Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Fish and chips, czyli ryba z frytkami
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
62.8g / 18%
Węglowodany
255.3g / 69%
Tłuszcze
22.6g / 13%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

+

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Wróć

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Dorsz atlantycki
trochę
Sos Remulada WINIARY
1  szklanka
Piwo jasne
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.75  kubek
Mąka ryżowa
0.25  szklanka
Woda gazowana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1 
Cytryna
1  kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Olej
300  g
Ziemniaki
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
62.85 g
Węglowodany
255.31 g
Tłuszcze
22.59 g
Wartość energetyczna
1372.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Typowo brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek ziemniaczanych. Zobacz przepis na danie które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  • Krok 2

    7 min
    Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.
  • Krok 3

    1 min
    Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    40 min
    Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.
  • Krok 5

    1 min
    W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.
  • Krok 6

    10 min
    Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
  • Krok 7

    5 min
    W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
  • Krok 8

    1 min
    W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.
  • Krok 9

    5 min
    Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.
  • Krok 10

    10 min
    Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.
  • Krok 11

    1 min
    Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Krok 12

    1 min
    Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.
Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 1 z 12

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 2 z 12

Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 3 z 12

Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 4 z 12

Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 5 z 12

W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 6 z 12

Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 7 z 12

W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 8 z 12

W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 9 z 12

Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 10 z 12

Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 11 z 12

Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 12 z 12

Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia brytyjska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

    Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

    52 min Łatwy
  • Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

    1 godz 51 min Średni
  • Ryba po japońsku

    Ryba po japońsku

    13 godz 16 min Średni
  • Przepis na domowe paluszki rybne  z piekarnika

    Przepis na domowe paluszki rybne z piekarnika

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu