Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli podczas gotowania zabraknie Ci majonezu, możesz przyrządzić go samodzielnie. Potrzebujesz jajek, musztardy, octu, oleju i przypraw, a więc składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. To, jaką gęstość będzie miał majonez domowej roboty i czym go przyprawisz, zależy tylko od Ciebie. Powodzenia!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
25 min
Krok 1
10 min
Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy przy użyciu miksera. Mieszamy, do czasu połączenia składników.
Krok 2
10 min
Następnie porcjami dodajemy olej - początkowo po łyżeczce, by się nie zważył, a kiedy majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, można wlewać olej większymi porcjami.
Krok 3
5 min
Kiedy majonez osiągnie odpowiadającą nam gęstość, przyprawiamy go solą i pieprzem oraz dowolnymi innymi przyprawami według własnego uznania.
Krok 1
z
3
Składniki:
Żółtko, Jajko, Ocet
Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy przy użyciu miksera. Mieszamy, do czasu połączenia składników.
Krok 2
z
3
Składniki:
Olej rzepakowy
Następnie porcjami dodajemy olej - początkowo po łyżeczce, by się nie zważył, a kiedy majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, można wlewać olej większymi porcjami.
Krok 3
z
3
Składniki:
Pieprz czarny, Sól
Kiedy majonez osiągnie odpowiadającą nam gęstość, przyprawiamy go solą i pieprzem oraz dowolnymi innymi przyprawami według własnego uznania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
6
T
Tomek
"Zważyć" można ziemniaki na wadze. Majonez może się jedynie "zwarzyć"...
A
Agnieszka
Kompletny niewypał i to celowo.
W
Wojciech
Popieram Krzysztofa
K
Krzysztof
Majonez wg tego przepisu w ogóle nie gęstnieje...zmarnowane produkty ...
M
Marek
Teraz żeby nie było bo podam korektę do tego przepisu. Na samym końcu należy dodać białka z dwóch jajek. Białka mamy z oddzielenia dwóch żółtek według podanego przepisu. Dodanie ich na końcu przepisu prowadzi do sukcesu. Wszystko ładnie się ścina i jest faktycznie majonez. Całkiem niezły.
Winiary
Expert
Marku, dziękujemy za radę i cenne wskazówki - może ktoś skorzysta i zrobi jeszcze lepszy majonez. :)
D
Dorota
Czytelna stronka i bardzo praktyczna.
Winiary
Expert
Doroto, dziękujemy i zachęcamy do korzystania jak najczęściej z naszych przepisów :)
Komentarze 6