Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Frytki belgijskie – czym się różnią i jak smakują? | Porady i inspiracje Winiary

Jak zrobić frytki belgijskie? Czym się różnią frytki belgijskie od zwykłych?

Wśród wielu popularnych potraw ziemniaczanych, niewątpliwie prym wiodą frytki. Niesamowicie chrupiące, z odrobiną soli lub keczupu, są nie tylko doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw, ale i samodzielnym posiłkiem. Ich pyszny smak sprawia, że nie potrafią się mu oprzeć zarówno dorośli jak i dzieci, warto więc nauczyć się przygotowywać to popularne danie w domowym zaciszu!
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Czym się różnią frytki belgijskie od zwykłych?

Frytki to pokrojone w słupki bądź łódeczki ziemniaki, smażone na głębokim tłuszczu, dzięki czemu stają się chrupiące i uzyskują apetyczny złoty kolor. Uważa się, że ojczyzną frytek jest Belgia, a konkretnie niewielkie miasteczko Dinant, w którym zaczęto smażyć ziemniaki na rozgrzanym oleju, mniej więcej w XVIII wieku. Smak przygotowanych w ten sposób bulw okazał się tak zaskakująco dobry, że w krótkim czasie w Belgii powstały pierwsze bary serwujące smażone w ten sposób kartofle.

W obecnych czasach kształt frytek może być bardzo różnorodny – od klasycznych słupków, poprzez łódki, sześciany, kratki albo niewielkie ćwiartki. Jednak frytki belgijskie nie tylko różnią się od tych zwykłych swoim kształtem (to dość grube słupki), ale przede wszystkim dwustopniowym smażeniem. To właśnie dzięki tej metodzie stają się dokładnie takie, jak lubimy – mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Jak zrobić domowe frytki belgijskie?

Do przygotowania frytek potrzebujemy odpowiednich ziemniaków. Najlepiej wybierać odmiany należące to typu B i C, ponieważ są bardziej mączyste, a po usmażeniu nabierają chrupkości. Wybieramy ziemniaki o większych rozmiarach, zwracając również uwagę na ich wygląd. Skórka powinna być gładka i jędrna. Omijamy bulwy miękkie, z wyraźnymi plamami gnicia, albo z wyrośniętymi kiełkami. Zdecydowanie odrzucamy też sztuki zzieleniałe, które przez nieodpowiednie przechowywanie straciły swoje wartości odżywcze, a nawet mogą stać się trujące.

A jak zrobić frytki belgijskie, gdy mamy już odpowiednie ziemniaki? Otóż najpierw należy je obrać i dokładnie wymyć w chłodnej wodzie. Następnie kroimy je na dość grube łódeczki lub słupki (około 1,5 cm), starając się, by wszystkie miały zbliżoną długość i szerokość. Frytki wrzucamy do miski z zimną wodą, którą kilkakrotnie wymieniamy, dopóki nie będzie przezroczysta. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru skrobi mającej istotny wpływ na chrupkość potrawy. Słupki ziemniaczane dokładnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.

Niektóre przepisy na grube frytki zalecają zanurzenie łódeczek we wrzątku z dodatkiem cukru na około 5 minut. Można jednak ten punkt pominąć, ponieważ o chrupkości ziemniaków decyduje przede wszystkim dwukrotna obróbka termiczna w garnku lub frytkownicy. Do naczynia wlewamy olej, podgrzewamy go, aż osiągnie temperaturę 150°C i wrzucamy frytki. Czas smażenia zależy od ich grubości, takie klasyczne trzymamy w oleju około 6 minut. Miskę wykładamy ręcznikiem papierowym i na nią wyławiamy frytki za pomocą metalowego sitka. Po pierwszym smażeniu frytki są blade i miękkie, więc należy uważać, by ich nie połamać.

Gdy frytki całkowicie przestygną, ponownie rozgrzewamy olej, lecz tym razem do wyższej temperatury (około 185°C). Do tłuszczu wkładamy słupki i smażymy do momentu, aż uzyskają ciemnozłoty kolor. Gotowe frytki belgijskie ponownie wykładamy na czysty kawałek ręcznika papierowego, posypując solą lub ulubionymi przyprawami. Dowiedz się także, co warto podawać do frytek.

Z czym jeść frytki belgijskie?

Tradycyjne domowe frytki belgijskie najczęściej spożywa się jako samodzielną potrawę dodając jedynie sól, majonez lub ewentualnie keczup. Te pyszne, chrupiące zewnątrz i miękkie w środku frytki doskonale smakują także z rozmaitymi sosami, często przygotowywanymi na bazie majonezu. Idealnie sprawdzi się aromatyczny sos czosnkowy, klasyczny tatarski, albo belgijski, będący mieszanką majonezu, keczupu, octu i drobniutko posiekanej cebuli. Te grube frytki są również idealnym dodatkiem do dań mięsnych, a zwłaszcza soczystych i aromatycznych hamburgerów.

Polecane artykuły

Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
Ziemniaki na 5 sposobów
Ziemniaki na 5 sposobów
Przekąski na mecz – sprawdź 12 idealnych propozycji
Przekąski na mecz – sprawdź 12 idealnych propozycji
Jak zrobić hamburgera? Idealne domowe burgery!
Jak zrobić hamburgera? Idealne domowe burgery!
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu