Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzięki gotowemu, wyjętemu z lodówki ciastu na pizzę, ta pide pojawi się na stole w mgnieniu oka. Wewnątrz pide (tureckiej łódki) znajduje się drobno pokrojone, doprawione nadzienie z pomidorami, fetą i salami. Danie w smaku przypomina pizzę. Pyszne!
Przygotowanie
45 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.
Krok 3
7 min
Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.
Krok 4
7 min
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.
Krok 5
12 min
Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.
Krok 6
8 min
Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.
Krok 1
z
6
Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.
Krok 2
z
6
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.
Krok 3
z
6
Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.
Krok 4
z
6
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.
Krok 5
z
6
Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.
Krok 6
z
6
Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0