Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
16.3g / 16%
Węglowodany
39g / 38%
Tłuszcze
20.4g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

+

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Wróć

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
375  g
Ziemniaki
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cebula
150  g
Kapusta kiszona
200  g
Pieczarki
0.5 
Papryka czerwona
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Majonez Dekoracyjny WINIARY
0.75  szklanka
Ulubiony ser żółty (starty)
0.75  łyżka
Bułka tarta
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.28 g
Węglowodany
39 g
Tłuszcze
20.43 g
Wartość energetyczna
364.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz pomysłów na smaczny i ciekawy obiad z ziemniaków? Mamy coś, co może Ci się spodobać. Oto nasz przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami z dodatkiem kapusty i papryki. Chrupiąca, serowa skorupka oraz bulion warzywny WINIARY świetnie uzupełniają całe danie. Masz chęć na taki posiłek? Sprawdź nasz przepis i zrób razem z nami nadziewane ziemniaki. Będzie prosto, smacznie i z lekkim twistem - nie będziesz żałować.

Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od podpieczenia pokrojonych na pół ziemniaków oraz podsmażenia pozostałych warzyw. Gdy już te dwie rzeczy są gotowe – przechodzimy do faszerowania ziemniaków. Na koniec wszystko posypujemy tartym serem z odrobiną bułki tartej i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Gdy ser będzie roztopiony, ziemniaki nadziewane grzybami są gotowe. Taki obiad może już trafić na stół. Ale to nie wszystko. Jeśli chcesz, możesz też urozmaicić to danie. Nasze ziemniaki faszerowane grzybami świetnie smakują z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Możesz je też podać z innymi sosami albo z sałatką ze świeżych warzyw czy z buraczkami na ciepło.

Ziemniaki faszerowane kapustą kiszoną to ciekawy, prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad, który nie nadwyręża domowego budżetu. Możesz go zrobić, wykorzystując też inne warzywa lub przyprawy, które akurat masz w swojej kuchni. Jeśli Ty i Twoi bliscy lubicie wariacje na temat ziemniaków, ten przepis na ziemniaki faszerowane z pieczarkami trafi w wasz gust! Przekonaj się, jak to smakuje i sprawdź czy ten posiłek na stałe zagości w waszym menu.

Chcesz odkryć więcej pomysłów na smaczne posiłki? Świetnie się składa, bo na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji nie tylko na ziemniaki nadziewane pieczarkami. Sprawdź nasze przepisy i gotuj razem z nami!

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    45 min
    Ziemniaki przecinamy na pół. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-45 min, aż będą miękkie.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Pieczarki kroimy na plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
  • Krok 3

    7 min
    Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, smażymy pieczarki, aż staną się rumiane i stracą na objętości. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i smażymy całość mieszając ok. 3-5 min. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę.
  • Krok 4

    25 min
    Upieczone ziemniaki wydrążamy przy pomocy łyżki tak, aby utrzymać ich formę i nie zniszczyć skórki. Wydrążony miąższ mieszamy z usmażoną kapustą z grzybami. Doprawiamy bulionem warzywnym WINIARY, a następnie faszerujemy ziemniaki. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem oraz bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy z majonezem WINIARY i szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 1 z 5

Ziemniaki przecinamy na pół. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-45 min, aż będą miękkie.

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 2 z 5

Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Pieczarki kroimy na plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 3 z 5

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, smażymy pieczarki, aż staną się rumiane i stracą na objętości. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i smażymy całość mieszając ok. 3-5 min. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę.

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 4 z 5

Upieczone ziemniaki wydrążamy przy pomocy łyżki tak, aby utrzymać ich formę i nie zniszczyć skórki. Wydrążony miąższ mieszamy z usmażoną kapustą z grzybami. Doprawiamy bulionem warzywnym WINIARY, a następnie faszerujemy ziemniaki. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem oraz bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min.

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Krok 5 z 5

Podajemy z majonezem WINIARY i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

    Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

    1 godz 38 min Średni
  • Szare kluski z kurkami

    Szare kluski z kurkami

    23 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    1 godz 36 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu