100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.9g / 34%
Węglowodany
17.8g / 31%
Tłuszcze
8.5g / 34%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ryba po grecku - przepis

(9)
1 godz 13 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Dorsz
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
2 
Cebula
4 
Marchew
2 
Pietruszka
1 
Seler
3  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.25 
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.87 g
Węglowodany
17.8 g
Tłuszcze
8.49 g
Wartość energetyczna
221.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć ryby po grecku niewiele z Grecją mają wspólnego, jest to przysmak ceniony szczególnie podczas świąt i innych specjalnych okazji. Stanowi zbalansowane połączenie warzyw i delikatnego mięsa ryby ugotowanej w Bulionie warzywnym WINIARY.

Ryba po grecku świetnie smakuje serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Możesz udekorować ją plastrami lub cząstkami cytryny oraz świeżą natką pietruszki.
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
10 min
Trzy łyżki pasteryzowanego Bulionu drobiowego WINIARY rozpuść w 1,5 litra gorącej wody i zagotuj.
Krok 2
20 min
Filety z dorsza gotuj w bulionie przez 20 minut. Następnie odsącz i ułóż rozłóż na dnie półmiska.
Krok 3
10 min
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
Krok 4
12 min
Olej rozgrzej na patelni. Wrzuć do niej wcześniej przygotowane warzywa i duś je na małym ogniu, aż będą miękkie.
Krok 5
15 min
Dodaj pomidory i duś całość jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
5 min
Zawartość patelni przełóż do półmiska przykrywając rybę.
Krok 7
1 min
Wystudzone danie, przed podaniem, skrop sokiem z cytryny.
Ryba po grecku - przepis

Krok 1 z 7

Trzy łyżki pasteryzowanego Bulionu drobiowego WINIARY rozpuść w 1,5 litra gorącej wody i zagotuj.

Ryba po grecku - przepis

Krok 2 z 7

Filety z dorsza gotuj w bulionie przez 20 minut. Następnie odsącz i ułóż rozłóż na dnie półmiska.

Ryba po grecku - przepis

Krok 3 z 7

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.

Ryba po grecku - przepis

Krok 4 z 7

Olej rozgrzej na patelni. Wrzuć do niej wcześniej przygotowane warzywa i duś je na małym ogniu, aż będą miękkie.

Ryba po grecku - przepis

Krok 5 z 7

Dodaj pomidory i duś całość jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ryba po grecku - przepis

Krok 6 z 7

Zawartość patelni przełóż do półmiska przykrywając rybę.

Ryba po grecku - przepis

Krok 7 z 7

Wystudzone danie, przed podaniem, skrop sokiem z cytryny.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Aleksandra
.

Ile nalezy dodac koncentratu i wody?

Winiary
.
Expert

Aleksandro, rozrabiamy dwie łyżki koncentratu w niepełnej (0,75) szklanki wody.

M Maria
.

Łatwy przepis ,na ciepło i na gorąco .Czy można go wcześniej zamrozić? Aha ,dodaję też paprykę .

Winiary
.
Expert

Potrawę można zamrozić, jeśli wykonasz za dużą porcję. To idealny sposób na odpoczynek po świętach. Rozmrażasz i obiad gotowy! :-)

M Mariola
.

Super przepis. Moi goscie byli zachwyceni!

Winiary
.
Expert

Bardzo się cieszymy. Pozdrawiamy Ciebie i Twoich gości! :-)

Pokaż więcej komentarzy