Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Złociste frytki z pieczonego karpia
Dodaj do CookBook

Złociste frytki z pieczonego karpia

(0)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  ząbek
Czosnek
0.5  szklanka
Mąka pszenna chlebowa
1  łyżka
Słodka papryka
1  łyżka
Kumin
1  łyżka
Imbir
1  łyżka
Tymianek
2  łyżek
Skrobia ziemniaczana
1  szczypta
Sól
0.5  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.8 g
Wartość energetyczna
137.9 kcal
Tłuszcze
1.1 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Święta to bez wątpienia jeden z najbardziej magicznych okresów w roku. Zwykle w tym momencie zasiadamy do wspólnego stołu i delektujemy się przygotowanymi potrawami. Jednak nawet w przypadku, kiedy chcemy pozostać wierni tradycji, możemy zadbać o to, by na wigilijnym stole zagościła odrobina fantazji i kreatywności. Chrupiące frytki z piekarnika być może ze świętami Bożego Narodzenia nie do końca się kojarzą. Jeśli jednak zdecydujemy się je przygotować z karpia, możemy pozytywnie zaskoczyć zebranych gości. Frytki z karpia to pomysł na to, by na stole zagościła odrobina fantazji i dobrego humoru. Przypadną one do gustu zarówno najmłodszym, ale także i dorosłym, którzy do tej pory przyzwyczajeni byli do klasycznej, smażonej wersji wigilijnej ryby. Warto więc sprawić, by te święta były jeszcze bardziej magiczne od poprzednich, a frytki z karpia z całą pewnością w tym pomogą.

Frytki z karpia - proste przygotowanie, unikalny smak


Wieczerza wigilijna poniekąd jest dość stresująca dla osób, które ją organizują. Wszystkie prosty powinny być serwowane ciepłe, a przygotowanie większości z nich zabiera dość dużo czasu. Jednak frytki z karpia to przepis prosty i na tyle szybki, że wykonamy je w niecałe 25 minut. Można jedynie dzień wcześniej przygotować sobie filety z tej smakowitej ryby i pokroić je na paski tak, by swoim kształtem przypominały smakowite frytki. Pamiętajmy o tym, że na filecie nie może pozostać skóra, więc trzeba ją dokładnie usunąć. Opcjonalnie, możemy nawet zamarynować karpia w czosnku i innych przyprawach na całą noc. Dzięki temu, tuż przed wigilią, wystarczy zanurzyć paseczki w mące z przyprawami i smażyć na złoty kolor. Takie danie podbije kubki smakowe każdego z gości.

Z czym podawać frytki z karpia?


Frytki z karpia to swojego rodzaju przekąska, która będzie dodatkiem na świątecznym stole. Raczej nie trzeba podawać do nich chleba, ziemniaków lub innych dodatków. Jednocześnie, najlepszym rozwiązaniem będzie tu sos chrzanowy lub tatarski WINIARY. Można oba dipy podawać w dwóch, osobnych miseczkach, aby goście mogli wybrać ten, który najlepiej wpisuje się w ich preferencje smakowe. Oczywiście sam wybór sosów jest tu dowolny, aczkolwiek klasyczny dip tatarski oraz głęboki w smaku i aromatyczny sos chrzanowy, najlepiej dopasują się do ryby. Opcjonalnie, ciekawym rozwiązaniem, które wzbogaci frytki z karpia, może być także lekko pikantny sos pomidorowy z dodatkiem ziół. Warto jednak zachować umiar, co do ilości papryczek chilli.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    1 min
    Pokrój filet z karpia bez ości na około 2 cm paski.
  • Krok 2

    5 min
    Jeśli masz karpia pokrytego łuskami, nie musisz zdejmować z niego skóry, wystarczy, że dokładnie usuniesz łuski. Całkowicie skóry należy pozbawić karpia złocistego, który ma twardszą skórę.
  • Krok 3

    5 min
    W paski karpia wetrzyj zmiażdżony czosnek, 4 krople Przyprawy w płynie MAGGI i szczyptę soli. Pozwól im chwilę odpocząć.
  • Krok 4

    1 min
    W międzyczasie wymieszaj mąkę zwykłą ze skrobią ziemniaczaną, papryką, mielonym kminem, imbirem, suszonym tymiankiem i szczyptą soli.
  • Krok 5

    10 min
    Zanurzaj w mieszance mąki z przyprawami paski karpia i smaż na złocistym oleju.
  • Krok 6

    3 min
    Usmażonego karpia rozłóż na ręczniku papierowym, odczekaj aż wchłonie się nadmiar tłuszczu i podawaj. Frytki z karpia świetnie sprawdzają się np. z dipem chrzanowym.
Złociste frytki z pieczonego karpia

Krok 1 z 6

Pokrój filet z karpia bez ości na około 2 cm paski.

Złociste frytki z pieczonego karpia

Krok 2 z 6

Jeśli masz karpia pokrytego łuskami, nie musisz zdejmować z niego skóry, wystarczy, że dokładnie usuniesz łuski. Całkowicie skóry należy pozbawić karpia złocistego, który ma twardszą skórę.

Złociste frytki z pieczonego karpia

Krok 3 z 6

W paski karpia wetrzyj zmiażdżony czosnek, 4 krople Przyprawy w płynie MAGGI i szczyptę soli. Pozwól im chwilę odpocząć.

Złociste frytki z pieczonego karpia

Krok 4 z 6

W międzyczasie wymieszaj mąkę zwykłą ze skrobią ziemniaczaną, papryką, mielonym kminem, imbirem, suszonym tymiankiem i szczyptą soli.

Złociste frytki z pieczonego karpia

Krok 5 z 6

Zanurzaj w mieszance mąki z przyprawami paski karpia i smaż na złocistym oleju.

Złociste frytki z pieczonego karpia

Krok 6 z 6

Usmażonego karpia rozłóż na ręczniku papierowym, odczekaj aż wchłonie się nadmiar tłuszczu i podawaj. Frytki z karpia świetnie sprawdzają się np. z dipem chrzanowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Dziedzictwo
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Złociste racuchy z borówkami i jabłkami

    Złociste racuchy z borówkami i jabłkami

    20 min Łatwy
  • Mintaj w złocistej panierce

    Mintaj w złocistej panierce

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu