Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ogórek
200 ml
Śmietana 18%
1 gałązka
Koperek
0.5 łyżeczka
Sól
1 trochę
Pieprz
0.5 łyżeczka
Cukier
1 łyżeczka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
107.49 kcal
Węglowodany
6.53 g
Białko
2.17 g
Tłuszcze
8.74 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
15 min
Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).
Krok 2
4 min
Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
1 min
Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.
Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 1 z 3

Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 2 z 3

Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Krok 3 z 3

Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.

Świeże zielone ogórki potrafią podbić niejedno podniebienie. Ich orzeźwiający smak i duża zawartość wody czynią z nich obowiązkowy punkt posiłków każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę. Jednym z niezawodnych sposobów na podanie ogórków jest mizeria. Może być serwowana jako dodatek do mięs, ale też jako samodzielne danie. Nie powinno jej zabraknąć również na grillu. Przygotowanie jej tradycyjnej wersji jest bardzo łatwe. Nie wymaga szczególnych umiejętności, bazuje głównie na ogórkach z dodatkiem świeżego koperku i śmietany.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić ją innymi ulubionymi składnikami, takimi jak cebulka, zsiadłe mleko, kefir, mięta czy pomidory. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe. Umyj je, obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub półplasterki, w przypadku większych sztuk. Do miseczki wlej śmietanę 18%, dodaj do niej sól, pieprz, cukier i sok z cytryny razem z koperkiem. Tak wykonany sos dokładnie wymieszaj. Przełóż ogórki do miski, tuż przed podaniem połącz je ze śmietaną.

Choć mizerię większość z nas jadła w rodzinnym domu, warto spróbować stworzyć jej własną wersję. Jeśli wolisz bardziej aromatyczne potrawy, dodaj więcej koperku, który świetnie łączy się ze śmietaną. Jeśli zaś wolisz, żeby sałatka była bardziej pikantna, nie żałuj cebuli i pieprzu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika