Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mizeria z jogurtem naturalnym
Mizeria z jogurtem naturalnym

Mizeria z jogurtem naturalnym

(0)
15min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dam809

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ogórek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Ocet
trochę
Cukier
400  ml
Jogurt naturalny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.45 g
Węglowodany
17 g
Tłuszcze
3.59 g
Wartość energetyczna
111.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ogórki są smacznym, a przy tym bardzo zdrowym warzywem. Ilość ich zastosowań w polskiej kuchni jest bardzo duża. Chętnie sięgamy po ogórki konserwowe, kiszone, małosolne. Zupa ogórkowa to klasyk domowej kuchni. Warto jednak sięgać także po świeże zielone ogórki, zwłaszcza w sezonie. Możemy łatwo je wprowadzić do menu w formie mizerii. Klasyczną mizerię przyrządza się ze śmietaną, która – choć smaczna – nie jest jednak zbyt dietetyczna. Jeśli dbasz o linię, lepiej zastąpić ją jogurtem. Dlatego mizeria z jogurtem naturalnym to świetny wybór!

Przepis na mizerię z jogurtem naturalnym jest banalnie prosty. Wystarczy obrać świeże zielone ogórki (po jednej sztuce na porcję) i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Warto przełożyć starte ogórki do sitka i ręką delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Następnie dodajemy do ogórków przyprawy: pieprz, sól, cukier i odrobinę octu. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt (po 100 mililitrów na porcję) i znów mieszamy do połączenia składników. Mizeria z jogurtem naturalnym gotowa! Najlepiej podawać ją chwilę po przygotowaniu.

Mizeria z jogurtem naturalnym to świetny dodatek do dań mięsnych. Komponuje się fantastycznie zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną czy wołowiną. Jej świeży smak i soczystość doskonale kontrują smażone potrawy, tworząc wyważoną i pyszną kompozycję.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    10 min
    Ogórki obieramy i płuczemy, trzemy je na tarce na grubych oczkach.
  • Krok 2

    3 min
    Dodajemy kolejno pieprz, sól, cukier i ocet. Dokładnie mieszamy.
  • Krok 3

    2 min
    Na koniec dodajemy jogurt i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Mizeria z jogurtem naturalnym

Krok 1 z 3

Ogórki obieramy i płuczemy, trzemy je na tarce na grubych oczkach.

Mizeria z jogurtem naturalnym

Krok 2 z 3

Dodajemy kolejno pieprz, sól, cukier i ocet. Dokładnie mieszamy.

Mizeria z jogurtem naturalnym

Krok 3 z 3

Na koniec dodajemy jogurt i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Grill
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta jajeczna z rzodkiewką

    Pasta jajeczna z rzodkiewką

    17 min Łatwy
  • Modra kapusta z jabłkiem

    Modra kapusta z jabłkiem

    50 min Łatwy
  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    Drożdżowe racuchy z jabłkami

    1 godz 15 min Średni
  • Makaronowa sałatka z kiszonym ogórkiem

    Makaronowa sałatka z kiszonym ogórkiem

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu