Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzięki gotowemu do użycia ciastu do pizzy prosto z lodówki, w mgnieniu oka pide trafi na stół. Wnętrze tureckiej łodzi z ciasta wypełnione jest drobno posiekanymi i doprawionymi pomidorami, fetą i włoską lub turecką kiełbasą. Posiłek smakuje jak pizza. Jest to istna wycieczka nad Morze Egejskie. Danie może być serwowane z różnymi dodatkami w zależności od regionu - niektórzy robią pide z serem i mięsem, inni z warzywami, a jeszcze inni przygotowują je z grzybami i ziołami. Przepyszne!
Kuchnia turecka jest niezwykle bogata i oferuje różnorodne potrawy z wielu regionów. Jedną z nich jest pide, czyli swego rodzaju pizza w kształcie łódki. Tradycją jest, że w restauracjach przygotowuje się ją przy użyciu pieca kamiennego lub ceglanego. Pierwsze pide powstało w latach. 50 XIX wieku. Wtedy piekarze z Bafry, małego miasteczka znad Morza Czarnego, zaczęli nadziewać swój chleb przed upieczeniem. Tureckim daniem podobnym do pide jest lahmacun, czyli ciasto zwinięte w krążek posmarowane mięsem, chili, cebulą i innymi przyprawami. Chcąc poznać Turcję, musimy spróbować regionalnego jedzenia. Jest to kraj bardzo bogaty kulinarnie i na jednej wycieczce na pewno się nie skończy. Różne regiony mają różnorakie specjały, ale punktem wspólnym na pewno jest pide, który można spotkać w każdej restauracji czy budce z kebabem.
Aby przygotować tureckie pide, najpierw musimy rozgrzać piekarnik. Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobne kostki. Podsmażamy ją na oleju, wlewamy wodę i sos Italia Bolognese WINIARY. Po zagotowaniu zostawiamy do ostudzenia. Potem musimy zająć się pomidorami. Myjemy je, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Pietruszkę obmywamy i siekamy. Dodajemy ją do sosu wraz z pomidorami. Następnie kroimy również fetę i salami (bądź inną wędlinę, którą wzięliśmy). Teraz zajmujemy się ciastem na pizzę - dzielimy je na 3 równe części, smarujemy na środku sosem pomidorowym, kładziemy ser oraz wędlinę i składamy brzegi ciasta tak, by powstał kształt otwartej łódeczki. Pamiętajmy, żeby mocno docisnąć krawędzie, żeby z naszego pide z serem nic się nie wylało w trakcie pieczenia. Sałatka z pomidorów będziemy idealnym dodatkiem do tego dania.
W gotowaniu najlepsze jest to, że jest niezwykle elastyczne i w wielu daniach można wymieniać składniki i próbować nowych połączeń. Właśnie taką potrawą jest pide. Zamiast wędliny można umieścić w nim nasze ulubione mięso i przygotować pide z mięsem mielonym. Nic nie stoi na przeszkodzie w próbowaniu nowych smaków. Oby przygotowywanie tego dania było wspaniałą przygodą. Smacznego!
Przygotowanie
45 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.
Krok 3
7 min
Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.
Krok 4
7 min
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.
Krok 5
12 min
Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.
Krok 6
8 min
Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.
Krok 1
z
6
Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.
Krok 2
z
6
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.
Krok 3
z
6
Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.
Krok 4
z
6
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.
Krok 5
z
6
Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.
Krok 6
z
6
Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0