Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba po grecku - przepis
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
18.7g / 33%
Węglowodany
17.8g / 32%
Tłuszcze
8.3g / 34%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Ryba po grecku - przepis

+

Ryba po grecku - przepis

Wróć

Ryba po grecku - przepis

(11)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
500  g
Dorsz
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
2 
Cebula
4 
Marchew
2 
Pietruszka
1 
Seler
3  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.25 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.74 g
Węglowodany
17.79 g
Tłuszcze
8.33 g
Wartość energetyczna
218.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wydawać by się mogło, że ryba po grecku to potrawa rodem z kuchni greckiej, jednak nic bardziej mylnego — jej ojczyzną jest Polska. Inspiracją do jej powstania były jednak typowo greckie potrawy, takie jak psari plaki czy musaka. Z naszym rodzimym daniem mają one trochę wspólnego — przede wszystkim gęsty, warzywny sos, tyle tylko, że przyrządzany na bazie nieco innych składników. Do przygotowania ryby po grecku wykorzystuje się bowiem marchew, pietruszkę, seler i cebulę. W greckich daniach są to głównie pomidory, cukinie i bakłażany.

Ryba po grecku świetnie smakuje serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co ważne, do jej przygotowania z powodzeniem można użyć rozmaitych gatunków ryb. Przepisy na to danie nie są pod tym względem zbyt restrykcyjne i dają możliwość wyboru ulubionej ryby. Nie ulega jednak wątpliwości, że miłośnikom ryb słodkowodnych na pewno bardziej smakować będzie karp po grecku, niż morska ryba przyrządzona w ten sposób. To, jaką ostatecznie wybierzemy rybę, w dużej mierze zależy więc od indywidualnych upodobań kulinarnych. Każda smakować będzie wybornie, jeśli odpowiednio się ją przyrządzi.

Jedną z najpopularniejszych ryb, najchętniej wykorzystywanych do przygotowania ryby po grecku na ciepło, ale też na zimno, jest dorsz. Ta wyjątkowo smaczna, morska ryba idealnie harmonizuje z aromatycznym, warzywnym sosem. Jest stosunkowo chuda, ma delikatne, białe mięso i niewielką ilość ości, co jest niewątpliwie największą jej zaletą. Dorsz po grecku smakuje rewelacyjnie, a najlepiej do przyrządzenia tej potrawy nadają się filety z tej smacznej ryby. W takim razie jak zrobić rybę po grecku, aby zachwycała smakiem i niepowtarzalnym aromatem? Na pewno warto skorzystać z naszego, sprawdzonego przepisu!

Najważniejszym składnikiem tego popularnego dania jest ryba, najlepiej świeża i dobrej jakości. Nasz łatwy przepis na rybę po grecku uwzględnia dorsza. Potrzebne będą też warzywa takie jak marchew, pietruszka, seler i cebula, a także krojone pomidory z puszki. Rybę należy ugotować w bulionie drobiowym Winiary, a po ugotowaniu ułożyć na dnie półmiska. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa smażymy na oleju do miękkości, dodajemy pomidory i całość dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a po przestudzeniu układamy na wcześniej przygotowaną rybę. Jeszcze tylko parę kropel cytryny i ryba po grecku gotowa. Smacznego!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    10 min
    Trzy łyżki pasteryzowanego Bulionu drobiowego WINIARY rozpuść w 1,5 litra gorącej wody i zagotuj.
  • Krok 2

    20 min
    Filety z dorsza gotuj w bulionie przez 20 minut. Następnie odsącz i ułóż rozłóż na dnie półmiska.
  • Krok 3

    10 min
    Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
  • Krok 4

    12 min
    Olej rozgrzej na patelni. Wrzuć do niej wcześniej przygotowane warzywa i duś je na małym ogniu, aż będą miękkie.
  • Krok 5

    15 min
    Dodaj pomidory i duś całość jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 6

    5 min
    Zawartość patelni przełóż do półmiska przykrywając rybę.
  • Krok 7

    1 min
    Wystudzone danie, przed podaniem, skrop sokiem z cytryny.
Ryba po grecku - przepis

Krok 1 z 7

Trzy łyżki pasteryzowanego Bulionu drobiowego WINIARY rozpuść w 1,5 litra gorącej wody i zagotuj.

Ryba po grecku - przepis

Krok 2 z 7

Filety z dorsza gotuj w bulionie przez 20 minut. Następnie odsącz i ułóż rozłóż na dnie półmiska.

Ryba po grecku - przepis

Krok 3 z 7

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.

Ryba po grecku - przepis

Krok 4 z 7

Olej rozgrzej na patelni. Wrzuć do niej wcześniej przygotowane warzywa i duś je na małym ogniu, aż będą miękkie.

Ryba po grecku - przepis

Krok 5 z 7

Dodaj pomidory i duś całość jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ryba po grecku - przepis

Krok 6 z 7

Zawartość patelni przełóż do półmiska przykrywając rybę.

Ryba po grecku - przepis

Krok 7 z 7

Wystudzone danie, przed podaniem, skrop sokiem z cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Aleksandra

Ile nalezy dodac koncentratu i wody?

Winiary
Expert

Aleksandro, rozrabiamy dwie łyżki koncentratu w niepełnej (0,75) szklanki wody.

M Maria

Łatwy przepis ,na ciepło i na gorąco .Czy można go wcześniej zamrozić? Aha ,dodaję też paprykę .

Winiary
Expert

Potrawę można zamrozić, jeśli wykonasz za dużą porcję. To idealny sposób na odpoczynek po świętach. Rozmrażasz i obiad gotowy! :-)

M Mariola

Super przepis. Moi goscie byli zachwyceni!

Winiary
Expert

Bardzo się cieszymy. Pozdrawiamy Ciebie i Twoich gości! :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sycąca zupa z soczewicy

    Sycąca zupa z soczewicy

    1 godz Łatwy
  • Zupa botwinka

    Zupa botwinka

    55 min Łatwy
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu