Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
3 pomysły na dodatki do frytek

Trzy niezwykłe pomysły na dodatki do frytek

Niezależnie od kształtu i sposobu przygotowania frytki ziemniaczane należą do jednych z najbardziej rozpoznawalnych przekąsek oraz dodatków obiadowych na świecie. Najczęściej spożywa się je z odrobiną soli lub z dodatkiem ketchupu, jednak w niektórych krajach popularne są znacznie oryginalniejsze sposoby podania. Jakie niezwykłe dodatki do frytek warto wypróbować?

Skąd się wzięły frytki?

Czy rozkoszując się złocistymi frytkami o chrupiącej skórce, zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie wzięło się to smaczne danie, zaliczane dzisiaj do potraw z grupy fast food? Wiadomo, że ziemniaki trafiły do Europy w XVI w., kiedy to Hiszpanie przywieźli je z Ameryki Południowej. Surowe bulwy nie nadawały się jednak do jedzenia, więc początkowo uznawano je wręcz za trujące, jednak w obliczu klęski głodowej zauważono, że ugotowane ziemniaki są sycące i dość łatwe w uprawie. To, że można je również przyrządzać na inne sposoby, odkryto przypadkiem, kiedy pod koniec XVII w. miejscowości Dinant nad Mozą (Belgia) nastała tak sroga zima, że uniemożliwiła łowienie ryb. Wtedy to zamiast ryb zaczęto smażyć na łoju wołowym pokrojone w słupki ziemniaki. Szybko okazało się, że potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca, dlatego też w krótkim czasie zyskała dużą popularność. 

Niezwykłe sosy do frytek

Obecnie w większości krajów na świecie frytki podawane są z solą, ketchupem lub majonezem. W domowych warunkach często miesza się te dwa sosy, tworząc bladoróżowy dip o bardzo przyjemnym smaku, wzbogacanym czasami odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku. W ciekawy sposób podawane są frytki w Kanadzie – tamtejsi mieszkańcy najchętniej spożywają je z dodatkiem gęstego sosu poutine, przyrządzanego na bazie bulionu mięsnego oraz piwa, smakiem nieco przypominającego sos pieczeniowy. Tuż przed podaniem frytki dodatkowo zostają oprószone topniejącym serem mozzarella. Z kolei w Stanach Zjednoczonych smażone ziemniaki najchętniej spożywa się z przeróżnymi sosami serowymi, Holendrzy przepadają za to za dipem orzechowym, zaś Francuzi zachwycają się frytkami z dodatkiem bardzo pikantnej musztardy dijon. 

Różne sposoby serwowania frytek

Chociaż wielu koneserów frytek najchętniej zajada się nimi jedynie z dodatkiem soli lub odrobiny ketchupu, to jednak w niektórych krajach lub regionach popularne są bardziej osobliwe produkty. Holendrzy lubują się we frytkach z przeróżnymi, dość dziwnymi dodatkami, takimi jak wcześniej wspomniany sos orzechowy. Jednak najbardziej spektakularnie prezentuje się danie zwane friet oorlog (wojna frytek), w którym rozłożone na tacce frytki pokryte są warstwą majonezu, curry, ketchupu oraz drobno posiekaną cebulą. 

W niemniej oryginalny sposób można zjeść frytki w Skandynawii. U Finów na stercie słupków ziemniaczanych znajdziemy kawałki smażonej kiełbasy, posiekane ogórki kiszone oraz cebulę. Całość przed podaniem doprawiana jest odrobiną soli oraz ketchupem. Zupełnie inaczej prezentuje się klasyczne danie rodem z południowej części Stanów Zjednoczonych. Frytki po teksańsku to prawdziwa uczta ziemniaczano-serowa. Usmażone na złoto frytki wrzucane są do naczynia żaroodpornego, obsypane tartym serem i krótko zapieczone. Gotowe danie na koniec zostaje pokryte cienką warstwą spieczonego na chrupko i pokruszonego boczku, posiekanymi papryczkami chili oraz świeżym szczypiorkiem. Możesz też spróbować frytek belgijskich.

Polecane artykuły

Frytki belgijskie – czym się różnią i jak smakują?
Frytki belgijskie – czym się różnią i jak smakują?
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
Jak zrobić hamburgera? Idealne domowe burgery!
Jak zrobić hamburgera? Idealne domowe burgery!
Zobacz więcej
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu