Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Szynka wędzona z domowej wędzarni

(0)
128 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest monikamisia5
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Szynka wieprzowa bez kości
50  g
Sól peklowa
7  ząbków
Czosnek
1  gałązka
Rozmaryn
7  kulek
Pieprz czarny
2  kulek
Ziele angielskie
5  kulek
Owoce jałowca
5 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.33 g
Węglowodany
1.81 g
Tłuszcze
3.25 g
Wartość energetyczna
131.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna szynka z domowej wędzarni.

Przygotowanie

7710 min
  • Krok 1

    30 min
    Zagotowujemy wodę z sodą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Krok 2

    10 min
    Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja swoją przecięłam na 4 części. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka
  • Krok 3

    7200 min
    Szynkę zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.
  • Krok 4

    10 min
    Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę związujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.
  • Krok 5

    440 min
    Gdy szynki już są przygotowane, wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin (małe szynki potrzebują około 5 godzin większe około 8 godzin). Czas wędzenia zależy od wagi szynki. Im szynka większa, tym więcej czasu musi spędzić w wędzarni.
  • Krok 6

    15 min
    Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Krok 7

    5 min
    Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.
Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 1 z 7

Zagotowujemy wodę z sodą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 2 z 7

Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja swoją przecięłam na 4 części. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 3 z 7

Szynkę zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 4 z 7

Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę związujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 5 z 7

Gdy szynki już są przygotowane, wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin (małe szynki potrzebują około 5 godzin większe około 8 godzin). Czas wędzenia zależy od wagi szynki. Im szynka większa, tym więcej czasu musi spędzić w wędzarni.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 6 z 7

Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Krok 7 z 7

Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Na co dzień
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczysta szynka w morelowo-imbirowej glazurze

    15 godz 15 min Łatwy
  • Szynka peklowana na ciepło i na zimno

    97 godz 55 min Łatwy
  • Wytrawne pisanki z chrzanową nutą

    1 godz Średni
  • Ogórki kiszone – przepis na przetwory

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu