Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
domowe frytki z piekarnika

Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?

Frytki domowe są smakowitą alternatywą dla mrożonych ze sklepu. Odpowiednio przygotowane mogą być jeszcze lepsze!
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Warto poświęcić trochę czasu na przyrządzenie frytek. Jak zrobić idealne frytki z piekarnika?

Frytki z piekarnika – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie frytek nie jest żadną filozofią. Jednak zdarza się, że wychodzą z piekarnika mało chrupiące i bez smaku. Nie wystarczy obrać ziemniaki i pokroić na słupki. Warto poświęcić więcej czasu i kierować się kilkoma zasadami, dzięki którym będą idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Pierwszym sposobem na domowe frytki jest obranie ziemniaków, pokrojenie ich na słupki i podgotowanie w wodzie z cukrem. Dzięki temu usuniemy z nich nadmiar skrobi i będą jeszcze bardziej chrupiące.

Ten sam efekt uzyskamy poprzez zamoczenie pokrojonych ziemniaków w lodowatej wodzie. Należy pamiętać, by przed pieczeniem dobrze osuszyć ziemniaki na przykład za pomocą ręcznika papierowego. Frytki z piekarnika możemy oprószyć dowolnymi przyprawami – solą, pieprzem, chili lub aromatycznymi ziołami prowansalskimi i oregano.

Jest jeszcze jeden trik, który zapewni równomierną i chrupiącą skórkę, a jednocześnie sprężystość w środku. Wystarczy w 0,5 l wody rozpuścić 2 łyżki cukru i moczyć w niej słupki przez 10 minut, a następnie odlać wodę, przepłukać frytki i osuszyć ręcznikiem przed smażeniem. Ten dodatek nie zmieni ich smaku, a będą jeszcze lepsze.

Domowe frytki krok po kroku

Gotowe mrożone frytki najczęściej przygotowujemy na patelni lub frytkownicy. Rzeczywiście stają się wtedy chrupiące, ale jednocześnie tłuste i bardziej kaloryczne. Jak zrobić frytki krok po kroku?

  1. Pokrój obrane ziemniaki na cienkie słupki lub grubsze kawałki, jeżeli chcesz przygotować frytki belgijskie. W tym przypadku nie trzeba pozbywać się skórki, należy jednak pamiętać o dokładnym wyszorowaniu ziemniaków.
  2. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj frytki przez około 5 minut. Możesz również przygotować frytki bez gotowania. Wystarczy moczyć je w lodowatej wodzie około pół godziny. Następnie osusz dokładnie ziemniaki.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grilla i termoobiegu.
  4. Skrop frytki oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym lub rzepakowym.
  5. Wsyp do miski ulubione przyprawy wraz z cukrem (dodaj taką ilość, by przykryły równomiernie wszystkie frytki).
  6. Wymieszaj frytki z przyprawami i ułóż na blaszce do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą.
  7. Piecz przez około pół godziny (cieńsze frytki będą piec się krócej). Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni C, wyłącz termoobieg i dopiekaj przez około 10 minut do uzyskania złocistej skórki.
  8. Po wyjęciu domowych frytek z piekarnika odstaw je na około 10-15 minut. Gotowe!

Z czym podawać domowe frytki?

Domowe, chrupiące frytki z piekarnika można podawać np. z Ketchupem pikantnym WINIARY lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Są również znakomitym dodatkiem do mięsa lub innych pieczonych warzyw.

Doskonałą alternatywą dla ziemniaków będą również bataty. Ich delikatnie słodki smak bardzo dobrze komponuje się z chili i wędzoną papryką. Frytki z batatów można podawać z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY lub w wersji orientalnej z Sosem Curry WINIARY. Dowiedz się także, jakie jeszcze dodatki pasują do frytek.

banner rejestracja wielkanoc 2023

Dołącz do społeczności WINIARY!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się

    Polecane przepisy

    Fish and chips, czyli ryba z frytkami

    Fish and chips, czyli ryba z frytkami

    1 godz 23 min Łatwy
    Frytki z batatów

    Frytki z batatów

    31 min Łatwy
    Cukinia smażona w panierce

    Cukinia smażona w panierce

    22 min Łatwy
    Pieczone frytki z cukinii

    Pieczone frytki z cukinii

    40 min Łatwy
    Krążki cebulowe

    Krążki cebulowe

    50 min Średni
    Złociste frytki z pieczonego karpia

    Złociste frytki z pieczonego karpia

    25 min Łatwy

    Polecane artykuły

    Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
    Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
    Jak zrobić dobry sos do mięsa
    Jak zrobić dobry sos do mięsa
    Czy pomidora nie powinno łączyć się z ogórkiem?
    Czy pomidora nie powinno łączyć się z ogórkiem?
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu