Mizeria ze śmietaną i koperkiem

(4)
20min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ogórek
200  ml
Śmietana 18%
1  gałązka
Koperek
0.5  łyżeczka
Sól
trochę
Pieprz
0.5  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.17 g
Węglowodany
6.53 g
Tłuszcze
8.74 g
Wartość energetyczna
107.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świeże zielone ogórki potrafią podbić niejedno podniebienie. Ich orzeźwiający smak i duża zawartość wody czynią z nich obowiązkowy punkt posiłków każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę. Jednym z niezawodnych sposobów na podanie ogórków jest mizeria. Może być serwowana jako dodatek do mięs, ale też jako samodzielne danie. Nie powinno jej zabraknąć również na grillu. Przygotowanie jej tradycyjnej wersji jest bardzo łatwe. Nie wymaga szczególnych umiejętności, bazuje głównie na ogórkach z dodatkiem świeżego koperku i śmietany.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić ją innymi ulubionymi składnikami, takimi jak cebulka, zsiadłe mleko, kefir, mięta czy pomidory. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe. Umyj je, obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub półplasterki, w przypadku większych sztuk. Do miseczki wlej śmietanę 18%, dodaj do niej sól, pieprz, cukier i sok z cytryny razem z koperkiem. Tak wykonany sos dokładnie wymieszaj. Przełóż ogórki do miski, tuż przed podaniem połącz je ze śmietaną.

Choć mizerię większość z nas jadła w rodzinnym domu, warto spróbować stworzyć jej własną wersję. Jeśli wolisz bardziej aromatyczne potrawy, dodaj więcej koperku, który świetnie łączy się ze śmietaną. Jeśli zaś wolisz, żeby sałatka była bardziej pikantna, nie żałuj cebuli i pieprzu.
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
15 min
Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).
Krok 2
4 min
Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
1 min
Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.
Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 1 z 3

Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 2 z 3

Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 3 z 3

Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
L Leocadie
.

Ogorka sie nie myje, obiera sie ze skorki, macie fiola na tle mycia !!!

Winiary
.
Expert

To prawda, mamy fioła na tym punkcie :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy