Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

0
83 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Dorsz atlantycki
1 słoik
1 szklanka
Piwo jasne
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.75 kubek
Mąka ryżowa
0.25 szklanka
Woda gazowana
1 
Cytryna
1 kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Olej
300 g
Ziemniaki
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
2299.1 kcal
Tłuszcze
80.79 g
Węglowodany
341.35 g
Białko
85.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Krok 2
7 min
Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.
Krok 3
1 min
Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
40 min
Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.
Krok 5
1 min
W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.
Krok 6
10 min
Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
Krok 7
5 min
W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
Krok 8
1 min
W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.
Krok 9
5 min
Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.
Krok 10
10 min
Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.
Krok 11
1 min
Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 12
1 min
Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.
Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 1 z 12

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 2 z 12

Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 3 z 12

Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 4 z 12

Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 5 z 12

W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 6 z 12

Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 7 z 12

W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 8 z 12

W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 9 z 12

Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 10 z 12

Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 11 z 12

Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 12 z 12

Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.

Typowo brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek ziemniaczanych. Zobacz przepis na danie które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika