Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Filet z mintaja w cytrynowej panierce
Dodaj do CookBook

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

(0)
24 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Mintaj
2 
Jajko
1 
Cytryna
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
1  szklanka
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.6 g
Wartość energetyczna
441.7 kcal
Tłuszcze
10.9 g
Białko
23.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Filet z mintaja w cytrynowej panierce to doskonały pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Jest smaczny, dostarcza wielu ważnych składników i mikroskładników odżywczych, a brak ości w rybie jest niewątpliwym ułatwieniem (i podniesieniem bezpieczeństwa) dla dzieci. Dodany do panierki sok z cytryny podkreśli smak ryby, sprawiając, że przepis na filet z mintaja w cytrynowej panierce każdorazowo da doskonały efekt.

Jak przygotować filet z mintaja w cytrynowej panierce ? Zacznij od osuszenia ryby za pomocą papierowego ręcznika. Następnie oprósz ją solą i pokrój kawałki na pół.

Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej wbij i rozmieszaj dwa jajka z sokiem z jednej cytryny, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Obtaczaj kawałki mintaja w jajku z cytryną i mące.

Tak przygotowane kawałki ryby smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Gdy panierka nabierze złotego koloru, filet z mintaja w cytrynowej panierce będzie gotowy. Przed podaniem odsącz kawałki z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Możesz udekorować go kawałkiem cytryny i świeżą natką pietruszki. Filet z mintaja w cytrynowej panierce świetnie komponuje się z ziemniakami oraz surówkami, możesz jednak podać go też na przykład z frytkami.

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    5 min
    Filet z mintaja odsączamy aby nie był wodnisty, oprószamy delikatnie solą.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie filety przekrawamy na pół. Do miseczki wsypujemy mąkę a do drugiej wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny sól i pieprz dokładnie roztrzepać.
  • Krok 3

    5 min
    Fileta obtaczamy w jajku z cytryną oraz mące
  • Krok 4

    8 min
    Pieczemy na rozgrzanym oleju do zarumienienie z dwóch stron - obracamy co pewien czas aby rybka równo się nam przypiekła.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy z cytryną i zieloną pietruszką
Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 1 z 5

Filet z mintaja odsączamy aby nie był wodnisty, oprószamy delikatnie solą.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 2 z 5

Następnie filety przekrawamy na pół. Do miseczki wsypujemy mąkę a do drugiej wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny sól i pieprz dokładnie roztrzepać.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 3 z 5

Fileta obtaczamy w jajku z cytryną oraz mące

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 4 z 5

Pieczemy na rozgrzanym oleju do zarumienienie z dwóch stron - obracamy co pewien czas aby rybka równo się nam przypiekła.

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Krok 5 z 5

Podajemy z cytryną i zieloną pietruszką

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filety z kurczaka w boczku

    Filety z kurczaka w boczku

    43 min Łatwy
  • Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

    Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

    1 godz 12 min Łatwy
  • Filet z pstrąga z sosem musztardowym

    Filet z pstrąga z sosem musztardowym

    34 min Łatwy
  • Filety z udek z kurczaka w cebuli

    Filety z udek z kurczaka w cebuli

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu