90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
62.8g / 18%
Węglowodany
255.3g / 69%
Tłuszcze
22.6g / 13%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Dorsz atlantycki
1  szklanka
Piwo jasne
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.75  kubek
Mąka ryżowa
0.25  szklanka
Woda gazowana
1 
Cytryna
1  kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Olej
300  g
Ziemniaki
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
62.85 g
Węglowodany
255.31 g
Tłuszcze
22.59 g
Wartość energetyczna
1372.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Typowo brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek ziemniaczanych. Zobacz przepis na danie które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Krok 2
7 min
Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.
Krok 3
1 min
Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
40 min
Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.
Krok 5
1 min
W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.
Krok 6
10 min
Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
Krok 7
5 min
W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
Krok 8
1 min
W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.
Krok 9
5 min
Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.
Krok 10
10 min
Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.
Krok 11
1 min
Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 12
1 min
Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.
Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 1 z 12

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 2 z 12

Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 3 z 12

Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 4 z 12

Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 5 z 12

W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 6 z 12

Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 7 z 12

W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 8 z 12

W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 9 z 12

Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 10 z 12

Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 11 z 12

Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 12 z 12

Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika