Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chlebek pita z gyrosem

0
136 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.25 l
Woda
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Cukier
1 łyżeczka
Sól
3 szklanek
Mąka pszenna
25 g
Drożdże
2 łyżek
Ketchup
2 łyżek
Jogurt naturalny
1 trochę
Pieprz cayenne
1 ząbek
Czosnek
1 
Pierś Z Kurczaka
1 
Kapusta pekińska
1 puszka
Kukurydza
1 
Ogórek
1 
Pomidory

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
14.79 g
Wartość energetyczna
409.06 kcal
Węglowodany
60.99 g
Tłuszcze
12.63 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

136 min
Krok 1
10 min
Drożdże delikatnie pokruszyć, dodać 2 - 3 łyżki letniej wody i posypać trochę mąką. Wymieszać, przykryć i pozostawić na 5 - 7 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
Krok 2
5 min
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami, i wyrobić miękkie elastyczne ciasto
Krok 3
60 min
Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Krok 4
10 min
Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka.
Krok 5
25 min
Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Krok 6
5 min
Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 stopni C włożyć pustą blachę i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym, na rozgrzaną blachę.
Krok 7
10 min
Piec przez 8 - 10 minut , aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
Krok 8
5 min
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę smażymy z dodatkiem przyprawy Gyros.
Krok 9
1 min
Kapustę drobno kroimy i dodajemy kukurydzę. Ogórka o obieramy i kroimy w plasterki, pomidorka w kostkę.
Krok 10
5 min
Składniki sosu łączymy ze sobą. Bułeczki kroimy na pół. Do środka wkładamy kapustę z kukurydzą, kurczaka, polewamy sosem następnie nakładamy ogórka, pomidora, kapustę i znów polewamy sosem.
Chlebek pita z gyrosem

Krok 1 z 10

Drożdże delikatnie pokruszyć, dodać 2 - 3 łyżki letniej wody i posypać trochę mąką. Wymieszać, przykryć i pozostawić na 5 - 7 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 2 z 10

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami, i wyrobić miękkie elastyczne ciasto

Chlebek pita z gyrosem

Krok 3 z 10

Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 4 z 10

Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 5 z 10

Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 6 z 10

Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 stopni C włożyć pustą blachę i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym, na rozgrzaną blachę.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 7 z 10

Piec przez 8 - 10 minut , aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 8 z 10

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę smażymy z dodatkiem przyprawy Gyros.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 9 z 10

Kapustę drobno kroimy i dodajemy kukurydzę. Ogórka o obieramy i kroimy w plasterki, pomidorka w kostkę.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 10 z 10

Składniki sosu łączymy ze sobą. Bułeczki kroimy na pół. Do środka wkładamy kapustę z kukurydzą, kurczaka, polewamy sosem następnie nakładamy ogórka, pomidora, kapustę i znów polewamy sosem.

Chlebek pita z gyrosem to znakomita propozycja nie tylko na ciepłą kolację, ale również na obiad – chlebek pita z kawałkami kurczaka, warzywami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY stanowi bardzo syte danie. Domowy chleb pita jest świeży, chrupki i jednocześnie mięciutki w środku. Gyros najlepiej smakuje podawany na gorąco – do pity prosto z piekarnika wkładamy usmażone mięso oraz warzywa. Całość możemy dodatkowo podgrzać.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika