Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chlebek bananowy z czekoladą to pyszna propozycja na szybki wypiek, ale także na wykorzystanie lekko już przejrzałych bananów. Dojrzałe banany są dużo słodsze, ale przede wszystkim bardzo miękkie. Dzięki temu ciasto z nich można przygotować nawet bez miksera - przy pomocy samego widelca! Dodatkowo dojrzałe banany zawierają dużo więcej skrobi, dzięki czemu do masy można wykorzystać znacznie mniej mąki. Chlebek bananowy można wykonać na wiele sposobów i przygotować w wersji z czekoladą lub bez. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji domowników i osoby, która przygotowuje wypiek. Gotowe ciasto można na przykład polać roztopioną czekoladą z odrobiną masła albo wykorzystać ją w inny sposób i przygotować chlebek bananowy z kawałkami czekolady.
Przepis na chlebek bananowy został wymyślony W Stanach Zjednoczonych. Jedna z teorii mówi, że miał on spopularyzować stosowanie proszku do pieczenia. Inna zaś mówi o tym, że gospodynie domowe w okresie kryzysu w 1929 roku piekły chlebek, aby wykorzystać przejrzałe banany i nie musieć ich wyrzucać.
Przepis na chlebek bananowy jest prosty. To w zasadzie ciasto, które nie może nie wyjść. Aby wyrosło piękne i miało chrupiącą skórkę, przyda się proszek do pieczenia WINIARY. Oczywiście niezbędne będą także banany, najlepiej te lekko przejrzałe. Warto przygotować jednego więcej, aby ułożyć go na wierzchu masy na wypiek. Potrzebne są także jajka, olej lub rozpuszczone masło, a także cukier wanilinowy WINIARY. Warto dodać także odrobinę posiekanych lub całych orzechów laskowych. Do dekoracji idealnie sprawdzi się także rozpuszczona gorzka czekolada. Ten dodatek sprawi, że całość będzie jeszcze bardziej wyrazista i wilgotna. Aby przygotować chlebek, wystarczy po prostu wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przelać gotową masę do formy (najlepiej keksówki). Po godzinie wypiek jest gotowy. Warto jednak pozostawić go w keksówce do momentu przynajmniej lekkiego wystudzenia. Formę można także wysmarować masłem lub olejem, aby gotowy chlebek łatwiej odchodził od brzegów.
Chlebek bananowy można jeść samodzielnie albo z dżemem czy kremem orzechowo-czekoladowym. Doskonale będzie smakował także z serkiem typu ricotta oraz miodem, a także z masłem orzechowym. Wypiek lubi towarzystwo kawy, gorącego kakao, a także herbaty z dodatkiem cytryny i imbiru. Chlebkiem bananowym można także uzupełnić słodki stół na imprezach - wystarczy pokroić je na drobne kawałki i postawić obok miseczki z płynną czekoladą albo konfiturą.
Przygotowanie
73 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
Krok 2
2 min
Keksówkę wysmaruj odrobiną masła i oprósz odrobiną mąki.
Krok 3
10 min
4 banany rozgnieć widelcem, następnie dodaj mąkę, jajka, cukier brązowy, cukier wanilinowy oraz masło, a na końcu dodaj proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj bardzo dokładnie.
Krok 4
5 min
Wylej całość do keksówki, a na wierzch połóż pokruszoną czekoladę, ziarna oraz rozkrojonego na pół banana.
Krok 5
55 min
Piecz w piekarniku (góra-dół) przez 50-55 minut.
Krok 1
z
5
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
Krok 2
z
5
Keksówkę wysmaruj odrobiną masła i oprósz odrobiną mąki.
Krok 3
z
5
4 banany rozgnieć widelcem, następnie dodaj mąkę, jajka, cukier brązowy, cukier wanilinowy oraz masło, a na końcu dodaj proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj bardzo dokładnie.
Krok 4
z
5
Wylej całość do keksówki, a na wierzch połóż pokruszoną czekoladę, ziarna oraz rozkrojonego na pół banana.
Krok 5
z
5
Piecz w piekarniku (góra-dół) przez 50-55 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0