Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

(0)
2 godz 17 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
300  ml
Mleko
2  łyżeczek
Drożdże suszone
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
0.75  łyżeczka
Sól
1 
Jajko
2  łyżek
Olej
200  ml
Jogurt naturalny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.64 g
Węglowodany
64.9 g
Tłuszcze
10.83 g
Wartość energetyczna
398.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

137 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.
Krok 2
15 min
W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. Dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka.
Krok 3
90 min
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.
Krok 4
15 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielką ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.
Krok 5
12 min
Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.
Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 1 z 5

Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 2 z 5

W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. Dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 3 z 5

Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 4 z 5

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielką ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 5 z 5

Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.


Przyrządź razem z nami domowej roboty indyjski chlebek naan, czyli tradycyjne danie wschodnich kuchni: Pakistanu, Indii, Birmy, Bangladeszu i wielu innych. To wypiek, który idealnie komponuje się z potrawami Wschodu, np. indyjskimi, najlepiej zaś smakuje z różnego rodzaju sosami. Tradycyjnie chlebek naan przygotowuje się z pszennej mąki, klarowanego masła, jogurtu, wody i drożdży. Przygotuj indyjski chlebek naan i przenieś się w magiczny klimat orientalnego Wschodu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha