Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Frytki z batatów

Frytki z batatów

(3)
31min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bataty
3  łyżek
Oliwa z oliwek
4  g
Papryka wędzona słodka
1  łyżka
Miód
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
20  g
Sos Curry WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.12 g
Węglowodany
17.98 g
Tłuszcze
12.99 g
Wartość energetyczna
189.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Batat jest bulwą, również jak ziemniak, która oferuje bardziej interesujący profil odżywczy. W kategoriach gastronomicznych, smak, kolor i tekstura batatów pozwala nam urozmaicić nasze menu, tworząc inne, bardzo smaczne i łatwe danie dodatkowe lub przystawkę. I chociaż frytki z batatów w piekarniku nie będą takie same jak frytki z batatów smażone, istnieje kilka sztuczek, aby osiągnąć bardziej chrupiące wykończenie.


Pochodzenie batatów

Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie znane są pod różnymi nazwami. Dopiero w XVI wieku dotarły do Europy i stąd rozprzestrzeniły się na cały świat ze względu na swoje wartości odżywcze i dobry smak. Wtedy też powstały frytki z batatów i zyskały na popularności, ze względu na łatwość w przygotowaniu, wyjątkowy smak i uniwersalność (można ja łączyć z wieloma mięsami, dodatkami i innymi warzywami. Sprawdź, co można podawać do frytek.


Jak upewnić się, że frytki z batatów będą chrupiące?

Jak możemy zapobiec temu, by frytki z batatów nie były twarde lub zbyt miękkie? Oto kilka trików, które mogą pomóc:

· Pokrój bataty w cienkie pałeczki, o grubości nie większej niż 5 mm. 

· Staraj się pokroić wszystkie kawałki na podobne rozmiary lub pogrupuj je według wielkości.
Namocz pokrojone bataty w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut, a następnie dokładnie osusz. 

· Posmaruj frytki olejem. 

· Posól dopiero po upieczeniu. 

· Nie układaj ich na blachach w stosy. 

· Piecz w wysokiej temperaturze, przewracając kawałki na drugą stronę. 

· Pozwól im ostygnąć przez kilka minut na talerzu, ale jedz je od razu.


Jak przygotować frytki z batatów?

Oto prosty przepis na frytki z batatów. Umyj bataty, osusz i wyszczotkuj lub obierz obieraczką do warzyw. Możesz zostawić skórkę, ale uważaj, aby usunąć wszystkie ślady ziemi, korzenie i wszelkie twarde lub uszkodzone części. Za pomocą dobrego noża, pokrój bataty wzdłuż, aby uzyskać "plastry" o grubości mniejszej niż 1 cm. Pokrój każdy plaster na cienkie frytki, upewniając się, że są one regularnej wielkości. Oddziel mniejsze lub krótsze od dłuższych.

Przykryj zimną wodą i pozostaw do namoczenia na co najmniej pół godziny. Następnie odsącz i opłucz frytki, bardzo dobrze osusz i posmaruj oliwą z oliwek. Do mieszanki dodaj suszoną paprykę i miód. Rozgrzej piekarnik do 220ºC i przygotuj kilka blach z papierem do pieczenia. 

Rozłóż frytki na blachach, lepiej jeśli rozdzielisz je według wielkości, aby móc skutecznie kontrolować stopień wypieczenia frytek. Piecz przez około 20-25 minut. Jeśli to możliwe, zamieszaj lub przewróć je w połowie pieczenia i pilnuj ich na wypadek, gdyby się przypaliły.

Po upieczeniu, przełóż frytki z batatów z piekarnika na talerz, aby lekko ostygły; staną się twardsze, gdy stracą ciepło. Na tym etapie dodaj sól i podawaj natychmiast. Resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, ale wtedy zmiękną.

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    10 min
    Bataty obierz i pokrój na dość grube frytki. Przełóż do miski. Oliwę wymieszaj z papryka i miodem. Wlej do frytek i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na tackach do grillowania lub blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Krok 2

    20 min
    Jeżeli przygotowujesz danie na grillu, grilluj około 20 minut, aż bataty będą miękkie i chrupiące. Jeśli przygotowujesz frytki w piekarniku, piecz je w temperaturze 200°C przez 30–35 minut.
  • Krok 2

    1 min
    Podawaj z Sosem Curry WINIARY.
Frytki z batatów

Krok 1 z 3

Bataty obierz i pokrój na dość grube frytki. Przełóż do miski. Oliwę wymieszaj z papryka i miodem. Wlej do frytek i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na tackach do grillowania lub blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Frytki z batatów

Krok 2 z 3

Jeżeli przygotowujesz danie na grillu, grilluj około 20 minut, aż bataty będą miękkie i chrupiące. Jeśli przygotowujesz frytki w piekarniku, piecz je w temperaturze 200°C przez 30–35 minut.

Frytki z batatów

Krok 2 z 3

Podawaj z Sosem Curry WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • 4 lipca
  • Bez jajek
  • Bogate w błonnik
  • Curry
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    1 godz 51 min Średni
  • Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

    Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

    1 godz 17 min Średni
  • Marchewki grillowane lub pieczone z miodem i tymiankiem

    Marchewki grillowane lub pieczone z miodem i tymiankiem

    1 godz Średni
  • Barszcz czerwony z chipsami z warzyw i jarmużu

    Barszcz czerwony z chipsami z warzyw i jarmużu

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu