Frytki z batatów
31min
Łatwy
2
Bataty
3 łyżek
Oliwa z oliwek
4 g
Papryka wędzona słodka
1 łyżka
Miód
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
20 g
.
Wartości odżywcze
Białko
1.12 g
Węglowodany
17.98 g
Tłuszcze
12.99 g
Wartość energetyczna
189.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
31 min
Krok 1
10 min
Bataty obierz i pokrój na dość grube frytki. Przełóż do miski. Oliwę wymieszaj z papryka i miodem. Wlej do frytek i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na tackach do grillowania lub blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Krok 2
20 min
Jeżeli przygotowujesz danie na grillu, grilluj około 20 minut, aż bataty będą miękkie i chrupiące. Jeśli przygotowujesz frytki w piekarniku, piecz je w temperaturze 200°C przez 30–35 minut.
Krok 2
1 min
Podawaj z Sosem Curry WINIARY.
Do smakowitych, marynowanych mięs i wybornych kiełbas przygotowanych na grillu dołóż aromatyczny i pożywny dodatek, jakim są frytki z batatów. Ich przygotowanie do grillowania jest bajecznie proste, natomiast samo grillowanie wymaga jedynie doglądania, aby frytki z batatów nie przypaliły się w trakcie. Dla przełamania słodkiego smaku batatów podawaj je z Sosem Curry WINIARY.
Komentarze 0