50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25.3g / 23%
Węglowodany
28.7g / 27%
Tłuszcze
23.4g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

(0)
15min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest deriegelan

Składniki

-
2 Porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Ziemniaki (mogą być ugotowane lub podsmażone z obiadu z poprzedniego dnia) Zobacz naszą wskazówkę
150  g
Papryka czerwona
200  g
Wieprzowina
24  ml
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.26 g
Węglowodany
28.66 g
Tłuszcze
23.38 g
Wartość energetyczna
427.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego dnia i masz ochotę na szybkie i smaczne danie? Z dodatkiem Pasty do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym WINIARY to możliwe! Wystarczy dodać do tego odrobione mięsa wieprzowego i papryki i gotowe!
Gotujmy

Przygotowanie

15 min
Krok 1
4 min
Pokrój ugotowane ziemniaki, możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką
Krok 2
10 min
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso na złoty kolor. Włóż ziemniaki i paprykę na patelnię i smaż przez około 4 minuty, aż ziemniaki również się zarumienią. Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką
krok 3
1 min
Dodaj Pastę do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników), wymieszaj i gotowe. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw. Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką
Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

Krok 1 z 3

Pokrój ugotowane ziemniaki, możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.

Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

Krok 2 z 3

Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso na złoty kolor. Włóż ziemniaki i paprykę na patelnię i smaż przez około 4 minuty, aż ziemniaki również się zarumienią.

Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

krok 3 z 3

Dodaj Pastę do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników), wymieszaj i gotowe. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika