mąkę, jajka, cukier brązowy, cukier wanilinowy oraz masło, a na końcu dodaj proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj bardzo dokładnie.

Chlebek bananowy z czekoladą

Krok 4 z 5

Wylej całość do keksówki, a na wierzch połóż pokruszoną czekoladę, ziarna oraz rozkrojonego na pół banana.

Chlebek bananowy z czekoladą

Krok 5 z 5

Piecz w piekarniku (góra-dół) przez 50-55 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Dodatek
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto cytrynowe z cukinią

    Ciasto cytrynowe z cukinią

    1 godz 23 min Łatwy
  • Proste placuszki z bananami

    Proste placuszki z bananami

    15 min Łatwy
  • Chlebek bananowy

    Chlebek bananowy

    50 min Łatwy
  • Szarlotka z kruszonką

    Szarlotka z kruszonką

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu