Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mintaj w złocistej panierce
Mintaj w złocistej panierce
Dodaj do CookBook

Mintaj w złocistej panierce

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KatarzynaJ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Mintaj
1 
Jajko
1  kubek
Bułka tarta
trochę
Sól
2  łyżek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26 g
Wartość energetyczna
313.9 kcal
Tłuszcze
13.3 g
Białko
21.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mintaj to jedna z najpopularniejszych morskich ryb na polskich stołach. Ten kuzyn dorsza zawdzięcza swoją popularność znikomej ilości ości. To ryba delikatna w smaku, którą można przygotowywać na wiele sposobów. Sprawdzi się też jako ryba po grecku. Do najbardziej popularnego i najbardziej smakowitego sposobu zalicza się jednak mintaja w złocistej panierce. Ten sposób przyrządzania ryby przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym smakoszom! Dzięki śladowej ilości ości w filecie mintaj pomoże ci przekonać twoje pociechy do jedzenia większej ilości ryb, które są zbawienne dla rozwijającego się organizmu młodego człowieka.

Sprawdź nasz przepis na mintaja w złocistej panierce! Przygotowanie go jest niezwykle proste. Jak to zrobić? Wystarczą ci jedynie 4 główne składniki — mintaj, bułka tarta, jajko i sól — oraz olej do usmażenia ryby. Filet z mintaja w panierce przygotowujemy z rozmrożonego przez noc fileta. Filety te należy dokładnie umyć i osuszyć, dzięki czemu będą się lepiej smażyć. Tak wyczyszczone filety obtaczamy na przemian w jajku i bułce tartej, po czym układamy na rozgrzanym tłuszczu. Najlepszy w tym przypadku będzie olej rzepakowy. Mintaj w panierce powinien być smażony do czasu, aż osiągnie apetyczny, rumiany kolor. Rybę smażymy z obydwu stron. Gotowe — dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszny i wartościowy obiad w pół godziny. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Do czego pasuje mintaj w złocistej panierce? Z czym najlepiej smakuje mintaj smażony w panierce? Ryba idealnie będzie się komponować z frytkami lub ziemniakami. Dobrym wyborem będą również młode ziemniaczki, oprószone koperkiem. Wszystkie ryby dorszowate smakują wyjątkowo dobrze w towarzystwie szpinaku, choć na pozór to połączenie może brzmieć dość ekstrawagancko. Dlatego, jeśli nie lubisz suchej ryby, możesz polać ją sosem ze szpinaku lub sosem koperkowym. Klasyczny sos do ryby zrobisz na szybko, w kubku, mieszając śmietanę, musztardę i sok z cytryny. Pamiętaj, aby doprawić sos przyprawami, np. pieprzem, solą i czosnkiem. Eleganckim podaniem mintaja w panierce będzie wybór młodych ziemniaków i sosu cytrynowo — maślanego, który podkreśli smak ryby. Sprawdź przepis WINIARY na sos cytrynowy do ryby.

Mintaja podajemy z surówką, najlepiej świeżą i skropioną sokiem z cytryny. Inne przykłady perfekcyjnych dodatków do mintaja w złocistej panierce to: surówka z kapusty (zwłaszcza kiszonej i lekko kwaskowej), surówka z marchewki, surówka z selera i surówka z pora. Sprawdź inne nasze propozycje surówek do ryb.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Mrożone filety odstawiamy na noc. Rybę myjemy i osuszamy.
  • Krok 2

    10 min
    Jajko wybijamy na talerz, solimy i rozmącamy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Przygotowane płaty ryby zanurzany w jajku i obtaczamy starannie w bułce tartej.
  • Krok 3

    10 min
    Kładziemy rybę na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Mintaj w złocistej panierce

Krok 1 z 3

Mrożone filety odstawiamy na noc. Rybę myjemy i osuszamy.

Mintaj w złocistej panierce

Krok 2 z 3

Jajko wybijamy na talerz, solimy i rozmącamy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Przygotowane płaty ryby zanurzany w jajku i obtaczamy starannie w bułce tartej.

Mintaj w złocistej panierce

Krok 3 z 3

Kładziemy rybę na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Tanie gotowanie
  • Weekend
  • Zima
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filet z mintaja w cytrynowej panierce

    Filet z mintaja w cytrynowej panierce

    24 min Łatwy
  • Filet z mintaja z żółtym serem

    Filet z mintaja z żółtym serem

    41 min Łatwy
  • Mintaj ze szpinakiem

    Mintaj ze szpinakiem

    45 min Łatwy
  • Mintaj smażony w sosie

    Mintaj smażony w sosie

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu