Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie
Dodaj do CookBook

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

(0)
4 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Majonez Dekoracyjny
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
2 
Wieprzowina, świeża, polędwica, cała, chuda i tłuszcz do oddzielenia, surowa
1  łyżka
Musztarda
2  łyżek
Szałwia mielona
15  plastrów
Szynka parmeńska
2  główek
Czosnek
3 
Gruszki
2 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.3 g
Wartość energetyczna
226.4 kcal
Tłuszcze
11.6 g
Białko
15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Polędwiczki wieprzowe w szałwiowym majonezie to wytrawne mięsne danie z dodatkiem szynki parmeńskiej i świeżej szałwii. Jego smak złamany jest słodyczą gruszki oraz wykończony cebulą i czosnkiem. Całość dopełnia Majonez Dekoracyjny WINIARY doprawiony szałwią. Jest to danie, które zaspokoi apetyt całej rodziny – szczególnie zimą, kiedy wszyscy potrzebujemy większej dawki energii.

Przygotowanie

270 min
  • Krok 1

    10 min
    Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.
  • Krok 3

    180 min
    Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.
  • Krok 4

    9 min
    Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi). Cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.
  • Krok 5

    15 min
    Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.
  • Krok 6

    20 min
    Przygotuj 150ml bulionu.
  • Krok 7

    30 min
    Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 25-30 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, który wytworzy się podczas pieczenia.
Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 1 z 8

Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 2 z 8

Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 3 z 8

Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 4 z 8

Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi). Cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 5 z 8

Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 6 z 8

Przygotuj 150ml bulionu.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 7 z 8

Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 25-30 minut.

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Krok 8 z 8

Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, który wytworzy się podczas pieczenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Wiosna
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu