Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kebab na frytkach domowy to jedno z najpopularniejszych dań, które skradło serca tysięcy Polaków. Wyróżnia się ono nie tylko pysznym smakiem, ale również banalnym przygotowaniem, dzięki któremu każda osoba niezależnie od gastronomicznych umiejętności powinna poradzić sobie z jego przyrządzeniem.
Kebab na frytkach - jakie składniki będą niezbędne?
Do przygotowania kebabu z frytkami niezbędny będzie przede wszystkim filet z kurczaka. To on determinuje wyjątkowy smak tej potrawy, jednak oprócz niego niezbędne są również ziemniaki wraz z olejem, dzięki którym wykonane zostaną frytki. Mogą one przybierać różne formy, aczkolwiek do kebabu najlepiej pasują podłużne warianty. Aby potrawa ta smakowała jeszcze lepiej, warto wzbogacić ją o warzywa. W tej roli dobrze spiszą się: pomidory, ogórki oraz cebula. Sam kebab robi się bardzo krótko, albowiem cały proces trwa mniej niż pół godziny. Oznacza to, że potrawa ta świetnie sprawdzi się na każdą okazję.
Domowy kebab - jak zrobić krok po kroku?
Przygotowanie kebabu na frytkach jest relatywnie proste, jednak aby danie to przypadło do naszego gustu, powinno zostać wykonane z należytą starannością. Po pokrojeniu kurczaka oraz odpowiednim przyprawieniu należy odstawić go do zamarynowania na około kwadrans. Następnie należy pokroić cebulę oraz wrzucić ją na patelnię, na której uprzednio powinno zostać umieszczone mięso. Aby dodać daniu walorów smakowych, warto dołożyć pokrojonego ogórka oraz pomidory. Kolejnym istotnym etapem jest przygotowanie frytek. Powinny one gotować się przez około 6 minut. Po ugotowaniu frytek obligatoryjne jest ich osuszenie oraz wrzucenie na rozgrzany tłuszcz. Po usmażeniu frytki należy posolić i położyć je na talerzu tuż obok porcji mięsa. Całość warto polać majonezem dekoracyjnym oraz ketchupem - dzięki temu kebab domowy będzie nie tylko pyszny, ale także atrakcyjny pod kątem estetycznym.
Kebab - kto powinien na niego postawić?
Kebab na frytkach to niezwykle uniwersalne danie. Świetnie spisze się jako patent na wieczorny posiłek, albowiem jego przygotowanie jest nie tylko proste, ale również bardzo szybkie. Kebab na talerzu z frytkami jest ceniony również ze względu na swoją unikalność - kapitalnie sprawdzi się w charakterze eleganckiego obiadu, a jego pyszny smak sprawi, że kubki smakowe wszystkich domowników będą usatysfakcjonowane. Potrawa ta jest więc absolutnie obligatoryjnym przysmakiem w jadłospisie wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie życia bez mięsa. Wyjątkowy smak i prostota przygotowania sprawią, że błyskawicznie zakochasz się w tym daniu.
Kurczaka pokrój w paski. Dopraw przyprawą do gyrosa, a jeśli to potrzebne - również solą i pieprzem. Odstaw do zamarynowania na ok. 15 min.
Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Wrzuć na nią kurczaka i smaż, aż zacznie się rumienić (5-7 min). Po tym czasie dodaj cebulę i smaż, aż ta się zarumieni i zmięknie ok. 5 min.
Ogórek pokrój w plasterki, a pomidora na ćwiartki.
Aby przygotować frytki, na początku obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w 0,5-1 cm grubości frytki. Pokrojone wrzuć do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz.
W garnku zagotuj wodę, a następnie wrzuć ziemniaki i gotuj ok. 5 min – 7 min. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
Po ugotowaniu, osusz na ręczniku papierowym. W między czasie rozgrzej olej do temp. ok. 180°C. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzuć frytki, najlepiej w 2 partiach i smaż, aż zrobią się złociście rumiane i chrupiące. Po usmażeniu frytki osusz na ręczniku papierowym i dopraw solą.
Na talerzu ułóż usmażone frytki. Obok ułóż sałatę z warzywami. Na frytkach ułóż porcję mięsa, a całość polej Majonezem Dekoracyjnym oraz ketchupem WINIARY.
Tomasz 40