Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
domowe frytki z piekarnika

Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?

Frytki domowe są smakowitą alternatywą dla mrożonych ze sklepu. Odpowiednio przygotowane mogą być jeszcze lepsze! Warto poświęcić trochę czasu na przyrządzenie frytek. Jak zrobić idealne frytki z piekarnika?
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Frytki z piekarnika – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie frytek nie jest żadną filozofią. Jednak zdarza się, że wychodzą z piekarnika mało chrupiące i bez smaku. Nie wystarczy obrać ziemniaki i pokroić na słupki. Warto poświęcić więcej czasu i kierować się kilkoma zasadami, dzięki którym będą idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Pierwszym sposobem na domowe frytki jest obranie ziemniaków, pokrojenie ich na słupki i podgotowanie w wodzie z cukrem. Dzięki temu usuniemy z nich nadmiar skrobi i będą jeszcze bardziej chrupiące.

Ten sam efekt uzyskamy poprzez zamoczenie pokrojonych ziemniaków w lodowatej wodzie. Należy pamiętać, by przed pieczeniem dobrze osuszyć ziemniaki na przykład za pomocą ręcznika papierowego. Frytki z piekarnika możemy oprószyć dowolnymi przyprawami – solą, pieprzem, chili lub aromatycznymi ziołami prowansalskimi i oregano.

Jest jeszcze jeden trik, który zapewni równomierną i chrupiącą skórkę, a jednocześnie sprężystość w środku. Wystarczy w 0,5 l wody rozpuścić 2 łyżki cukru i moczyć w niej słupki przez 10 minut, a następnie odlać wodę, przepłukać frytki i osuszyć ręcznikiem przed smażeniem. Ten dodatek nie zmieni ich smaku, a będą jeszcze lepsze.

Domowe frytki krok po kroku

Gotowe mrożone frytki najczęściej przygotowujemy na patelni lub frytkownicy. Rzeczywiście stają się wtedy chrupiące, ale jednocześnie tłuste i bardziej kaloryczne. Jak zrobić frytki krok po kroku?

  1. Pokrój obrane ziemniaki na cienkie słupki lub grubsze kawałki, jeżeli chcesz przygotować frytki belgijskie. W tym przypadku nie trzeba pozbywać się skórki, należy jednak pamiętać o dokładnym wyszorowaniu ziemniaków.
  2. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj frytki przez około 5 minut. Możesz również przygotować frytki bez gotowania. Wystarczy moczyć je w lodowatej wodzie około pół godziny. Następnie osusz dokładnie ziemniaki.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grilla i termoobiegu.
  4. Skrop frytki oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym lub rzepakowym.
  5. Wsyp do miski ulubione przyprawy wraz z cukrem (dodaj taką ilość, by przykryły równomiernie wszystkie frytki).
  6. Wymieszaj frytki z przyprawami i ułóż na blaszce do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą.
  7. Piecz przez około pół godziny (cieńsze frytki będą piec się krócej). Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni C, wyłącz termoobieg i dopiekaj przez około 10 minut do uzyskania złocistej skórki.
  8. Po wyjęciu domowych frytek z piekarnika odstaw je na około 10-15 minut. Gotowe!

Z czym podawać domowe frytki?

Domowe, chrupiące frytki z piekarnika można podawać np. z Ketchupem pikantnym WINIARY lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Są również znakomitym dodatkiem do mięsa lub innych pieczonych warzyw.

Doskonałą alternatywą dla ziemniaków będą również bataty. Ich delikatnie słodki smak bardzo dobrze komponuje się z chili i wędzoną papryką. Frytki z batatów można podawać z Ketchupem WINIARY lub w wersji orientalnej z Sosem Curry WINIARY. Dowiedz się także, jakie jeszcze dodatki pasują do frytek.

Polecane przepisy

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

1 godz 23 min Łatwy
Frytki z batatów

Frytki z batatów

31 min Łatwy
Pieczone frytki z cukinii

Pieczone frytki z cukinii

40 min Łatwy
Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

50 min Średni
Złociste frytki z pieczonego karpia

Złociste frytki z pieczonego karpia

25 min Łatwy

Polecane artykuły

Co zrobić i jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
sos do mięsa
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
Czy pomidora nie powinno łączyć się z ogórkiem?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu