Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba po grecku

(9)
1 godz 13 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Dorsz
1  kubek
Pomidory z puszki krojone
2 
Cebula
4 
Marchew
2 
Pietruszka
1  porcja
Seler naciowy
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.25 
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.45 g
Węglowodany
15.93 g
Tłuszcze
8.42 g
Wartość energetyczna
213.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
10 min
Rosół drobiowy rozpuść w ok. 1,5 l wrzącej wody. Do gotującego się bulionu wrzuć filety.
Krok 2
20 min
Po 20 minutach rybę odcedź i ułóż na półmisku.
Krok 3
10 min
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i utrzyj na grubej tarce, a cebulę drobno posiekaj.
Krok 4
12 min
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć warzywa i duś na małym ogniu.
Krok 5
15 min
Do miękkich warzyw dodaj rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy i duś jeszcze ok. 15 minut.
Krok 6
5 min
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalej filety i ostudź.
Krok 7
1 min
Przed podaniem rybę polej sokiem z cytryny.
Ryba po grecku

Krok 1 z 7

Rosół drobiowy rozpuść w ok. 1,5 l wrzącej wody. Do gotującego się bulionu wrzuć filety.

Ryba po grecku

Krok 2 z 7

Po 20 minutach rybę odcedź i ułóż na półmisku.

Ryba po grecku

Krok 3 z 7

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i utrzyj na grubej tarce, a cebulę drobno posiekaj.

Ryba po grecku

Krok 4 z 7

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć warzywa i duś na małym ogniu.

Ryba po grecku

Krok 5 z 7

Do miękkich warzyw dodaj rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy i duś jeszcze ok. 15 minut.

Ryba po grecku

Krok 6 z 7

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalej filety i ostudź.

Ryba po grecku

Krok 7 z 7

Przed podaniem rybę polej sokiem z cytryny.

Choć ryby po grecku niewiele z Grecją mają wspólnego, jest to przysmak ceniony szczególnie podczas świąt i innych specjalnych okazji. Stanowi zbalansowane połączenie warzyw i delikatnego mięsa ryb. Świeże zioła podkreślą smak tej mieszanki niezależnie od tego, czy zamierzasz podać danie na Wigilię, czy wykorzystać je zupełnie bez okazji.

Ten przepis na rybę po grecku obejmuje jego klasyczną wersję, a jego przygotowanie zajmie jedynie nieco ponad godzinę. Rozpuść 2 kostki Rosołu Drobiowego WINIARY w 1,5 litra wrzącej wody. Do gotującego się bulionu dodaj filety rybne. Po około 20 minutach wyciągnij je i odłóż.

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewki, pietruszkę i seler. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, po czym dodaj warzywa i duś na małym ogniu. Rozcieńcz wodą koncentrat pomidorowy i dodaj go do warzyw, gdy zmiękną. Duś jeszcze przez kwadrans.

Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Gorącym sosem z warzyw przykryj filety i odstaw do ostudzenia. Zanim podasz rybę, skrop danie odrobiną soku z cytryny. Warto zapamiętać, jak zrobić rybę po grecku nie tylko z myślą o świętach. Jest to smaczny sposób na przemycenie do codziennego menu porcji zdrowego mięsa ryb oraz wartościowych warzyw.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.5g / 35%
Węglowodany
15.9g / 29%
Tłuszcze
8.4g / 35%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

4.1 z 5
4.1111111111111
Wszystkich ocen: 9
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
99
77
00
00
00
22
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/22/2020 - 12:43 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 12/16/2020 - 12:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/15/2020 - 00:06 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/15/2020 - 00:06 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 12/12/2020 - 15:28 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 12/11/2020 - 07:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 12/10/2020 - 13:14 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 12/08/2020 - 00:25 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 11/22/2020 - 21:44 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha