Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Filet z mintaja z żółtym serem

(0)
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Mintaj
4  plastrów
Ser Żółty
2  łyżeczek
Zioła prowansalskie
2  łyżek
Musztarda
2 
Jajko
0.5  szklanka
Bułka tarta
3  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Masło
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.31 g
Węglowodany
16.5 g
Tłuszcze
14.96 g
Wartość energetyczna
274.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
10 min
Rozmrożone filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
Krok 2
10 min
Każdy filet z jednej strony posmarować musztardą, posypać ziołami prowansalskimi, przykryć plasterkiem sera zamoczonym w roztrzepanym jajku.
Krok 3
5 min
Następnie obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Krok 4
15 min
Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Krok 5
1 min
Usmażone filety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Filet z mintaja z żółtym serem

Krok 1 z 5

Rozmrożone filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Filet z mintaja z żółtym serem

Krok 2 z 5

Każdy filet z jednej strony posmarować musztardą, posypać ziołami prowansalskimi, przykryć plasterkiem sera zamoczonym w roztrzepanym jajku.

Filet z mintaja z żółtym serem

Krok 3 z 5

Następnie obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.

Filet z mintaja z żółtym serem

Krok 4 z 5

Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.

Filet z mintaja z żółtym serem

Krok 5 z 5

Usmażone filety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Filet z mintaja z żółtym serem, musztardą i ziołami smakuje wyśmienicie. Ryba smażona jest w panierce, dzięki czemu danie zyskuje lekkiej chrupkości. Kontrastuje z tym żółty ser zawarty w daniu. Filety z mintaja możesz podawać z frytkami i surówką. Rybę możesz również serwować z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem z dodatkiem rozpuszczonego masła.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.3g / 26%
Węglowodany
16.5g / 25%
Tłuszcze
15g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha