Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym
Dodaj do CookBook

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

(5)
45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Filet z ryby
200  ml
Śmietana 12%
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.4 g
Wartość energetyczna
160.6 kcal
Tłuszcze
7.2 g
Białko
17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na zdrowy obiad, który nie będzie wymagał od Ciebie spędzenia wielu godzin w kuchni? WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym pomoże Ci szybko i łatwo przyrządzić pyszną rybę z piekarnika. Ryba zapiekana w sosie koperkowym udaje się doskonale zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej. Przepysznie smakuje z ryżem i mizerią lub młodymi ziemniakami z wody i zieloną sałatą.

Najczęściej jadasz ryby w okolicach świąt Bożego Narodzenia? W ciągu roku także warto od czasu do czasu przyrządzić danie z ryb. Potrawy rybne stanowią idealną alternatywę dla drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Białko zawarte w rybach jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bezpieczne dla układu krążenia. Poza walorami zdrowotnymi ryby są bardzo smaczne i doskonale łączą się z różnorodnymi dodatkami. W zależności od tego, czy preferujesz ryby morskie, czy też rodzime gatunki z rzek i jezior, WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym skomponuje się z praktycznie każdym rodzajem ryby i wzbogaci jej smak mieszanką ziół.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym będzie gotowa w zaledwie trzy kwadranse. Mrożone filety z ulubionej ryby wyjmij z zamrażarki z samego rana lub poprzedniego wieczora. Jeżeli masz świeżą rybę, możesz przejść do rozrobienia mieszanki z wodą i śmietanką. Umieść w małym rondelku 200 ml śmietanki 12% i 50 ml wody. Następnie wsyp zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym i dokładnie wymieszaj. Rondelek z zawartością postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. Jeżeli planujesz podać pieczoną rybę z ryżem, to dobry moment, aby wstawić wodę. Włącz także piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C w urządzeniu z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu.

Gdy pachnąca ziołami mieszanka jest już gotowa, najwyższy czas umieścić filety z Twojej ulubionej ryby w naczyniu żaroodpornym. Na tym etapie nie musisz przyprawiać ryby, ponieważ w WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym znajduje się całe bogactwo przypraw: koperek, tymianek, cebula, czosnek, szczypiorek, a także sól. Pokryj rybę przygotowanym sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Świeżą rybę piecz przez 25 minut, natomiast częściowo rozmrożoną pozostaw na dodatkowe 5 minut. Po maksymalnie 30 minutach oczekiwania, ryba w sosie koperkowym nęci już swoim zniewalającym aromatem. Upieczoną rybę podaj z ugotowanym ryżem oraz dowolnym dodatkiem, np. mizerią ze świeżych ogórków lub zieloną sałatą.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    4 min
    Zawartość torebki dokładnie wymieszaj ze śmietanką i 50 ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • Krok 3

    5 min
    Filety ze świeżej lub częściowo rozmrożonej, odsączonej, nie osolonej ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym POMYSŁEM NA...
  • Krok 4

    30 min
    Piecz w piekarniku w otwartym naczyniu (180°C z termoobiegiem, 200°C bez termoobiegu) świeżą rybę 25 minut, częściowo rozmrożoną 30 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Podawaj z ryżem i mizerią.
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 1 z 5

Zawartość torebki dokładnie wymieszaj ze śmietanką i 50 ml wody.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 2 z 5

Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 3 z 5

Filety ze świeżej lub częściowo rozmrożonej, odsączonej, nie osolonej ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym POMYSŁEM NA...

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 4 z 5

Piecz w piekarniku w otwartym naczyniu (180°C z termoobiegiem, 200°C bez termoobiegu) świeżą rybę 25 minut, częściowo rozmrożoną 30 minut.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 5 z 5

Podawaj z ryżem i mizerią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

2.3 z 5
2.3333333333333
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
11
00
00
00
22

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryba po grecku - przepis

    Ryba po grecku - przepis

    40 min Łatwy
  • Ryba pod serową pierzynką

    Ryba pod serową pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Ryba zapiekana pod pierzynką

    Ryba zapiekana pod pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

    Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu