Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

0
128 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest monikamisia5
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Szynka wieprzowa bez kości
50  kg
Świeża szynka wieprzowa
7  kg
Świeża szynka wieprzowa
1  kg
Świeża szynka wieprzowa
12  ząbków
10  gałązek
Rozmaryn
7  kulek
Pieprz czarny
2  kulek
Ziele angielskie
1500  kulek
Owoce jałowca

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1712.14 g
Węglowodany
1031 g
Tłuszcze
8031.97 g
Wartość energetyczna
81450.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

7710 min
Krok 1
30 min
Zagotowujemy wodę z sodą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krok 2
10 min
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja swoją przecięłam na 4 części. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka
Krok 3
7200 min
Szynkę zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.
Krok 4
10 min
Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę związujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.
Krok 5
440 min
Gdy szynki już są przygotowane, wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin (małe szynki potrzebują około 5 godzin większe około 8 godzin). Czas wędzenia zależy od wagi szynki. Im szynka większa, tym więcej czasu musi spędzić w wędzarni.
Krok 6
15 min
Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krok 7
5 min
Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.
Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 1 z 7

Zagotowujemy wodę z sodą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 2 z 7

Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja swoją przecięłam na 4 części. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 3 z 7

Szynkę zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 4 z 7

Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę związujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 5 z 7

Gdy szynki już są przygotowane, wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin (małe szynki potrzebują około 5 godzin większe około 8 godzin). Czas wędzenia zależy od wagi szynki. Im szynka większa, tym więcej czasu musi spędzić w wędzarni.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 6 z 7

Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 7 z 7

Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.

Pyszna szynka z domowej wędzarni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha