Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

(0)
2 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
300  ml
Mleko
2  łyżeczek
Drożdże suszone
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
0.75  łyżeczka
Sól
1 
Jajko
2  łyżek
Olej
200  ml
Jogurt naturalny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.25 g
Węglowodany
64.58 g
Tłuszcze
9.48 g
Wartość energetyczna
383.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przyrządź razem z nami domowej roboty indyjski chlebek naan, czyli tradycyjne danie wschodnich kuchni: Pakistanu, Indii, Birmy, Bangladeszu i wielu innych. To wypiek, który idealnie komponuje się z potrawami Wschodu, np. indyjskimi, najlepiej zaś smakuje z różnego rodzaju sosami. Tradycyjnie chlebek naan przygotowuje się z pszennej mąki, klarowanego masła, jogurtu, wody i drożdży. Przygotuj indyjski chlebek naan i przenieś się w magiczny klimat orientalnego Wschodu.

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.
  • Krok 2

    15 min
    W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. Dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka.
  • Krok 3

    90 min
    Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.
  • Krok 4

    15 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielką ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.
  • Krok 5

    12 min
    Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.
Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 1 z 5

Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 2 z 5

W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. Dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 3 z 5

Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 4 z 5

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielką ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Krok 5 z 5

Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnia azjatycka
  • Lunch
  • Pieczenie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Podpłomyki

    Podpłomyki

    1 godz 25 min Średni
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu