Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem
65min
Łatwy
5
Ziemniaki
3 g
Papryka Ostra
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
0.5 łyżeczka
Oregano
60 g
Parmezan
4 łyżek
Oliwa z oliwek
1 Płaska łyżka
1 łyżka
.
Wartości odżywcze
Białko
5.65 g
Węglowodany
7.39 g
Tłuszcze
17.15 g
Wartość energetyczna
202.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
10 min
Umyj i osusz ziemniaki. Przekrój wzdłuż, a następnie na łódeczki.
Krok 2
10 min
Przełóż do miski. Dodaj oliwę, starty ser typu parmezan oraz przyprawy – oregano, paprykę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3
3 min
Dobrze wymieszaj i wyłóż ziemniaczki skórką do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
40 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Piecz przez 40 minut, aż ziemniaczki będą złote.
Krok 5
2 min
Podawaj z sosami – sosem na bazie majonezu oraz ketchupem.
Łódeczki z pieczonych ziemniaków w marynacie z przypraw (oregano, papryki, soli, pieprzu i czosnku), ze startym parmezanem oraz oliwą z oliwek, podawane z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz Ketchupem Łagodnym WINIARY możesz serwować na obiad lub sycącą kolację, ale rewelacyjnie sprawdzą się też jako smakowite przekąski na imprezy i przyjęcia. Pieczone łódeczki z ziemniaków, chrupkie z wierzchu i miękkie w środku, najlepiej smakują na ciepło.
Komentarze 0