Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

0
1 godz 23 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Dorsz atlantycki
1  szklanka
Piwo jasne
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.75  kubek
Mąka ryżowa
0.25  szklanka
Woda gazowana
1 
Cytryna
1  kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Olej
300  g
Ziemniaki
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
85.23 g
Węglowodany
341.35 g
Tłuszcze
80.79 g
Wartość energetyczna
2299.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Krok 2
7 min
Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.
Krok 3
1 min
Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
40 min
Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.
Krok 5
1 min
W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.
Krok 6
10 min
Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
Krok 7
5 min
W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
Krok 8
1 min
W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.
Krok 9
5 min
Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.
Krok 10
10 min
Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.
Krok 11
1 min
Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 12
1 min
Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.
Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 1 z 12

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 2 z 12

Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 3 z 12

Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 4 z 12

Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok. 30-40 min.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 5 z 12

W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 6 z 12

Pozbądź się skóry i ości z dorsza. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 7 z 12

W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 8 z 12

W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 9 z 12

Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące, a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak, aby dokładnie pokrywało rybę.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 10 z 12

Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 11 z 12

Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Krok 12 z 12

Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.

Typowo brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek ziemniaczanych. Zobacz przepis na danie które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
85.2g / 15%
Węglowodany
341.3g / 56%
Tłuszcze
80.8g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika