Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

0
270 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
2 
Wieprzowina, świeża, polędwica, cała, chuda i tłuszcz do oddzielenia, surowa
1 łyżka
Musztarda
2 łyżek
Szałwia mielona
15 plastrów
Szynka parmeńska
2 główek
Czosnek
3 
Gruszki
2 
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.43 g
Tłuszcze
12.02 g
Wartość energetyczna
230.71 kcal
Białko
15.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

270 min
Krok 1
10 min
Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.
Krok 3
180 min
Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.
Krok 4
9 min
Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi). Cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.
Krok 5
15 min
Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.
Krok 6
20 min
Przygotuj 150ml bulionu.
Krok 7
30 min
Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 25-30 minut.
Krok 8
1 min
Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, który wytworzy się podczas pieczenia.
Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 1 z 8

Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 2 z 8

Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 3 z 8

Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 4 z 8

Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi). Cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 5 z 8

Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 6 z 8

Przygotuj 150ml bulionu.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 7 z 8

Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 25-30 minut.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 8 z 8

Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, który wytworzy się podczas pieczenia.

Polędwiczki wieprzowe w szałwiowym majonezie to wytrawne mięsne danie z dodatkiem szynki parmeńskiej i świeżej szałwii. Jego smak złamany jest słodyczą gruszki oraz wykończony cebulą i czosnkiem. Całość dopełnia Majonez Dekoracyjny WINIARY doprawiony szałwią. Jest to danie, które zaspokoi apetyt całej rodziny – szczególnie zimą, kiedy wszyscy potrzebujemy większej dawki energii.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika