Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17g / 47%
Węglowodany
2.4g / 6%
Tłuszcze
7.2g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

+

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Wróć

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

(5)
45min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Filet z ryby
200  ml
Śmietana 12%
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.05 g
Węglowodany
2.44 g
Tłuszcze
7.2 g
Wartość energetyczna
160.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na zdrowy obiad, który nie będzie wymagał od Ciebie spędzenia wielu godzin w kuchni? WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym pomoże Ci szybko i łatwo przyrządzić pyszną rybę z piekarnika. Ryba zapiekana w sosie koperkowym udaje się doskonale zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej. Przepysznie smakuje z ryżem i mizerią lub młodymi ziemniakami z wody i zieloną sałatą.

Najczęściej jadasz ryby w okolicach świąt Bożego Narodzenia? W ciągu roku także warto od czasu do czasu przyrządzić danie z ryb. Potrawy rybne stanowią idealną alternatywę dla drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Białko zawarte w rybach jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bezpieczne dla układu krążenia. Poza walorami zdrowotnymi ryby są bardzo smaczne i doskonale łączą się z różnorodnymi dodatkami. W zależności od tego, czy preferujesz ryby morskie, czy też rodzime gatunki z rzek i jezior, WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym skomponuje się z praktycznie każdym rodzajem ryby i wzbogaci jej smak mieszanką ziół.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym będzie gotowa w zaledwie trzy kwadranse. Mrożone filety z ulubionej ryby wyjmij z zamrażarki z samego rana lub poprzedniego wieczora. Jeżeli masz świeżą rybę, możesz przejść do rozrobienia mieszanki z wodą i śmietanką. Umieść w małym rondelku 200 ml śmietanki 12% i 50 ml wody. Następnie wsyp zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym i dokładnie wymieszaj. Rondelek z zawartością postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. Jeżeli planujesz podać pieczoną rybę z ryżem, to dobry moment, aby wstawić wodę. Włącz także piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C w urządzeniu z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu.

Gdy pachnąca ziołami mieszanka jest już gotowa, najwyższy czas umieścić filety z Twojej ulubionej ryby w naczyniu żaroodpornym. Na tym etapie nie musisz przyprawiać ryby, ponieważ w WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym znajduje się całe bogactwo przypraw: koperek, tymianek, cebula, czosnek, szczypiorek, a także sól. Pokryj rybę przygotowanym sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Świeżą rybę piecz przez 25 minut, natomiast częściowo rozmrożoną pozostaw na dodatkowe 5 minut. Po maksymalnie 30 minutach oczekiwania, ryba w sosie koperkowym nęci już swoim zniewalającym aromatem. Upieczoną rybę podaj z ugotowanym ryżem oraz dowolnym dodatkiem, np. mizerią ze świeżych ogórków lub zieloną sałatą.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    4 min
    Zawartość torebki dokładnie wymieszaj ze śmietanką i 50 ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • Krok 3

    5 min
    Filety ze świeżej lub częściowo rozmrożonej, odsączonej, nie osolonej ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym POMYSŁEM NA...
  • Krok 4

    30 min
    Piecz w piekarniku w otwartym naczyniu (180°C z termoobiegiem, 200°C bez termoobiegu) świeżą rybę 25 minut, częściowo rozmrożoną 30 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Podawaj z ryżem i mizerią.
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 1 z 5

Zawartość torebki dokładnie wymieszaj ze śmietanką i 50 ml wody.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 2 z 5

Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 3 z 5

Filety ze świeżej lub częściowo rozmrożonej, odsączonej, nie osolonej ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym POMYSŁEM NA...

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 4 z 5

Piecz w piekarniku w otwartym naczyniu (180°C z termoobiegiem, 200°C bez termoobiegu) świeżą rybę 25 minut, częściowo rozmrożoną 30 minut.

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Krok 5 z 5

Podawaj z ryżem i mizerią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki schabowe w sosie serowym

    Roladki schabowe w sosie serowym

    1 godz 10 min Średni
  • Lasagne z makaronem spaghetti

    Lasagne z makaronem spaghetti

    1 godz 5 min Łatwy
  • Lazania z brokułem i rybą

    Lazania z brokułem i rybą

    1 godz 35 min Łatwy
  • Ryba pod serową pierzynką

    Ryba pod serową pierzynką

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu