Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Świeże zielone ogórki potrafią podbić niejedno podniebienie. Ich orzeźwiający smak i duża zawartość wody czynią z nich obowiązkowy punkt posiłków każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę. Jednym z niezawodnych sposobów na podanie ogórków jest mizeria. Może być serwowana jako dodatek do mięs, ale też jako samodzielne danie. Nie powinno jej zabraknąć również na grillu. Przygotowanie jej tradycyjnej wersji jest bardzo łatwe. Nie wymaga szczególnych umiejętności, bazuje głównie na ogórkach z dodatkiem świeżego koperku i śmietany.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić ją innymi ulubionymi składnikami, takimi jak cebulka, zsiadłe mleko, kefir, mięta czy pomidory. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe. Umyj je, obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub półplasterki, w przypadku większych sztuk. Do miseczki wlej śmietanę 18%, dodaj do niej sól, pieprz, cukier i sok z cytryny razem z koperkiem. Tak wykonany sos dokładnie wymieszaj. Przełóż ogórki do miski, tuż przed podaniem połącz je ze śmietaną.
Choć mizerię większość z nas jadła w rodzinnym domu, warto spróbować stworzyć jej własną wersję. Jeśli wolisz bardziej aromatyczne potrawy, dodaj więcej koperku, który świetnie łączy się ze śmietaną. Jeśli zaś wolisz, żeby sałatka była bardziej pikantna, nie żałuj cebuli i pieprzu.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
15 min
Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).
Krok 2
4 min
Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
1 min
Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.
Krok 1
z
3
Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).
Krok 2
z
3
Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
3
Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
B
Bolek
Nie wiem przepis jak przepis śmietanę doprawiamy na słodko kwaśno ale przed wlaniem do ogórków należy skosztować czy mamy odpowiedni smak
Ogórki można zetrzeć na tarce duże oczka zamiast cytryny można dodać ocet spirytusowy
Winiary
Expert
Bolek, lubimy takie proste, sprawdzone przepisy. Kto ich nie lubi? Smak mizerii z łatwością możesz dopasować do tego, co lubisz – możesz ją zrobić bardziej „na słodko” lub dodać więcej kwaśnych akcentów. Ważne, żeby smakowało Tobie i Twoim bliskim. 😊
L
Leocadie
Ogorka sie nie myje, obiera sie ze skorki, macie fiola na tle mycia !!!
Winiary
Expert
To prawda, mamy fioła na tym punkcie :) Pozdrawiamy!
Komentarze 2