Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
6
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przyrządź razem z nami domowej roboty indyjski chlebek naan, czyli tradycyjne danie wschodnich kuchni: Pakistanu, Indii, Birmy, Bangladeszu i wielu innych. To wypiek, który idealnie komponuje się z potrawami Wschodu, np. indyjskimi, najlepiej zaś smakuje z różnego rodzaju sosami. Tradycyjnie chlebek naan przygotowuje się z pszennej mąki, klarowanego masła, jogurtu, wody i drożdży. Przygotuj indyjski chlebek naan i przenieś się w magiczny klimat orientalnego Wschodu.
Przygotowanie
137 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.
Krok 2
15 min
W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. Dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka.
Krok 3
90 min
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.
Krok 4
15 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielką ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.
Krok 5
12 min
Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.
Krok 1
z
5
Mąkę przesyp do dużej miski. Pośrodku zrób zagłębienie. Dodaj drożdże, proszek do pieczenia i sól.
Krok 2
z
5
W osobnej misce roztrzep jajko, olej i jogurt. Przelej wszystko do mąki. Dolej 250 ml mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od miski, elastyczne i jednolite. Jeśli będzie za suche, dodaj pozostałe 50 ml mleka.
Krok 3
z
5
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.
Krok 4
z
5
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie wypełnione niewielką ilością wody - dzięki temu chlebek będzie odpowiednio wilgotny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji. Z każdej uformuj kulę. a następnie rozwałkuj na owalny placuszek.
Krok 5
z
5
Placuszki układaj na wyłożonej papierem blasze po 4 sztuki, tak aby się nie dotykały. Piecz 8 minut na najwyższej półce piekarnika, następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 4-5 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Jeżeli woda z naczynia wyparuje, należy ją uzupełnić.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0