Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mintaj w złocistej panierce
Mintaj w złocistej panierce
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21.1g / 27%
Węglowodany
26g / 33%
Tłuszcze
13.3g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Mintaj w złocistej panierce

+

Mintaj w złocistej panierce

Wróć

Mintaj w złocistej panierce

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KatarzynaJ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Mintaj
1 
Jajko
1  kubek
Bułka tarta
trochę
Sól
2  łyżek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.12 g
Węglowodany
26.03 g
Tłuszcze
13.3 g
Wartość energetyczna
313.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mintaj to jedna z najpopularniejszych morskich ryb na polskich stołach. Ten kuzyn dorsza zawdzięcza swoją popularność znikomej ilości ości. To ryba delikatna w smaku, którą można przygotowywać na wiele sposobów. Sprawdzi się też jako ryba po grecku. Do najbardziej popularnego i najbardziej smakowitego sposobu zalicza się jednak mintaja w złocistej panierce. Ten sposób przyrządzania ryby przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym smakoszom! Dzięki śladowej ilości ości w filecie mintaj pomoże ci przekonać twoje pociechy do jedzenia większej ilości ryb, które są zbawienne dla rozwijającego się organizmu młodego człowieka.

Sprawdź nasz przepis na mintaja w złocistej panierce! Przygotowanie go jest niezwykle proste. Jak to zrobić? Wystarczą ci jedynie 4 główne składniki — mintaj, bułka tarta, jajko i sól — oraz olej do usmażenia ryby. Filet z mintaja w panierce przygotowujemy z rozmrożonego przez noc fileta. Filety te należy dokładnie umyć i osuszyć, dzięki czemu będą się lepiej smażyć. Tak wyczyszczone filety obtaczamy na przemian w jajku i bułce tartej, po czym układamy na rozgrzanym tłuszczu. Najlepszy w tym przypadku będzie olej rzepakowy. Mintaj w panierce powinien być smażony do czasu, aż osiągnie apetyczny, rumiany kolor. Rybę smażymy z obydwu stron. Gotowe — dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszny i wartościowy obiad w pół godziny. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Do czego pasuje mintaj w złocistej panierce? Z czym najlepiej smakuje mintaj smażony w panierce? Ryba idealnie będzie się komponować z frytkami lub ziemniakami. Dobrym wyborem będą również młode ziemniaczki, oprószone koperkiem. Wszystkie ryby dorszowate smakują wyjątkowo dobrze w towarzystwie szpinaku, choć na pozór to połączenie może brzmieć dość ekstrawagancko. Dlatego, jeśli nie lubisz suchej ryby, możesz polać ją sosem ze szpinaku lub sosem koperkowym. Klasyczny sos do ryby zrobisz na szybko, w kubku, mieszając śmietanę, musztardę i sok z cytryny. Pamiętaj, aby doprawić sos przyprawami, np. pieprzem, solą i czosnkiem. Eleganckim podaniem mintaja w panierce będzie wybór młodych ziemniaków i sosu cytrynowo — maślanego, który podkreśli smak ryby. Sprawdź przepis WINIARY na sos cytrynowy do ryby.

Mintaja podajemy z surówką, najlepiej świeżą i skropioną sokiem z cytryny. Inne przykłady perfekcyjnych dodatków do mintaja w złocistej panierce to: surówka z kapusty (zwłaszcza kiszonej i lekko kwaskowej), surówka z marchewki, surówka z selera i surówka z pora. Sprawdź inne nasze propozycje surówek do ryb.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Mrożone filety odstawiamy na noc. Rybę myjemy i osuszamy.
  • Krok 2

    10 min
    Jajko wybijamy na talerz, solimy i rozmącamy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Przygotowane płaty ryby zanurzany w jajku i obtaczamy starannie w bułce tartej.
  • Krok 3

    10 min
    Kładziemy rybę na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Mintaj w złocistej panierce

Krok 1 z 3

Mrożone filety odstawiamy na noc. Rybę myjemy i osuszamy.

Mintaj w złocistej panierce

Krok 2 z 3

Jajko wybijamy na talerz, solimy i rozmącamy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Przygotowane płaty ryby zanurzany w jajku i obtaczamy starannie w bułce tartej.

Mintaj w złocistej panierce

Krok 3 z 3

Kładziemy rybę na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Tanie gotowanie
  • Weekend
  • Zima
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony dorsz bałtycki

    Smażony dorsz bałtycki

    27 min Łatwy
  • Tradycyjny wigilijny karp smażony

    Tradycyjny wigilijny karp smażony

    40 min Łatwy
  • Filet z ryby smażony w panierce

    Filet z ryby smażony w panierce

    25 min Łatwy
  • Łosoś w panierce z bułki tartej

    Łosoś w panierce z bułki tartej

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu