Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

0
24 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Mintaj
2 
Jajko
1 
Cytryna
1 trochę
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Natka pietruszki
1 szklanka
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.65 g
Białko
23.8 g
Tłuszcze
10.91 g
Wartość energetyczna
441.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

24 min
Krok 1
5 min
Filet z mintaja odsączamy aby nie był wodnisty, oprószamy delikatnie solą.
Krok 2
5 min
Następnie filety przekrawamy na pół. Do miseczki wsypujemy mąkę a do drugiej wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny sól i pieprz dokładnie roztrzepać.
Krok 3
5 min
Fileta obtaczamy w jajku z cytryną oraz mące
Krok 4
8 min
Pieczemy na rozgrzanym oleju do zarumienienie z dwóch stron - obracamy co pewien czas aby rybka równo się nam przypiekła.
Krok 5
1 min
Podajemy z cytryną i zieloną pietruszką
Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 1 z 5

Filet z mintaja odsączamy aby nie był wodnisty, oprószamy delikatnie solą.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 2 z 5

Następnie filety przekrawamy na pół. Do miseczki wsypujemy mąkę a do drugiej wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny sól i pieprz dokładnie roztrzepać.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 3 z 5

Fileta obtaczamy w jajku z cytryną oraz mące

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 4 z 5

Pieczemy na rozgrzanym oleju do zarumienienie z dwóch stron - obracamy co pewien czas aby rybka równo się nam przypiekła.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 5 z 5

Podajemy z cytryną i zieloną pietruszką

Filet z mintaja w cytrynowej panierce to doskonały pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Jest smaczny, dostarcza wielu ważnych składników i mikroskładników odżywczych, a brak ości w rybie jest niewątpliwym ułatwieniem (i podniesieniem bezpieczeństwa) dla dzieci. Dodany do panierki sok z cytryny podkreśli smak ryby, sprawiając, że przepis na filet z mintaja w cytrynowej panierce każdorazowo da doskonały efekt.

Jak przygotować filet z mintaja w cytrynowej panierce ? Zacznij od osuszenia ryby za pomocą papierowego ręcznika. Następnie oprósz ją solą i pokrój kawałki na pół.

Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej wbij i rozmieszaj dwa jajka z sokiem z jednej cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Obtaczaj kawałki mintaja w jajku z cytryną i mące.

Tak przygotowane kawałki ryby smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Gdy panierka nabierze złotego koloru, filet z mintaja w cytrynowej panierce będzie gotowy. Przed podaniem odsącz kawałki z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Możesz udekorować go kawałkiem cytryny i świeżą natką pietruszki. Filet z mintaja w cytrynowej panierce świetnie komponuje się z ziemniakami oraz surówkami, możesz jednak podać go też na przykład z frytkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika