Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY
Dodaj do CookBook

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
375  g
Ziemniaki
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cebula
150  g
Kapusta kiszona
200  g
Pieczarki
0.5 
Papryka czerwona
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Majonez Dekoracyjny WINIARY
0.75  szklanka
Ulubiony ser żółty (starty)
0.75  łyżka
Bułka tarta
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39 g
Wartość energetyczna
364.6 kcal
Tłuszcze
20.4 g
Białko
16.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz pomysłów na smaczny i ciekawy obiad z ziemniaków? Mamy coś, co może Ci się spodobać. Oto nasz przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami z dodatkiem kapusty i papryki. Chrupiąca, serowa skorupka oraz bulion warzywny WINIARY świetnie uzupełniają całe danie. Masz chęć na taki posiłek? Sprawdź nasz przepis i zrób razem z nami nadziewane ziemniaki. Będzie prosto, smacznie i z lekkim twistem - nie będziesz żałować.

Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od podpieczenia pokrojonych na pół ziemniaków oraz podsmażenia pozostałych warzyw. Gdy już te dwie rzeczy są gotowe – przechodzimy do faszerowania ziemniaków. Na koniec wszystko posypujemy tartym serem z odrobiną bułki tartej i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Gdy ser będzie roztopiony, ziemniaki nadziewane grzybami są gotowe. Taki obiad może już trafić na stół. Ale to nie wszystko. Jeśli chcesz, możesz też urozmaicić to danie. Nasze ziemniaki faszerowane grzybami świetnie smakują z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Możesz je też podać z innymi sosami albo z sałatką ze świeżych warzyw czy z buraczkami na ciepło.

Ziemniaki faszerowane kapustą kiszoną to ciekawy, prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad, który nie nadwyręża domowego budżetu. Możesz go zrobić, wykorzystując też inne warzywa lub przyprawy, które akurat masz w swojej kuchni. Jeśli Ty i Twoi bliscy lubicie wariacje na temat ziemniaków, ten przepis na ziemniaki faszerowane z pieczarkami trafi w wasz gust! Przekonaj się, jak to smakuje i sprawdź czy ten posiłek na stałe zagości w waszym menu.

Chcesz odkryć więcej pomysłów na smaczne posiłki? Świetnie się składa, bo na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji nie tylko na ziemniaki nadziewane pieczarkami. Sprawdź nasze przepisy i gotuj razem z nami!

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    45 min
    Ziemniaki przecinamy na pół. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-45 min, aż będą miękkie.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Pieczarki kroimy na plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
  • Krok 3

    7 min
    Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, smażymy pieczarki, aż staną się rumiane i stracą na objętości. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i smażymy całość mieszając ok. 3-5 min. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę.
  • Krok 4

    25 min
    Upieczone ziemniaki wydrążamy przy pomocy łyżki tak, aby utrzymać ich formę i nie zniszczyć skórki. Wydrążony miąższ mieszamy z usmażoną kapustą z grzybami. Doprawiamy bulionem warzywnym WINIARY, a następnie faszerujemy ziemniaki. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem oraz bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy z majonezem WINIARY i szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 1 z 5

Ziemniaki przecinamy na pół. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-45 min, aż będą miękkie.

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 2 z 5

Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Pieczarki kroimy na plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 3 z 5

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, smażymy pieczarki, aż staną się rumiane i stracą na objętości. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i smażymy całość mieszając ok. 3-5 min. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę.

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 4 z 5

Upieczone ziemniaki wydrążamy przy pomocy łyżki tak, aby utrzymać ich formę i nie zniszczyć skórki. Wydrążony miąższ mieszamy z usmażoną kapustą z grzybami. Doprawiamy bulionem warzywnym WINIARY, a następnie faszerujemy ziemniaki. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem oraz bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min.

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 5 z 5

Podajemy z majonezem WINIARY i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażone ziemniaki z chorizo

    Smażone ziemniaki z chorizo

    20 min Łatwy
  • Ziemniaki z grilla

    Ziemniaki z grilla

    35 min Łatwy
  • Ziemniaki w mundurkach

    Ziemniaki w mundurkach

    48 min Łatwy
  • Ziemniaki faszerowane z sosem Remulada

    Ziemniaki faszerowane z sosem Remulada

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu