Chlebek bananowy z płatkami owsianymi
71min
Łatwy
70 g
Cukier brązowy
1 szczypta
Sól
1 łyżka
Olej
1
Jajko
2
Białko
3
Banany
180 g
Płatki owsiane
0.25 łyżeczka
180 g
Mąka
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona
0.5 łyżeczka
Cynamon
.
Wartości odżywcze
Białko
6.65 g
Węglowodany
40.83 g
Tłuszcze
3.42 g
Wartość energetyczna
217.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
71 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę do pieczenia chleba wymasuj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Krok 2
5 min
W dużej misce wymieszaj suche składniki w tym płatki owsiane.
Krok 3
5 min
W mniejszej misce wymieszaj i zmiażdż widelcem duże dojrzałe banany. Dodaj olej i jajko. Wymieszaj.
Krok 4
5 min
Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Powinieneś otrzymać gęstą masę.
Krok 5
5 min
W oddzielnej misce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj delikatnie do reszty składników.
Krok 6
45 min
Wylej ciasto do formy i piecz ok 45 (max do godziny) minut, aż wierzch chlebka będzie twardy. Wyjmij z piekarnika, ostudź przez ok. 5 minut, wyjmij z formy i ostudź zupełnie.
Krok 7
1 min
Pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami.
Chlebek bananowy z płatkami owsianymi dzięki dodatkowi cukru brązowego i bananów jest delikatnie słodki, a subtelny korzenny zapach zyskuje dzięki szczypcie cynamonu. Do bananowego chlebka dodajemy zaledwie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY, a chleb z płatkami owsianymi rośnie jak na drożdżach! Pulchny, miękki, najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Kromki chleba bananowego możesz też posmarować miodem i udekorować listkami mięty.
Komentarze 0