Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Fish and chips, czyli ryba z frytkami
Dodaj do CookBook

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Robert Harna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Dorsz atlantycki
trochę
Sos Remulada WINIARY
1  szklanka
Piwo jasne
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.75  kubek
Mąka ryżowa
0.25  szklanka
Woda gazowana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 
Cytryna
1  kg
Mąka pszenna
trochę
Olej
300  g
Ziemniaki
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
255.4 g
Wartość energetyczna
1372.2 kcal
Tłuszcze
22.6 g
Białko
62.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Typowo brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek ziemniaczanych. Zobacz przepis na danie które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  • Krok 2

    7 min
    Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.
  • Krok 3

    1 min
    Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    40 min
    Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.
  • Krok 5

    1 min
    W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.
  • Krok 6

    10 min
    Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
  • Krok 7

    5 min
    W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
  • Krok 8

    1 min
    W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.
  • Krok 9

    5 min
    Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.
  • Krok 10

    10 min
    Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.
  • Krok 11

    1 min
    Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Krok 12

    1 min
    Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.
Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 1 z 12

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 2 z 12

Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 3 z 12

Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 4 z 12

Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 5 z 12

W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 6 z 12

Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 7 z 12

W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 8 z 12

W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 9 z 12

Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 10 z 12

Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 11 z 12

Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 12 z 12

Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia brytyjska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Fish burger

    Fish burger

    1 godz 14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu