Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Filet z mintaja w cytrynowej panierce
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
23.8g / 21%
Węglowodany
60.6g / 56%
Tłuszcze
10.9g / 22%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

+

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Wróć

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

(2)
24min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Mintaj
2 
Jajko
1 
Cytryna
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
1  szklanka
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.8 g
Węglowodany
60.65 g
Tłuszcze
10.91 g
Wartość energetyczna
441.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Filet z mintaja w cytrynowej panierce to doskonały pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Jest smaczny, dostarcza wielu ważnych składników i mikroskładników odżywczych, a brak ości w rybie jest niewątpliwym ułatwieniem (i podniesieniem bezpieczeństwa) dla dzieci. Dodany do panierki sok z cytryny podkreśli smak ryby, sprawiając, że przepis na filet z mintaja w cytrynowej panierce każdorazowo da doskonały efekt.

Jak przygotować filet z mintaja w cytrynowej panierce ? Zacznij od osuszenia ryby za pomocą papierowego ręcznika. Następnie oprósz ją solą i pokrój kawałki na pół.

Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej wbij i rozmieszaj dwa jajka z sokiem z jednej cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Obtaczaj kawałki mintaja w jajku z cytryną i mące.

Tak przygotowane kawałki ryby smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Gdy panierka nabierze złotego koloru, filet z mintaja w cytrynowej panierce będzie gotowy. Przed podaniem odsącz kawałki z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Możesz udekorować go kawałkiem cytryny i świeżą natką pietruszki. Filet z mintaja w cytrynowej panierce świetnie komponuje się z ziemniakami oraz surówkami, możesz jednak podać go też na przykład z frytkami.

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    5 min
    Filet z mintaja odsączamy aby nie był wodnisty, oprószamy delikatnie solą.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie filety przekrawamy na pół. Do miseczki wsypujemy mąkę a do drugiej wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny sól i pieprz dokładnie roztrzepać.
  • Krok 3

    5 min
    Fileta obtaczamy w jajku z cytryną oraz mące
  • Krok 4

    8 min
    Pieczemy na rozgrzanym oleju do zarumienienie z dwóch stron - obracamy co pewien czas aby rybka równo się nam przypiekła.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy z cytryną i zieloną pietruszką
Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 1 z 5

Filet z mintaja odsączamy aby nie był wodnisty, oprószamy delikatnie solą.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 2 z 5

Następnie filety przekrawamy na pół. Do miseczki wsypujemy mąkę a do drugiej wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny sól i pieprz dokładnie roztrzepać.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 3 z 5

Fileta obtaczamy w jajku z cytryną oraz mące

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 4 z 5

Pieczemy na rozgrzanym oleju do zarumienienie z dwóch stron - obracamy co pewien czas aby rybka równo się nam przypiekła.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 5 z 5

Podajemy z cytryną i zieloną pietruszką

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety drobiowe obtaczane w siemieniu lnianym

    Kotlety drobiowe obtaczane w siemieniu lnianym

    40 min Łatwy
  • Naleśniki

    Naleśniki

    22 min Łatwy
  • Ziemniaczane talarki

    Ziemniaczane talarki

    30 min Łatwy
  • Nuggetsy z kurczaka w ostrym cieście

    Nuggetsy z kurczaka w ostrym cieście

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu