Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

(0)
2 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
300  ml
Mleko
2  łyżeczek
Drożdże suszone
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
0.75  łyżeczka
Sól
1 
Jajko
2  łyżek
Olej
200  ml
Jogurt naturalny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.25 g
Węglowodany
64.58 g
Tłuszcze
9.48 g
Wartość energetyczna
383.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przyrządź razem z nami domowej roboty indyjski chlebek naan, czyli tradycyjne danie wschodnich kuchni: Pakistanu, Indii, Birmy, Bangladeszu i wielu innych. To wypiek, który idealnie komponuje się z potrawami Wschodu, np. indyjskimi, najlepiej zaś smakuje z różnego rodzaju sosami. Tradycyjnie chlebek naan przygotowuje się z pszennej mąki, klarowanego masła, jogurtu, wody i drożdży. Przygotuj indyjski chlebek naan i przenieś się w magiczny klimat orientalnego Wschodu.

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.
  • Krok 2

    15 min
    W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. Dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka.
  • Krok 3

    90 min
    Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.
  • Krok 4

    15 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielką ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.
  • Krok 5

    12 min
    Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.
Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 1 z 5

Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 2 z 5

W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. Dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 3 z 5

Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 4 z 5

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielką ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 5 z 5

Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnia azjatycka
  • Lunch
  • Pieczenie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Podpłomyki

    1 godz 25 min Średni
  • Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Chleb domowy

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu