Ziemniaki faszerowane serem
32min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
18.92 g
Węglowodany
76.12 g
Tłuszcze
17.91 g
Wartość energetyczna
539.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki ze skórką dobrze umyj, ugotuj je w mundurkach, przekrój na połowę i wydrąż miąższ.
Krok 2
5 min
Sery rozgnieć widelcem, dodaj wydrążone ziemniaki, cebulę, czosnek i zieleninę. Dodaj ZIARENKA SMAKU i przyprawę MAGGI.
Krok 3
2 min
Połówki ziemniaków napełnij masą serową. Ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem.
Krok 4
15 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie z ziemniakami i piecz 10–15 minut.
Ziemniaki faszerowane serem to danie typowo wegetariańskie. I rzeczywiście ma ono sporo zalet typowych dla tej kuchni, jednak równie dobrze można wzbogacić je o chrupiący boczek lub podać jako smakowity dodatek do mięs z grilla albo pieczeni. Zapiekane ziemniaki świetnie połączą się ze świeżą natką pietruszki i innymi ziołami – świeżymi lub suszonymi. Ich smak jest łagodny, ale jednocześnie charakterystyczny i wyrazisty. A to za sprawą Ziarenek Smaku WINIARY. To one podkreślają naturalny aromat czosnku i cebulki ze szczypiorkiem oraz nadają wyrazistości serowi feta i twarożkowi. Razem z pieczonym ziemniakiem tworzą niezawodny zestaw. Pieczone ziemniaki z serem możesz wykorzystać jako danie główne, ale też jako dodatek. Świetnie sprawdzą się ponadto jako forma przekąski na imprezie czy jako sposób na lekką kolację.
Komentarze 0