Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chlebek bananowy

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Banany (mogą być ciemne i przejrzałe)
1.5  szklanek
Mąka pszenna lub inna, np. pszenna pełnoziarnista, owsiana lub orkiszowa
0.5  szklanka
Brązowy cukier (może być też biały kryształ)
1 
Jajko
1  łyżeczka
100  g
Masło
1  szczypta
Sól w płatkach lub średnioziarnista

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.98 g
Węglowodany
41.72 g
Tłuszcze
11.38 g
Wartość energetyczna
284.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
W misce wymieszaj ze sobą jajko, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz cukier brązowy. Ucieraj do połączenia się składników.
Krok 2
5 min
Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i całość wymieszaj. Opcjonalnie pod koniec mieszania możesz dodać odrobinę soli – ważne, by się nie rozpuściła i pozostała w formie.
Krok 3
40 min
Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 35-45 minut – w zależności od wielkości foremki.
Chlebek bananowy

Krok 1 z 3

W misce wymieszaj ze sobą jajko, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz cukier brązowy. Ucieraj do połączenia się składników.

Chlebek bananowy

Krok 2 z 3

Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i całość wymieszaj. Opcjonalnie pod koniec mieszania możesz dodać odrobinę soli – ważne, by się nie rozpuściła i pozostała w formie.

Chlebek bananowy

Krok 3 z 3

Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 35-45 minut – w zależności od wielkości foremki.

Świeże banany są pyszne, jednak w cieple szybko czernieją i mogą się zepsuć - szczególnie, jeśli długo leżą i nikt nie ma chwilowo na nie apetytu. W ten sposób możesz też uratować banany, które dojrzeją zawczasu w sklepie - zanim się zepsują i wylądują w koszu, zamień je w pyszny chlebek bananowy. Bardzo dojrzałe, niemal przejrzałe banany będą głównym składnikiem tego przepisu. Inne, takie jak mąkę pszenną, cukier, masło i jajka, prawie na pewno masz w domu. Chlebek bananowy możesz podawać np. na podwieczorek, z kakao do picia. Zrób sobie i bliskim małą przyjemność w stylu Zero Waste - bez marnowania i wyrzutów sumienia! Przepis jest tak łatwy w wykonaniu, że poradzi sobie z nim również mało doświadczony w gotowaniu nastolatek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika