Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
27.4g / 62%
Węglowodany
4.9g / 11%
Tłuszcze
5.4g / 27%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

+

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Wróć

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

(18)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest reni120

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
500  g
Polędwiczki wieprzowe
2 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  łyżek
Śmietana 12%
1  łyżeczka
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.41 g
Węglowodany
4.88 g
Tłuszcze
5.36 g
Wartość energetyczna
186.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to zachwycająca propozycja dla wielbicieli potraw mięsnych. Zobacz, jak przygotować mięso z polędwicy wieprzowej, aby rozpływało się w ustach i zachowało przy tym swój zachwycający aromat. Dla podkreślenia smaku polędwiczek przyrządź je na bazie Bulionu wołowego WINIARY. Od takiej gamy smaków zdecydowanie trudno się oderwać!
Polędwica wieprzowa to jedna z najpopularniejszych części mięsa wieprzowego. Nic w tym dziwnego! Jest pyszna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Można przygotowywać i podawać ją na wiele sposobów. Sprawdź nasze przepisy! Przygotowanie polędwiczki wieprzowej w sosie jest naprawdę proste i zajmie tylko pół godziny! Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym?

Aby polędwiczka wieprzowa była soczysta i rozpływała się w ustach, należy ją odpowiednio przyrządzić. Najpierw trzeba ją podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zapewni jej to piękny kolor i wydobędzie naturalny aromat mięsa. Duszenie jej następnie w bulionie wołowym sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne, a jego smak dodatkowo podkreślony. Przyrządzony na tej samej patelni sos ma piękny, głęboki kolor, a dzięki dodatkowi śmietany jest niezwykle aksamitny. Można dodawać do niego ulubione zioła, czy na przykład podsmażone grzyby, aby urozmaicić danie.

Polędwica doskonale komponuje z różnymi sosami, np. serowo-pieczarkowym. Polędwiczki wieprzowe na obiad możesz też podać w sosie własnym, z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Świetnie smakują w towarzystwie świeżych surówek, ale też pieczonych warzyw. Doskonale sprawdzą się nie tylko na codzienny obiad! Odpowiednio podane zrobią wrażenie niczym potrawa z najlepszej restauracji! Sprawdź nasz przepis i zaskocz swoich bliskich wyśmienitym posiłkiem!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Polędwiczki kroję na małe kawałki, solę, pieprzę, posypuję przyprawą do wieprzowiny.
  • Krok 2

    15 min
    Smażę kilka minut na mocnym ogniu. Gdy zrumienią się ładnie, podlewam wodą, dodaję 2 łyżki bulionu wołowego w słoiku WINIARY i duszę do miękkości.
  • Krok 3

    5 min
    Na oddzielnej patelni smażę cebulę, podsmażoną dodaję do mięsa.
  • Krok 4

    4 min
    Gdy polędwiczki już są miękkie, dodaję 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki i przyrządzam sos.
  • Krok 5

    1 min
    Podaję z kaszą i kapustką zasmażaną.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 1 z 5

Polędwiczki kroję na małe kawałki, solę, pieprzę, posypuję przyprawą do wieprzowiny.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 2 z 5

Smażę kilka minut na mocnym ogniu. Gdy zrumienią się ładnie, podlewam wodą, dodaję 2 łyżki bulionu wołowego w słoiku WINIARY i duszę do miękkości.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 3 z 5

Na oddzielnej patelni smażę cebulę, podsmażoną dodaję do mięsa.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 4 z 5

Gdy polędwiczki już są miękkie, dodaję 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki i przyrządzam sos.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 5 z 5

Podaję z kaszą i kapustką zasmażaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 6

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Martyna

Przepis łatwy i szybki. Polecam

J Jacek

Bajka

Winiary
Expert

Bardzo się cieszymy, że polubiłeś nasz przepis! Zachęcamy do wypróbowania też innych pomysłów na obiady.

W Wojciech

naprawdę lepsze niż szynka

L Liliana

A tej śmietany to 2 łyżki czy łyżeczka?

Winiary
Expert

Dziękujemy za czujność! Już poprawiamy przepis. Oczywiście chodzi o łyżkę.

R Robert

Czy to wszystko robimy tylko na dwoch patelniach?

Winiary
Expert

Robert, dokładnie tak. A po podsmażeniu cebuli i dodaniu jej do mięsa, całe danie robimy już tylko w jednym naczyniu.

M Marek

Na czym smażona jest polędwiczki, i jakiej mąka została dodana???

Winiary
Expert

Marku, do smażenia polędwiczek polecamy uniwersalny olej do smażenia (np. słonecznikowy) lub masło. Mąka - wystarczy standardowa, najczęściej używana mąka pszenna, może być chlebowa lub wrocławska typu 500 - do zagęszczenia sosu.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • 4 lipca
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dla dwojga
  • Drugie danie
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna przepis wigilijny

    Zupa rybna przepis wigilijny

    1 godz 7 min Średni
  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    49 min Łatwy
  • Spaghetti z selerem naciowym

    Spaghetti z selerem naciowym

    45 min Łatwy
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu