Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chlebek bananowy z płatkami owsianymi dzięki dodatkowi cukru brązowego i bananów jest delikatnie słodki, a subtelny korzenny zapach zyskuje dzięki szczypcie cynamonu. Do bananowego chlebka dodajemy zaledwie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY, a chleb z płatkami owsianymi rośnie jak na drożdżach! Pulchny, miękki, najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Kromki chleba bananowego możesz też posmarować miodem i udekorować listkami mięty.
Przygotowanie
71 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę do pieczenia chleba wymasuj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Krok 2
5 min
W dużej misce wymieszaj suche składniki w tym płatki owsiane.
Krok 3
5 min
W mniejszej misce wymieszaj i zmiażdż widelcem duże dojrzałe banany. Dodaj olej i jajko. Wymieszaj.
Krok 4
5 min
Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Powinieneś otrzymać gęstą masę.
Krok 5
5 min
W oddzielnej misce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj delikatnie do reszty składników.
Krok 6
45 min
Wylej ciasto do formy i piecz ok 45 (max do godziny) minut, aż wierzch chlebka będzie twardy. Wyjmij z piekarnika, ostudź przez ok. 5 minut, wyjmij z formy i ostudź zupełnie.
Krok 7
1 min
Pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami.
Krok 1
z
7
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę do pieczenia chleba wymasuj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Krok 2
z
7
W dużej misce wymieszaj suche składniki w tym płatki owsiane.
Krok 3
z
7
W mniejszej misce wymieszaj i zmiażdż widelcem duże dojrzałe banany. Dodaj olej i jajko. Wymieszaj.
Krok 4
z
7
Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Powinieneś otrzymać gęstą masę.
Krok 5
z
7
W oddzielnej misce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj delikatnie do reszty składników.
Krok 6
z
7
Wylej ciasto do formy i piecz ok 45 (max do godziny) minut, aż wierzch chlebka będzie twardy. Wyjmij z piekarnika, ostudź przez ok. 5 minut, wyjmij z formy i ostudź zupełnie.
Krok 7
z
7
Pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0