Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzięki gotowemu do użycia ciastu do pizzy prosto z lodówki, w mgnieniu oka pide trafi na stół. Wnętrze tureckiej łodzi z ciasta wypełnione jest drobno posiekanymi i doprawionymi pomidorami, fetą i włoską lub turecką kiełbasą. Posiłek smakuje jak pizza. Jest to istna wycieczka nad Morze Egejskie. Danie może być serwowane z różnymi dodatkami w zależności od regionu - niektórzy robią pide z serem i mięsem, inni z warzywami, a jeszcze inni przygotowują je z grzybami i ziołami. Przepyszne!
Kuchnia turecka jest niezwykle bogata i oferuje różnorodne potrawy z wielu regionów. Jedną z nich jest pide, czyli swego rodzaju pizza w kształcie łódki. Tradycją jest, że w restauracjach przygotowuje się ją przy użyciu pieca kamiennego lub ceglanego. Pierwsze pide powstało w latach. 50 XIX wieku. Wtedy piekarze z Bafry, małego miasteczka znad Morza Czarnego, zaczęli nadziewać swój chleb przed upieczeniem. Tureckim daniem podobnym do pide jest lahmacun, czyli ciasto zwinięte w krążek posmarowane mięsem, chili, cebulą i innymi przyprawami. Chcąc poznać Turcję, musimy spróbować regionalnego jedzenia. Jest to kraj bardzo bogaty kulinarnie i na jednej wycieczce na pewno się nie skończy. Różne regiony mają różnorakie specjały, ale punktem wspólnym na pewno jest pide, który można spotkać w każdej restauracji czy budce z kebabem.
Aby przygotować tureckie pide, najpierw musimy rozgrzać piekarnik. Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobne kostki. Podsmażamy ją na oleju, wlewamy wodę i sos Italia Bolognese WINIARY. Po zagotowaniu zostawiamy do ostudzenia. Potem musimy zająć się pomidorami. Myjemy je, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Pietruszkę obmywamy i siekamy. Dodajemy ją do sosu wraz z pomidorami. Następnie kroimy również fetę i salami (bądź inną wędlinę, którą wzięliśmy). Teraz zajmujemy się ciastem na pizzę - dzielimy je na 3 równe części, smarujemy na środku sosem pomidorowym, kładziemy ser oraz wędlinę i składamy brzegi ciasta tak, by powstał kształt otwartej łódeczki. Pamiętajmy, żeby mocno docisnąć krawędzie, żeby z naszego pide z serem nic się nie wylało w trakcie pieczenia. Sałatka z pomidorów będziemy idealnym dodatkiem do tego dania.
W gotowaniu najlepsze jest to, że jest niezwykle elastyczne i w wielu daniach można wymieniać składniki i próbować nowych połączeń. Właśnie taką potrawą jest pide. Zamiast wędliny można umieścić w nim nasze ulubione mięso i przygotować pide z mięsem mielonym. Nic nie stoi na przeszkodzie w próbowaniu nowych smaków. Oby przygotowywanie tego dania było wspaniałą przygodą. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 150 °C w opcji z termoobiegiem.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu. Podsmaż w nim kawałki cebuli. Wlej wodę. Dodaj Sos Italia Bolognese Winiary, zagotuj i ostudź.
Umyj pomidory, usuń z nich gniazda i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Do przestudzonego sosu pomidorowego wmieszaj pomidory i posiekaną pietruszkę.
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Salami pepperoni pokrój w cienkie plasterki. Zamiast salami możesz też wykorzystać sucuk (turecką kiełbasę czosnkową) lub inny ulubiony rodzaj.
Rozwałkuj ciasto na pizzę i podziel je w poprzek na 3 równe kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta na środku odrobiną sosu pomidorowego. Na wierzchu posmaruj plastry salami i pokrojoną w kostkę fetę. Złóż brzegi ciasta, lekko wyginając do środka, aby powstał kształt otwartej łódeczki. Mocno dociśnij krawędzie.
Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem i włóż równocześnie blachy do piekarnika. Po około 6-8 minutach pieczenia zamień blachy i dokończ pieczenie pide przez kolejne 6-8 minut. Pide smakuje świetnie z sałatką z pomidorów.