Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chlebek pita z gyrosem
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
14.8g / 14%
Węglowodany
61g / 59%
Tłuszcze
12.4g / 26%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Chlebek pita z gyrosem

+

Chlebek pita z gyrosem

Wróć

Chlebek pita z gyrosem

(2)
2 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest urszula24

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25  l
Woda
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
3  szklanek
Mąka pszenna
25  g
Drożdże
50  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
2  łyżek
Ketchup
2  łyżek
Jogurt naturalny
trochę
Pieprz cayenne
1  ząbek
Czosnek
1 
Pierś Z Kurczaka
1 
Kapusta pekińska
1  puszka
Kukurydza
1 
Ogórek
1 
Pomidory
trochę
Przyprawa do mięs
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.8 g
Węglowodany
60.99 g
Tłuszcze
12.37 g
Wartość energetyczna
406.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chlebek pita z gyrosem to znakomita propozycja nie tylko na ciepłą kolację, ale również na obiad – chlebek pita z kawałkami kurczaka, warzywami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY stanowi bardzo syte danie. Domowy chleb pita jest świeży, chrupki i jednocześnie mięciutki w środku. Gyros najlepiej smakuje podawany na gorąco – do pity prosto z piekarnika wkładamy usmażone mięso oraz warzywa. Całość możemy dodatkowo podgrzać.

Przygotowanie

136 min
  • Krok 1

    10 min
    Drożdże delikatnie pokruszyć, dodać 2 - 3 łyżki letniej wody i posypać trochę mąką. Wymieszać, przykryć i pozostawić na 5 - 7 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
  • Krok 2

    5 min
    Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami, i wyrobić miękkie elastyczne ciasto
  • Krok 3

    60 min
    Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Krok 4

    10 min
    Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka.
  • Krok 5

    25 min
    Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 stopni C włożyć pustą blachę i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym, na rozgrzaną blachę.
  • Krok 7

    10 min
    Piec przez 8 - 10 minut , aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
  • Krok 8

    5 min
    Piersi z kurczaka kroimy w kostkę smażymy z dodatkiem przyprawy Gyros.
  • Krok 9

    1 min
    Kapustę drobno kroimy i dodajemy kukurydzę. Ogórka o obieramy i kroimy w plasterki, pomidorka w kostkę.
  • Krok 10

    5 min
    Składniki sosu łączymy ze sobą. Bułeczki kroimy na pół. Do środka wkładamy kapustę z kukurydzą, kurczaka, polewamy sosem następnie nakładamy ogórka, pomidora, kapustę i znów polewamy sosem.
Chlebek pita z gyrosem

Krok 1 z 10

Drożdże delikatnie pokruszyć, dodać 2 - 3 łyżki letniej wody i posypać trochę mąką. Wymieszać, przykryć i pozostawić na 5 - 7 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 2 z 10

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami, i wyrobić miękkie elastyczne ciasto

Chlebek pita z gyrosem

Krok 3 z 10

Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 4 z 10

Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 5 z 10

Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 6 z 10

Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 stopni C włożyć pustą blachę i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym, na rozgrzaną blachę.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 7 z 10

Piec przez 8 - 10 minut , aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 8 z 10

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę smażymy z dodatkiem przyprawy Gyros.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 9 z 10

Kapustę drobno kroimy i dodajemy kukurydzę. Ogórka o obieramy i kroimy w plasterki, pomidorka w kostkę.

Chlebek pita z gyrosem

Krok 10 z 10

Składniki sosu łączymy ze sobą. Bułeczki kroimy na pół. Do środka wkładamy kapustę z kukurydzą, kurczaka, polewamy sosem następnie nakładamy ogórka, pomidora, kapustę i znów polewamy sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Z Zupa CD

Chyba że trzeba tak długo wyrabiać aż litr wody odparuje :D

Z Zupa

Hmmm, 1,25 l wody, w sam raz przepis żeby zniechęcić początkujących :))) do gotowania, to nie naleśniki rodem z PRL ;) żeby wyszły z tego chlebki nie wspomnę :))

Winiary
Expert

Droga Zupo :) Dziękujemy za zwrócenie uwagi - w przepisie jedynka zaplątała się przez przypadek. Poprawiliśmy ilość wody - teraz powinno być w porządku. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnia grecka
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia turecka
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Chałka drożdżowa

    Chałka drożdżowa

    1 godz 55 min Łatwy
  • Bułki żytnie z ziarnami

    Bułki żytnie z ziarnami

    1 godz 58 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu