Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Banany (mogą być ciemne i przejrzałe)
1.5  szklanek
Mąka pszenna lub inna, np. pszenna pełnoziarnista, owsiana lub orkiszowa
0.5  szklanka
Brązowy cukier (może być też biały kryształ)
1 
Jajko
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
100  g
Masło
1  łyżeczka
Czubata Proszek do pieczenia WINIARY
1  szczypta
Sól w płatkach lub średnioziarnista
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.98 g
Węglowodany
41.72 g
Tłuszcze
11.38 g
Wartość energetyczna
284.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świeże banany są pyszne, jednak w cieple szybko czernieją i mogą się zepsuć - szczególnie, jeśli długo leżą i nikt nie ma chwilowo na nie apetytu. W ten sposób możesz też uratować banany, które dojrzeją zawczasu w sklepie - zanim się zepsują i wylądują w koszu, zamień je w pyszny chlebek bananowy. Bardzo dojrzałe, niemal przejrzałe banany będą głównym składnikiem tego przepisu. Inne, takie jak mąkę pszenną, cukier, masło i jajka, prawie na pewno masz w domu. Chlebek bananowy możesz podawać np. na podwieczorek, z kakao do picia. Zrób sobie i bliskim małą przyjemność w stylu Zero Waste - bez marnowania i wyrzutów sumienia! Przepis jest tak łatwy w wykonaniu, że poradzi sobie z nim również mało doświadczony w gotowaniu nastolatek.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    W misce wymieszaj ze sobą jajko, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz cukier brązowy. Ucieraj do połączenia się składników.
  • Krok 2

    5 min
    Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i całość wymieszaj. Opcjonalnie pod koniec mieszania możesz dodać odrobinę soli – ważne, by się nie rozpuściła i pozostała w formie.
  • Krok 3

    40 min
    Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 35-45 minut – w zależności od wielkości foremki.
Chlebek bananowy

Krok 1 z 3

W misce wymieszaj ze sobą jajko, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz cukier brązowy. Ucieraj do połączenia się składników.

Chlebek bananowy

Krok 2 z 3

Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i całość wymieszaj. Opcjonalnie pod koniec mieszania możesz dodać odrobinę soli – ważne, by się nie rozpuściła i pozostała w formie.

Chlebek bananowy

Krok 3 z 3

Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 35-45 minut – w zależności od wielkości foremki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chlebek bananowy z czekoladą

    Chlebek bananowy z czekoladą

    1 godz 13 min Łatwy
  • Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

    Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

    1 godz 11 min Łatwy
  • Kopiec kreta

    Kopiec kreta

    3 godz Średni
  • Ciasto cytrynowe z cukinią

    Ciasto cytrynowe z cukinią

    1 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu