Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Świeże banany są pyszne, jednak w cieple szybko czernieją i mogą się zepsuć - szczególnie, jeśli długo leżą i nikt nie ma chwilowo na nie apetytu. W ten sposób możesz też uratować banany, które dojrzeją zawczasu w sklepie - zanim się zepsują i wylądują w koszu, zamień je w pyszny chlebek bananowy. Bardzo dojrzałe, niemal przejrzałe banany będą głównym składnikiem tego przepisu. Inne, takie jak mąkę pszenną, cukier, masło i jajka, prawie na pewno masz w domu. Chlebek bananowy możesz podawać np. na podwieczorek, z kakao do picia. Zrób sobie i bliskim małą przyjemność w stylu Zero Waste - bez marnowania i wyrzutów sumienia! Przepis jest tak łatwy w wykonaniu, że poradzi sobie z nim również mało doświadczony w gotowaniu nastolatek.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
W misce wymieszaj ze sobą jajko, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz cukier brązowy. Ucieraj do połączenia się składników.
Krok 2
5 min
Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i całość wymieszaj. Opcjonalnie pod koniec mieszania możesz dodać odrobinę soli – ważne, by się nie rozpuściła i pozostała w formie.
Krok 3
40 min
Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 35-45 minut – w zależności od wielkości foremki.
Krok 1
z
3
W misce wymieszaj ze sobą jajko, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz cukier brązowy. Ucieraj do połączenia się składników.
Krok 2
z
3
Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i całość wymieszaj. Opcjonalnie pod koniec mieszania możesz dodać odrobinę soli – ważne, by się nie rozpuściła i pozostała w formie.
Krok 3
z
3
Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 35-45 minut – w zależności od wielkości foremki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0