Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Majonez domowej roboty

0
25 min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Żółtko
1 
Jajko
1 łyżeczka
Musztarda
1 łyżeczka
Ocet
250 g
Olej rzepakowy
1 szczypta
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.5 g
Węglowodany
0.31 g
Tłuszcze
33 g
Wartość energetyczna
299.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
10 min
Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy przy użyciu miksera. Mieszamy, do czasu połączenia składników.
Krok 2
10 min
Następnie porcjami dodajemy olej - początkowo po łyżeczce, by się nie zważył, a kiedy majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, można wlewać olej większymi porcjami.
Krok 3
5 min
Kiedy majonez osiągnie odpowiadającą nam gęstość, przyprawiamy go solą i pieprzem oraz dowolnymi innymi przyprawami według własnego uznania.
Majonez domowej roboty

Krok 1 z 3

Składniki: Żółtko, Jajko, Ocet

Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy przy użyciu miksera. Mieszamy, do czasu połączenia składników.

Majonez domowej roboty

Krok 2 z 3

Składniki: Olej rzepakowy

Następnie porcjami dodajemy olej - początkowo po łyżeczce, by się nie zważył, a kiedy majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, można wlewać olej większymi porcjami.

Majonez domowej roboty

Krok 3 z 3

Składniki: Sól, Pieprz czarny

Kiedy majonez osiągnie odpowiadającą nam gęstość, przyprawiamy go solą i pieprzem oraz dowolnymi innymi przyprawami według własnego uznania.

Jeśli podczas gotowania zabraknie Ci majonezu, możesz przyrządzić go samodzielnie. Potrzebujesz jajek, musztardy, octu, oleju i przypraw, a więc składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. To, jaką gęstość będzie miał majonez domowej roboty i czym go przyprawisz, zależy tylko od Ciebie. Powodzenia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika