Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chlebek bananowy
Dodaj do CookBook

Chlebek bananowy

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Banany (mogą być ciemne i przejrzałe)
1.5  szklanek
Mąka pszenna lub inna, np. pszenna pełnoziarnista, owsiana lub orkiszowa
0.5  szklanka
Brązowy cukier (może być też biały kryształ)
1 
Jajko
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
100  g
Masło
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  szczypta
Sól w płatkach lub średnioziarnista
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.7 g
Wartość energetyczna
284.1 kcal
Tłuszcze
11.4 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świeże banany są pyszne, jednak w cieple szybko czernieją i mogą się zepsuć - szczególnie, jeśli długo leżą i nikt nie ma chwilowo na nie apetytu. W ten sposób możesz też uratować banany, które dojrzeją zawczasu w sklepie - zanim się zepsują i wylądują w koszu, zamień je w pyszny chlebek bananowy. Bardzo dojrzałe, niemal przejrzałe banany będą głównym składnikiem tego przepisu. Inne, takie jak mąkę pszenną, cukier, masło i jajka, prawie na pewno masz w domu. Chlebek bananowy możesz podawać np. na podwieczorek, z kakao do picia. Zrób sobie i bliskim małą przyjemność w stylu Zero Waste - bez marnowania i wyrzutów sumienia! Przepis jest tak łatwy w wykonaniu, że poradzi sobie z nim również mało doświadczony w gotowaniu nastolatek.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    W misce wymieszaj ze sobą jajko, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz cukier brązowy. Ucieraj do połączenia się składników.
  • Krok 2

    5 min
    Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i całość wymieszaj. Opcjonalnie pod koniec mieszania możesz dodać odrobinę soli – ważne, by się nie rozpuściła i pozostała w formie.
  • Krok 3

    40 min
    Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 35-45 minut – w zależności od wielkości foremki.
Chlebek bananowy

Krok 1 z 3

W misce wymieszaj ze sobą jajko, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz cukier brązowy. Ucieraj do połączenia się składników.

Chlebek bananowy

Krok 2 z 3

Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i całość wymieszaj. Opcjonalnie pod koniec mieszania możesz dodać odrobinę soli – ważne, by się nie rozpuściła i pozostała w formie.

Chlebek bananowy

Krok 3 z 3

Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 35-45 minut – w zależności od wielkości foremki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chlebek bananowy z czekoladą

    Chlebek bananowy z czekoladą

    1 godz 13 min Łatwy
  • Chlebek pita z gyrosem

    Chlebek pita z gyrosem

    2 godz 16 min Łatwy
  • Chlebek czosnkowy rwany

    Chlebek czosnkowy rwany

    2 godz Średni
  • Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

    Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

    1 godz 48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu