Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Majonez domowej roboty

Majonez domowej roboty

(11)
25min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Niepieprz

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Żółtko
1 
Jajko
1  łyżeczka
Musztarda
1  łyżeczka
Ocet
250  g
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.5 g
Węglowodany
0.31 g
Tłuszcze
33 g
Wartość energetyczna
299.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli podczas gotowania zabraknie Ci majonezu, możesz przyrządzić go samodzielnie. Potrzebujesz jajek, musztardy, octu, oleju i przypraw, a więc składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. To, jaką gęstość będzie miał majonez domowej roboty i czym go przyprawisz, zależy tylko od Ciebie. Powodzenia!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy przy użyciu miksera. Mieszamy, do czasu połączenia składników.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie porcjami dodajemy olej - początkowo po łyżeczce, by się nie zważył, a kiedy majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, można wlewać olej większymi porcjami.
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy majonez osiągnie odpowiadającą nam gęstość, przyprawiamy go solą i pieprzem oraz dowolnymi innymi przyprawami według własnego uznania.
Majonez domowej roboty

Krok 1 z 3

Składniki: Żółtko, Jajko, Ocet

Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy przy użyciu miksera. Mieszamy, do czasu połączenia składników.

Majonez domowej roboty

Krok 2 z 3

Składniki: Olej rzepakowy

Następnie porcjami dodajemy olej - początkowo po łyżeczce, by się nie zważył, a kiedy majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, można wlewać olej większymi porcjami.

Majonez domowej roboty

Krok 3 z 3

Składniki: Pieprz czarny, Sól

Kiedy majonez osiągnie odpowiadającą nam gęstość, przyprawiamy go solą i pieprzem oraz dowolnymi innymi przyprawami według własnego uznania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 6

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Tomek

"Zważyć" można ziemniaki na wadze. Majonez może się jedynie "zwarzyć"...

A Agnieszka

Kompletny niewypał i to celowo.

W Wojciech

Popieram Krzysztofa

K Krzysztof

Majonez wg tego przepisu w ogóle nie gęstnieje...zmarnowane produkty ...

M Marek

Teraz żeby nie było bo podam korektę do tego przepisu. Na samym końcu należy dodać białka z dwóch jajek. Białka mamy z oddzielenia dwóch żółtek według podanego przepisu. Dodanie ich na końcu przepisu prowadzi do sukcesu. Wszystko ładnie się ścina i jest faktycznie majonez. Całkiem niezły.

Winiary
Expert

Marku, dziękujemy za radę i cenne wskazówki - może ktoś skorzysta i zrobi jeszcze lepszy majonez. :)

D Dorota

Czytelna stronka i bardzo praktyczna.

Winiary
Expert

Doroto, dziękujemy i zachęcamy do korzystania jak najczęściej z naszych przepisów :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Róże do tortu i inne ozdoby

    Róże do tortu i inne ozdoby

    30 min Łatwy
  • Ciasto bez jajek

    Ciasto bez jajek

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sos belgijski

    Sos belgijski

    10 min Łatwy
  • Smalec ze słoniny

    Smalec ze słoniny

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu