Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Dodaj do CookBook

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

(28)
30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
500  g
Polędwiczki wieprzowe
2 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  łyżek
Śmietana 12%
1  łyżeczka
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.9 g
Wartość energetyczna
186.8 kcal
Tłuszcze
5.4 g
Białko
27.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to zachwycająca propozycja dla wielbicieli potraw mięsnych. Zobacz, jak przygotować mięso z polędwicy wieprzowej, aby rozpływało się w ustach i zachowało przy tym swój zachwycający aromat. Dla podkreślenia smaku polędwiczek przyrządź je na bazie Bulionu wołowego WINIARY. Od takiej gamy smaków zdecydowanie trudno się oderwać!
Polędwica wieprzowa to jedna z najpopularniejszych części mięsa wieprzowego. Nic w tym dziwnego! Jest pyszna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Można przygotowywać i podawać ją na wiele sposobów. Sprawdź nasze przepisy! Przygotowanie polędwiczki wieprzowej w sosie jest naprawdę proste i zajmie tylko pół godziny! Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym?

Aby polędwiczka wieprzowa była soczysta i rozpływała się w ustach, należy ją odpowiednio przyrządzić. Najpierw trzeba ją podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zapewni jej to piękny kolor i wydobędzie naturalny aromat mięsa. Duszenie jej następnie w bulionie wołowym sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne, a jego smak dodatkowo podkreślony. Przyrządzony na tej samej patelni sos ma piękny, głęboki kolor, a dzięki dodatkowi śmietany jest niezwykle aksamitny. Można dodawać do niego ulubione zioła, czy na przykład podsmażone grzyby, aby urozmaicić danie.

Polędwica doskonale komponuje z różnymi sosami, np. serowo-pieczarkowym. Polędwiczki wieprzowe na obiad możesz też podać w sosie własnym, z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Świetnie smakują w towarzystwie świeżych surówek, ale też pieczonych warzyw. Doskonale sprawdzą się nie tylko na codzienny obiad! Odpowiednio podane zrobią wrażenie niczym potrawa z najlepszej restauracji! Sprawdź nasz przepis i zaskocz swoich bliskich wyśmienitym posiłkiem!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Polędwiczki kroję na małe kawałki, solę, pieprzę, posypuję przyprawą do wieprzowiny.
  • Krok 2

    15 min
    Smażę kilka minut na mocnym ogniu. Gdy zrumienią się ładnie, podlewam ciepłą wodą, dodaję 2 łyżki bulionu wołowego w słoiku WINIARY i duszę do miękkości.
  • Krok 3

    5 min
    Na oddzielnej patelni smażę cebulę, podsmażoną dodaję do mięsa.
  • Krok 4

    4 min
    Gdy polędwiczki już są miękkie, dodaję 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki i przyrządzam sos.
  • Krok 5

    1 min
    Podaję z kaszą i kapustką zasmażaną.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 1 z 5

Polędwiczki kroję na małe kawałki, solę, pieprzę, posypuję przyprawą do wieprzowiny.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 2 z 5

Smażę kilka minut na mocnym ogniu. Gdy zrumienią się ładnie, podlewam ciepłą wodą, dodaję 2 łyżki bulionu wołowego w słoiku WINIARY i duszę do miękkości.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 3 z 5

Na oddzielnej patelni smażę cebulę, podsmażoną dodaję do mięsa.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 4 z 5

Gdy polędwiczki już są miękkie, dodaję 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki i przyrządzam sos.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Krok 5 z 5

Podaję z kaszą i kapustką zasmażaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6923076923077
Wszystkich ocen: 26
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
2626
1818
88
00
00
00

Opinie

5

Grazyna

Nie podano ani ilości wody ani czasu duszenia! Jeśli nie ma się doświadczenia z tym rodzajem mięsa, można tylko eksperymentować...
Anonim (niezweryfikowany) 04/30/2024-09:38 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/22/2024-03:43 CEST
Grażyno, dodaj taką ilość wody, żeby sos miał odpowiednią dla Ciebie konsystencję. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa. Kilkanaście minut powinno wystarczyć, ale w czasie duszenia warto sprawdzać czy mięso już jest odpowiednio miękkie. W razie potrzeby, można wydłużyć czas przygotowania tego dania.
5

Magdalena

Ile wody?
Anonim (niezweryfikowany) 04/29/2024-04:36 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/22/2024-03:41 CEST
Magdaleno, ilość wody możesz dopasować do tego, jaką konsystencję sosu lubisz najbardziej. Najlepiej dodawać ją powoli i w razie konieczności dolewać.
5

max

a jaka smietana slodka czy kwasna?
Anonim (niezweryfikowany) 04/29/2024-05:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Milena

Właśnie zamierzam zaraz robić te poledwiczki, zobaczymy czy mi wyjdą, tylko czy zamiast śmietany mogę dać mleko?
Anonim (niezweryfikowany) 04/23/2024-04:20 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/25/2024-02:16 CEST
Mileno, trzymamy kciuki. Tak, możesz dodać mleko zamiast śmietany, ale wtedy sos może wyjść bardziej płynny.
5

Paweł

Nikt nie powiedział że dodanie zimnej wody na gorące polędwiczki spowoduje efekt gumy do żucia.
I 80 złotych poszło się gwizdać.
Anonim (niezweryfikowany) 03/08/2024-04:26 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:08 CEST
Pawle, ciepła woda najlepiej się sprawdzi, bo nie obniży temperatury w naczyniu. Doprecyzowaliśmy ten przepis. Mamy nadzieję, że za drugim razem danie wyjdzie idealne. Pozdrawiamy.
5

Hana

Informuję że nie należy solić polędwiczki gdyż dodanie bulionu że słoiczka spowoduje przesolenie potrawy
Anonim (niezweryfikowany) 12/02/2023-03:33 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/18/2024-05:11 CET
Hana, dziękujemy za podpowiedź. Jeśli ktoś woli mniej słone dania, faktycznie dodawanie soli do mięsa nie jest konieczne. Ewentualnie możemy dodać mniej bulionu WINIARY.
5

Rob

Czy ma sens uzycie mleka kokosowego zamiast smietany?
Anonim (niezweryfikowany) 11/28/2023-05:02 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Sylwia

Jaja śmietana, kwasna czy słodka?
Anonim (niezweryfikowany) 03/12/2023-12:02 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/27/2023-12:29 CEST
Sylwia, w przepisie chodzi o kwaśną śmietanę. Ale jeśli chcesz, możesz zamiast niej dodać śmietankę kremówkę, wtedy danie będzie odrobinę słodsze.
4

Martyna

Przepis łatwy i szybki. Polecam
Anonim (niezweryfikowany) 01/24/2023-11:01 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Jacek

Bajka
Anonim (niezweryfikowany) 10/15/2022-04:29 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/19/2022-04:02 CEST
Bardzo się cieszymy, że polubiłeś nasz przepis! Zachęcamy do wypróbowania też innych pomysłów na obiady.

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Last »

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • 4 lipca
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dla dwojga
  • Drugie danie
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Medaliony z polędwiczki ze wstążkami

    Medaliony z polędwiczki ze wstążkami

    51 min Łatwy
  • Polędwiczki z ziołami

    Polędwiczki z ziołami

    12 godz 38 min Łatwy
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie serowo-pieczarkowym

    Polędwiczki wieprzowe w sosie serowo-pieczarkowym

    1 godz 12 min Łatwy
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

    Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu