Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zagotowujemy wodę z sodą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krok 2
10 min
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja swoją przecięłam na 4 części. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka
Krok 3
7200 min
Szynkę zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.
Krok 4
10 min
Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę związujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.
Krok 5
440 min
Gdy szynki już są przygotowane, wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin (małe szynki potrzebują około 5 godzin większe około 8 godzin). Czas wędzenia zależy od wagi szynki. Im szynka większa, tym więcej czasu musi spędzić w wędzarni.
Krok 6
15 min
Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krok 7
5 min
Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.
Krok 1
z
7
Zagotowujemy wodę z sodą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krok 2
z
7
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja swoją przecięłam na 4 części. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka
Krok 3
z
7
Szynkę zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.
Krok 4
z
7
Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę związujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.
Krok 5
z
7
Gdy szynki już są przygotowane, wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin (małe szynki potrzebują około 5 godzin większe około 8 godzin). Czas wędzenia zależy od wagi szynki. Im szynka większa, tym więcej czasu musi spędzić w wędzarni.
Krok 6
z
7
Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krok 7
z
7
Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0