Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

(4)
20min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ogórek
200  ml
Śmietana 18%
1  gałązka
Koperek
0.5  łyżeczka
Sól
trochę
Pieprz
0.5  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.17 g
Węglowodany
6.53 g
Tłuszcze
8.74 g
Wartość energetyczna
107.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Świeże zielone ogórki potrafią podbić niejedno podniebienie. Ich orzeźwiający smak i duża zawartość wody czynią z nich obowiązkowy punkt posiłków każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę. Jednym z niezawodnych sposobów na podanie ogórków jest mizeria. Może być serwowana jako dodatek do mięs, ale też jako samodzielne danie. Nie powinno jej zabraknąć również na grillu. Przygotowanie jej tradycyjnej wersji jest bardzo łatwe. Nie wymaga szczególnych umiejętności, bazuje głównie na ogórkach z dodatkiem świeżego koperku i śmietany.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić ją innymi ulubionymi składnikami, takimi jak cebulka, zsiadłe mleko, kefir, mięta czy pomidory. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe. Umyj je, obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub półplasterki, w przypadku większych sztuk. Do miseczki wlej śmietanę 18%, dodaj do niej sól, pieprz, cukier i sok z cytryny razem z koperkiem. Tak wykonany sos dokładnie wymieszaj. Przełóż ogórki do miski, tuż przed podaniem połącz je ze śmietaną.

Choć mizerię większość z nas jadła w rodzinnym domu, warto spróbować stworzyć jej własną wersję. Jeśli wolisz bardziej aromatyczne potrawy, dodaj więcej koperku, który świetnie łączy się ze śmietaną. Jeśli zaś wolisz, żeby sałatka była bardziej pikantna, nie żałuj cebuli i pieprzu.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    15 min
    Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).
  • Krok 2

    4 min
    Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    1 min
    Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.
Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 1 z 3

Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 2 z 3

Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 3 z 3

Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
L Leocadie

Ogorka sie nie myje, obiera sie ze skorki, macie fiola na tle mycia !!!

Winiary
Expert

To prawda, mamy fioła na tym punkcie :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dla sportowców
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Sałatka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Ogórki małosolne

    Ogórki małosolne

    40 min Łatwy
  • Musztardowa sałatka jarzynowa

    Musztardowa sałatka jarzynowa

    1 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu