Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia turecka - kategoria top

Przepisy na pyszne dania kuchni tureckiej

Kuchnia turecka to nie tylko aromatyczny kebab czy słodka baklava. Poznaj najbardziej znane potrawy z tego niezwykłego kraju. 

Przepisy 11
Czebureki

Czebureki

70
48 min Łatwy
Doner Kebab

Doner Kebab

100
49 min Łatwy
Warstwowa sałatka gyros - przepis

Warstwowa sałatka gyros - przepis

90
45 min Łatwy
Pizza turecka lahmacun

Pizza turecka lahmacun

60
34 min Łatwy
Pide

Pide

20
45 min Średni
Szisz kebab z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych

Szisz kebab z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych

80
1 godz Łatwy
Kebab na patyku z grilla (Shish kebab)

Kebab na patyku z grilla (Shish kebab)

40
45 min Łatwy
Sos czosnkowy do kebaba

Sos czosnkowy do kebaba

25 min Łatwy
Domowy kebab z frytkami

Domowy kebab z frytkami

50
37 min Łatwy
Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

50 min Łatwy
Chlebek pita z gyrosem

Chlebek pita z gyrosem

90
2 godz 16 min Łatwy

Niezwykła kuchnia turecka 

Kuchnia turecka sięga kilku tysięcy lat wstecz, kiedy to ludy koczownicze prowadziły w górach pasterskie życie oparte głównie na hodowli zwierząt. To właśnie dlatego większość tureckich potraw opiera się na mięsie (głównie baraninie i jagnięcinie) oraz przetworach mlecznych (sery, tłuszcze, jogurty). Gdy w XIII w. ziemie turecki wchodziły w skład Imperium Osmańskiego, tutejsza kuchnia stała się bogatsza i bardziej różnorodna dzięki stykowi z tradycjami kulinarnymi Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. 

Klasyczna kuchnia turecka nie jest skomplikowana i opiera się głównie na prostych połączeniach. Mięso najczęściej jest pieczone na rożnie i spożywane z dużą ilością warzyw. Po zmieleniu stanowi bardzo często farsz do warzyw, np. bakłażana, papryki czy cukinii. Na terenach nadmorskich podstawą menu są owoce morza oraz świeżo złowione ryby, które spożywa się po upieczeniu lub w zupie. 

Znane dania tureckie 

Kebab to niewątpliwie najsłynniejsze danie tej wyśmienitej kuchni. Przygotowywane na pionowym ruszcie, dzięki czemu tłuszcz nie skapuje na spód, lecz spływając po mięsie i doskonale je nawilża. Przypieczone warstwy mięsa ścina się w cienkie plastry, a następnie podaje z ryżem i dużą ilością świeżych warzyw. Istnieje wiele rodzajów tej znanej niemal na całym świecie potrawy, a każda z nich wyróżnia się niezapomnianym aromatem i cudownie soczystym mięsem. 

Wśród tureckich dań wyróżnia się także pilav sporządzany z ryżu lub kaszy bulgur z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa (baranina, owoce morza lub drób) oraz ostrych przypraw. Aby potrawa się udała, ważne jest zastosowanie odpowiedniej techniki gotowania ryżu, tak, aby był on sypki i wchłonął w siebie smak innych składników. Chociaż tradycyjny pilav jest popularnym daniem w wielu krajach, to jednak tylko w Turcji występuje z dodatkiem ryb i skorupiaków. 

W kuchni tureckiej bardzo popularną przystawką jest meze – potrawa lub zestaw różnorodnych zakąsek podawanych najczęściej z alkoholem. W skład tych drobnych przekąsek wchodzą najczęściej oliwki, wędzone wędliny, zapiekany ser, dipy, sałatki jarzynowe, zapiekana fasola i różnego rodzaju pasty. Potrawy te mogą być podawane zarówno na zimno, jak i dopiero co wyjęte z piekarnika, a najlepiej smakują z kawałkami chrupiącego placka lub tureckiego pieczywa (ekmek). 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu