Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba po grecku

0
64 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Rdzawiec
1 kubek
Pomidory z puszki krojone
2 
Cebula
4 
Marchew
2 
Pietruszka
1 porcja
Seler naciowy
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
0.25 
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
213.78 kcal
Węglowodany
15.93 g
Białko
18.45 g
Tłuszcze
8.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

64 min
Krok 1
10 min
Rosół drobiowy rozpuść w ok. 1,5 l wrzącej wody. Do gotującego się bulionu wrzuć filety.
Krok 2
20 min
Po 20 minutach rybę odcedź i ułóż na półmisku.
Krok 3
10 min
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i utrzyj na grubej tarce, a cebulę drobno posiekaj.
Krok 4
3 min
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć warzywa i duś na małym ogniu.
Krok 5
15 min
Do miękkich warzyw dodaj rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy i duś jeszcze ok. 15 minut.
Krok 6
5 min
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalej filety i ostudź.
Krok 7
1 min
Przed podaniem rybę polej sokiem z cytryny.
Ryba po grecku

Krok 1 z 7

Rosół drobiowy rozpuść w ok. 1,5 l wrzącej wody. Do gotującego się bulionu wrzuć filety.

Ryba po grecku

Krok 2 z 7

Po 20 minutach rybę odcedź i ułóż na półmisku.

Ryba po grecku

Krok 3 z 7

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i utrzyj na grubej tarce, a cebulę drobno posiekaj.

Ryba po grecku

Krok 4 z 7

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć warzywa i duś na małym ogniu.

Ryba po grecku

Krok 5 z 7

Do miękkich warzyw dodaj rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy i duś jeszcze ok. 15 minut.

Ryba po grecku

Krok 6 z 7

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalej filety i ostudź.

Ryba po grecku

Krok 7 z 7

Przed podaniem rybę polej sokiem z cytryny.

Choć ryby po grecku niewiele z Grecją mają wspólnego, jest to przysmak ceniony szczególnie podczas świąt i innych specjalnych okazji. Stanowi zbalansowane połączenie warzyw i delikatnego mięsa ryb. Świeże zioła podkreślą smak tej mieszanki niezależnie od tego, czy zamierzasz podać danie na Wigilię, czy wykorzystać je zupełnie bez okazji.

Ten przepis na rybę po grecku obejmuje jego klasyczną wersję, a jego przygotowanie zajmie jedynie nieco ponad godzinę. Rozpuść 2 kostki Rosołu Drobiowego WINIARY w 1,5 litra wrzącej wody. Do gotującego się bulionu dodaj filety rybne. Po około 20 minutach wyciągnij je i odłóż.

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewki, pietruszkę i seler. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, po czym dodaj warzywa i duś na małym ogniu. Rozcieńcz wodą koncentrat pomidorowy i dodaj go do warzyw, gdy zmiękną. Duś jeszcze przez kwadrans.

Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Gorącym sosem z warzyw przykryj filety i odstaw do ostudzenia. Zanim podasz rybę, skrop danie odrobiną soku z cytryny. Warto zapamiętać, jak zrobić rybę po grecku nie tylko z myślą o świętach. Jest to smaczny sposób na przemycenie do codziennego menu porcji zdrowego mięsa ryb oraz wartościowych warzyw.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika