Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pide
Dodaj do CookBook

Pide

(0)
45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  g
Cebula
1  łyżka
Olej słonecznikowy
100  ml
Woda
0.5  opakowanie
Sos Boloński Italia WINIARY
50  g
Pomidory
1.5  łodyg
Natka pietruszki
50  g
Ser feta
50  g
Salami, pepperoni, turecka kiełbasa czosnkowa sucuk lub inna ulubiona wędlina
200  g
Ciasto na pizzę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
490.3 kcal
Tłuszcze
33.6 g
Białko
9.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dzięki gotowemu do użycia ciastu do pizzy prosto z lodówki, w mgnieniu oka pide trafi na stół. Wnętrze tureckiej łodzi z ciasta wypełnione jest drobno posiekanymi i doprawionymi pomidorami, fetą i włoską lub turecką kiełbasą. Posiłek smakuje jak pizza. Jest to istna wycieczka nad Morze Egejskie. Danie może być serwowane z różnymi dodatkami w zależności od regionu - niektórzy robią pide z serem i mięsem, inni z warzywami, a jeszcze inni przygotowują je z grzybami i ziołami. Przepyszne!

Kuchnia turecka jest niezwykle bogata i oferuje różnorodne potrawy z wielu regionów. Jedną z nich jest pide, czyli swego rodzaju pizza w kształcie łódki. Tradycją jest, że w restauracjach przygotowuje się ją przy użyciu pieca kamiennego lub ceglanego. Pierwsze pide powstało w latach. 50 XIX wieku. Wtedy piekarze z Bafry, małego miasteczka znad Morza Czarnego, zaczęli nadziewać swój chleb przed upieczeniem. Tureckim daniem podobnym do pide jest lahmacun, czyli ciasto zwinięte w krążek posmarowane mięsem, chili, cebulą i innymi przyprawami. Chcąc poznać Turcję, musimy spróbować regionalnego jedzenia. Jest to kraj bardzo bogaty kulinarnie i na jednej wycieczce na pewno się nie skończy. Różne regiony mają różnorakie specjały, ale punktem wspólnym na pewno jest pide, który można spotkać w każdej restauracji czy budce z kebabem.

Aby przygotować tureckie pide, najpierw musimy rozgrzać piekarnik. Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobne kostki. Podsmażamy ją na oleju, wlewamy wodę i sos Italia Bolognese WINIARY. Po zagotowaniu zostawiamy do ostudzenia. Potem musimy zająć się pomidorami. Myjemy je, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Pietruszkę obmywamy i siekamy. Dodajemy ją do sosu wraz z pomidorami. Następnie kroimy również fetę i salami (bądź inną wędlinę, którą wzięliśmy). Teraz zajmujemy się ciastem na pizzę - dzielimy je na 3 równe części, smarujemy na środku sosem pomidorowym, kładziemy ser oraz wędlinę i składamy brzegi ciasta tak, by powstał kształt otwartej łódeczki. Pamiętajmy, żeby mocno docisnąć krawędzie, żeby z naszego pide z serem nic się nie wylało w trakcie pieczenia. Sałatka z pomidorów będziemy idealnym dodatkiem do tego dania.

W gotowaniu najlepsze jest to, że jest niezwykle elastyczne i w wielu daniach można wymieniać składniki i próbować nowych połączeń. Właśnie taką potrawą jest pide. Zamiast wędliny można umieścić w nim nasze ulubione mięso i przygotować pide z mięsem mielonym. Nic nie stoi na przeszkodzie w próbowaniu nowych smaków. Oby przygotowywanie tego dania było wspaniałą przygodą. Smacznego!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.
  • Krok 3

    7 min
    Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.
  • Krok 4

    7 min
    Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.
  • Krok 5

    12 min
    Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.
  • Krok 6

    8 min
    Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.
Pide

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.

Pide

Krok 2 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.

Pide

Krok 3 z 6

Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.

Pide

Krok 4 z 6

Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.

Pide

Krok 5 z 6

Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.

Pide

Krok 6 z 6

Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Brunch
  • Danie główne
  • Kuchnia turecka
  • Lunch
  • Obiad
  • Przekąska
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu