Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  Płaska łyżka
MAGGI Przyprawa w płynie z wyciągiem z lubczyku 200g RELAUNCH
2 
Marchewka
50  g
Seler naciowy
50  g
Por (biała część)
1 
Pietruszka
5 
Ziemniaki
trochę
Oliwa z oliwek
1  szklanka
Soczewica czerwona
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
400  g
Mięso mielone wieprzowe
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Majeranek
2  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.77 g
Węglowodany
31.23 g
Tłuszcze
9.56 g
Wartość energetyczna
303.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

To przepis idealny na obiad smaczny, szybki i prosty w przyrządzeniu. Zwłaszcza smak zupy z soczewicą i mielonym mięsem robi wrażenie i nie daje o sobie zapomnieć przez długi czas. Jeszcze bardziej wzmocnicie go, używając przyprawy do zup i sałatek WINIARY. Dzięki niej wydobędziecie z zupy to, co najlepsze. Pycha!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i drobno pokroić.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
  • Krok 3

    2 min
    W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Podsmażyć warzywa i soczewicę. Wszystko wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  • Krok 4

    10 min
    Do podsmażonych warzyw wlać bulion (rozrobiony w 1 litrze wody), zagotować. Gotować ok. 10 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem.
  • Krok 6

    2 min
    Mięso usmażyć na oleju, cały czas mieszając tak, żeby mięso rozdrobnić.
  • Krok 7

    2 min
    Podsmażone mięso dodać do zupy.
  • Krok 8

    0 min
    Dodać też do niej majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotować dalej do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.
Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Krok 1 z 8

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i drobno pokroić.

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Krok 2 z 8

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Krok 3 z 8

W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Podsmażyć warzywa i soczewicę. Wszystko wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając.

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Krok 4 z 8

Do podsmażonych warzyw wlać bulion (rozrobiony w 1 litrze wody), zagotować. Gotować ok. 10 minut.

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Krok 5 z 8

Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem.

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Krok 6 z 8

Mięso usmażyć na oleju, cały czas mieszając tak, żeby mięso rozdrobnić.

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Krok 7 z 8

Podsmażone mięso dodać do zupy.

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

Krok 8 z 8

Dodać też do niej majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotować dalej do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnia turecka
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

    Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

    1 godz Łatwy
  • Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

    Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

    14 godz 35 min Łatwy
  • Kapuśniak z pekińskiej z pulpetami

    Kapuśniak z pekińskiej z pulpetami

    51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu