Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mizeria z jogurtem naturalnym

0
15 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ogórek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Ocet
1 trochę
Cukier
400 ml
Jogurt naturalny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
3.59 g
Węglowodany
17 g
Białko
5.45 g
Wartość energetyczna
111.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

15 min
Krok 1
10 min
Ogórki obieramy i płuczemy, trzemy je na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
3 min
Dodajemy kolejno pieprz, sól, cukier i ocet. Dokładnie mieszamy.
Krok 3
2 min
Na koniec dodajemy jogurt i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Mizeria z jogurtem naturalnym

Krok 1 z 3

Ogórki obieramy i płuczemy, trzemy je na tarce na grubych oczkach.

Mizeria z jogurtem naturalnym

Krok 2 z 3

Dodajemy kolejno pieprz, sól, cukier i ocet. Dokładnie mieszamy.

Mizeria z jogurtem naturalnym

Krok 3 z 3

Na koniec dodajemy jogurt i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Ogórki są smacznym, a przy tym bardzo zdrowym warzywem. Ilość ich zastosowań w polskiej kuchni jest bardzo duża. Chętnie sięgamy po ogórki konserwowe, kiszone, małosolne. Zupa ogórkowa to klasyk domowej kuchni. Warto jednak sięgać także po świeże zielone ogórki, zwłaszcza w sezonie. Możemy łatwo je wprowadzić do menu w formie mizerii. Klasyczną mizerię przyrządza się ze śmietaną, która – choć smaczna – nie jest jednak zbyt dietetyczna. Jeśli dbasz o linię, lepiej zastąpić ją jogurtem. Dlatego mizeria z jogurtem naturalnym to świetny wybór!

Przepis na mizerię z jogurtem naturalnym jest banalnie prosty. Wystarczy obrać świeże zielone ogórki (po jednej sztuce na porcję) i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Warto przełożyć starte ogórki do sitka i ręką delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Następnie dodajemy do ogórków przyprawy: pieprz, sól, cukier i odrobinę octu. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt (po 100 mililitrów na porcję) i znów mieszamy do połączenia składników. Mizeria z jogurtem naturalnym gotowa! Najlepiej podawać ją chwilę po przygotowaniu.

Mizeria z jogurtem naturalnym to świetny dodatek do dań mięsnych. Komponuje się fantastycznie zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną czy wołowiną. Jej świeży smak i soczystość doskonale kontrują smażone potrawy, tworząc wyważoną i pyszną kompozycję.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika