Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pide

Pide

(0)
45min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  g
Cebula
1  łyżka
Olej słonecznikowy
100  ml
Woda
0.5  opakowanie
Sos Boloński Italia WINIARY
50  g
Pomidory
1.5  łodyg
Natka pietruszki
50  g
Ser feta
50  g
Salami, pepperoni, turecka kiełbasa czosnkowa sucuk lub inna ulubiona wędlina
200  g
Ciasto na pizzę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.63 g
Tłuszcze
33.55 g
Wartość energetyczna
490.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dzięki gotowemu do użycia ciastu do pizzy prosto z lodówki, w mgnieniu oka pide trafi na stół. Wnętrze tureckiej łodzi z ciasta wypełnione jest drobno posiekanymi i doprawionymi pomidorami, fetą i włoską lub turecką kiełbasą. Posiłek smakuje jak pizza. Jest to istna wycieczka nad Morze Egejskie. Danie może być serwowane z różnymi dodatkami w zależności od regionu - niektórzy robią pide z serem i mięsem, inni z warzywami, a jeszcze inni przygotowują je z grzybami i ziołami. Przepyszne!

Kuchnia turecka jest niezwykle bogata i oferuje różnorodne potrawy z wielu regionów. Jedną z nich jest pide, czyli swego rodzaju pizza w kształcie łódki. Tradycją jest, że w restauracjach przygotowuje się ją przy użyciu pieca kamiennego lub ceglanego. Pierwsze pide powstało w latach. 50 XIX wieku. Wtedy piekarze z Bafry, małego miasteczka znad Morza Czarnego, zaczęli nadziewać swój chleb przed upieczeniem. Tureckim daniem podobnym do pide jest lahmacun, czyli ciasto zwinięte w krążek posmarowane mięsem, chili, cebulą i innymi przyprawami. Chcąc poznać Turcję, musimy spróbować regionalnego jedzenia. Jest to kraj bardzo bogaty kulinarnie i na jednej wycieczce na pewno się nie skończy. Różne regiony mają różnorakie specjały, ale punktem wspólnym na pewno jest pide, który można spotkać w każdej restauracji czy budce z kebabem.

Aby przygotować tureckie pide, najpierw musimy rozgrzać piekarnik. Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobne kostki. Podsmażamy ją na oleju, wlewamy wodę i sos Italia Bolognese WINIARY. Po zagotowaniu zostawiamy do ostudzenia. Potem musimy zająć się pomidorami. Myjemy je, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Pietruszkę obmywamy i siekamy. Dodajemy ją do sosu wraz z pomidorami. Następnie kroimy również fetę i salami (bądź inną wędlinę, którą wzięliśmy). Teraz zajmujemy się ciastem na pizzę - dzielimy je na 3 równe części, smarujemy na środku sosem pomidorowym, kładziemy ser oraz wędlinę i składamy brzegi ciasta tak, by powstał kształt otwartej łódeczki. Pamiętajmy, żeby mocno docisnąć krawędzie, żeby z naszego pide z serem nic się nie wylało w trakcie pieczenia. Sałatka z pomidorów będziemy idealnym dodatkiem do tego dania.

W gotowaniu najlepsze jest to, że jest niezwykle elastyczne i w wielu daniach można wymieniać składniki i próbować nowych połączeń. Właśnie taką potrawą jest pide. Zamiast wędliny można umieścić w nim nasze ulubione mięso i przygotować pide z mięsem mielonym. Nic nie stoi na przeszkodzie w próbowaniu nowych smaków. Oby przygotowywanie tego dania było wspaniałą przygodą. Smacznego!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.
  • Krok 3

    7 min
    Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.
  • Krok 4

    7 min
    Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.
  • Krok 5

    12 min
    Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.
  • Krok 6

    8 min
    Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.
Pide

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.

Pide

Krok 2 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.

Pide

Krok 3 z 6

Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.

Pide

Krok 4 z 6

Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.

Pide

Krok 5 z 6

Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.

Pide

Krok 6 z 6

Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Brunch
  • Danie główne
  • Kuchnia turecka
  • Lunch
  • Obiad
  • Przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni
  • Warzywna patelnia z kabanosami

    Warzywna patelnia z kabanosami

    36 min Łatwy
  • Przekąski z ciasta francuskiego

    Przekąski z ciasta francuskiego

    55 min Łatwy
  • Owocowa zupa gulaszowa

    Owocowa zupa gulaszowa

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu